Recenzie „Argintul preschimbat” de Naomi Novik

de | mart. 7, 2022 | Beletristică, Ficțiune, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA ARGINTUL PRESCHIMBAT ARE REDUCERE PE:

Știam că eu și Naomi avem ceva probleme la capitolul gusturi și tendințe, deoarece când am citit Aleasa Dragonului, un fel de basm, sunt conștientă, feminista din mine tot a simțit nevoia să urle ca din gură de șarpe și să dea cu pumnul în masă. Să zicem că am fost forțată de împrejurări să citesc Argintul (un fel de provocare) și am zis că măcar pentru fascinația pe care a stranit-o la alți cititori trebuie să-i mai dau o șansă autoarei.

Ei bine, rău am făcut pentru că nu mi-a plăcut nimic în afară de atmosferă, care este înfățișată impecabil și te transpune direct în mijlocul iernii rusești. În rest, nici personajele, nici intriga n-au fost pe gustul meu. Pe cât de bine se pricepe la descrieri, pe atât de slab trasează personajele. Nu-ți inspiră nimic. A început foarte frumos și, deși minimizarea asta brutală a statutului femeii mă enervează cumplit, aș fi acceptat-o dacă s-ar fi rezumat la mai puține perspective din care să redea povestea. Dar n-a fost singurul bai. Povestea suna bine, dar m-a pierdut în momentul în care intră în scenă al treilea personaj, Irina. Nu pentru că aș fi avut ceva cu ea, ci pentru că se complică scena prea tare și total fără rost. Un lucru vă spun sigur: e ultima carte de la Naomi pe care o citesc. M-a zăpăcit cu atâtea perspective, aș fi preferat să se axeze pe cele trei personaje feminine și să le aprofundeze trăirile. Pe scurt, cică ar fi un basm repovestit (nu cunosc originalul, habar n-am care ar putea fi, n-am auzit de el până să văd coperta cărții lui Naomi și nici n-am de gând să aprofundez subiectul, atât de tare m-a captivat).

Avem trei personaje principale și lupta lor cu dificultățile vieții. Myriam, fată de cămătar evreu, ce se vede nevoită să preia afacerea din mâinile prea slabe ale tatălui pentru a nu muri de foame. Wanda, fată de țăran bețiv, agresiv și sărac și Irina, fată de duce, cam urâțică și nu prea iubită, nevoită să se mărite cu frumosul, dar demonicul țar. Și după câteva capitole în care strângem banii datornicilor din sat și ne îngrijim de rochiile pe care trebuie să le purtăm prin casă, m-am trezit azvârlită într-o luptă de proporții gigantice dintre bine și rău, unde fetele astea, pe care nu prea ai cum să dai doi bani la început, se transformă în zmei cu biciuri și pe lângă ele apar o grămadă de personaje și altă grămadă de puteri magice (unele nu prea am înțeles de unde au apărut sau de ce) și evident încă o grămadă de obiecte încărcate de magie….Avem un rege al Iernii, destul de crud și un Zeu negru, un demon de foc și lupta lor pentru supremație în zonă. Avem nunți, peste nunți și niciun pic de chimie. Nici 2 stele nu simt nevoia să-i dau.

Premisa suna magnific: trei protagoniste feminine îndrăznețe și curajoase într-o reinterpretare a unui basm. Mi se promite magie și misticism, violență, durere, suferință, nedreptate, o luptă apocaliptică între bine și rău, un tărâm magic înghețat de o neasemuită frumusețe, creaturi fantastice și câte și mai câte și eram pregătită pentru o intrigă de basm. Și ce-am primit? Trei fătuce, îngrămădite, ce se cred buricul pământului și care nu-și ridică nici măcar un semn de întrebare când brusc și dintr-odată le lovește magia din toate părțile. Și că să pună capac și să mă amețească definitiv două dintre ele au povestea atât de asemănătoare și de insipidă încât mi-e imposibil aproape să fac distincție între ele. Bine, nici nu vreau să fac pentru că ar fi un efort inutil din care n-aș obține nicio satisfacție.

Naomi, din fericire, n-am mustrări de conștiință, ești apreciată la scară largă. Chiar n-ai nevoie de elogiile mele. O să mă reorientez spre scrieri mai profunde și mai animate decât ce mă provoci tu să citesc. Și pentru că suntem la capitolul fantasy și basm reinterpretat, îți recomand Ursul și privighetoarea ca sursă de inspirație pe viitor. Cam așa cred că ar trebui să arate ce ai vrut tu să faci. Dar nu prea ți-a ieșit. Nu prea ți-a ieșit deloc.

Ți-a plăcut recenzia cărții ARGINTUL PRESCHIMBAT?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Naomi Novik

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ARGINTUL PRESCHIMBAT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Argintul Preschimbat
Autor: Naomi Novik
An apariție : 2019
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 488
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 4 / 10
Vizualizari recenzie: 207

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1306 zile și a scris până acum 427 articole. Se află pe poziția 3 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments