Recenzie ,,Aș fi vrut să fiu egiptean” de Alaa al-Aswani

de | feb. 16, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Aș fi vrut să fiu egiptean vine sub forma unei culegeri de povești captivante, intrigante și pline de înțeles. Se prezintă viața cotidiană a egiptenilor și episoade din viața lor oprimată.

Alaa al-Aswani, autorul cărţii de faţă, este un romancier de origine egipteană, absolvent de medicină şi care a urmat o bursă de studiu în Statele Unite ale Americii.

Pentru europeni sau pentru cei care au crescut și trăiesc într-o lume în care libertatea de exprimare este respectată, incipitul volumului poate părea bizar. Autorul recunoaște și povestește toate întâmplările prin care a trecut pentru a publica cartea de față, în forma actuală, foarte puțin modificată.

După cum spune și titlul, Egiptul însumează întregul decor al povestirilor, devenind un decor oriental, un univers diferit.

„În momentul acela, mi-am dat seama că chipul ei avea de fapt două înfățișări diferite: uneori era delicat şi visător – şi atunci semăna cu o fetiță jucăușă, minunată -, alteori trăsăturile i se schimbau – şi atunci devenea aspru, sever.”

Este prezentată o altă față a Egiptului, prin personaje diverse, de la modele de perseverența la comportamente agresive și vicioase. Lângă conceptele de frumusețe, istorie și evoluție, țara cuprinde și zone nu la fel de civilizate sau avansate, incerte din punctul de vedere al securității.

Titlu reflectă inversat ideea principală a cărții, oferindu-ți toate motivele să renunți la această țară. Poveștile scurte despre diversele destine, mediul ostil, sistemul oprimant, toate adunate determină şi cea mai patrioată persoană să regândească dorința de a fi egiptean.

,,Veselia era o creatură sălbatică, cu trăsături vulgare, un impuls implacabil, ascuns în toate făpturile și în toate lucrurile. În schimb, tristețea era diafană și nobilă precum noaptea… o iubea aşa cum iubea iarna, fiindcă o ridica şi o înălța în văzduh…”

Punem interpreta cartea şi ca o demonstraţie reală a faptului că politicienii egipteni, şi nu numai, au discursuri electorale menite doar să atragă atenţia. Pornind de la titlu, care este o parafrază a citatului lui Mustafa Kamil: „Daca n-aş fi fost egiptean, aş fi vrut să fiu egiptean.“ , până la exemplele de corupţie din roman, Alaa al-Aswani se încăpăţânează să dezmintă o asemenea afirmaţie.

,,Soarta ne stăpânește rosturile așa cum această mână mare stăpânește marioneta. E o stăpână aspră, de care nu putem scăpa, și se joacă tot timpul cu puterile și cu speranțele noastre. Se joacă tot timpul cu noi, împinsă pur și simplu de o pasiune nestăvilită pentru joacă, fără să-i pese dacă este bine, dacă este drept sau dacă este adevărat. Dacă într-o zi și-ar da seama câte suferințe ne pricinuiește, dacă ar simți ce durere ne provoacă, atunci s-ar ascunde, rușinată de faptele sale.”

Cu un stil aproape poetic, uşor de citit şi captivant, Aș fi vrut să fiu egiptean îţi demontează uşor imaginea unui ţări exotice, pline de cultură şi gata de explorat.

Titlu: AȘ FI VRUT SĂ FIU EGIPTEAN
Autor: Alaa al-Aswani
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1684

Alte recenzii de la Alaa al-Aswani:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Scarred” de Emily McIntire
Recenzie „Scarred” de Emily McIntire

Emily McIntire este o autoare nouă pentru mine, însă talentul ei m-a impresionat și m-a încântat cu ideea de reinterpretare a unor basme sau povești celebre. Evident, îi place mult Dark Romance și fiecare carte are această influență, însă sunt scrise cu o asemenea...

Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu
Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu

Știu că am ajuns târziu la cărțile Gabrielei Adameșteanu, dar ce încântare, ce deliciu, de ce plimbare încântătoare am avut parte printr-un București necunoscut mie, postbelic și demult dispărut, la braț cu Vica, eterna optimistă și luptătoare, prototipul de babă...

Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith
Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith

Deși au trecut doar 3 luni din anul 2025, declar sus și tare faptul că "Phantasma" este cartea mea preferată din acest an. Am rămas cu o super impresie după ce am terminat-o, am fost pur și simplu vrăjită de personaje și sunt complet îndrăgostită de Kaylie Smith și de...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments