Recenzie „Austerlitz” de W.G. Sebald

Titlu: Austerlitz
Autor: W.G. Sebald
An apariție : 215
Editura: Editura ART
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Arianna Suduc
Publicată la 14.07.2016
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Când am auzit prima dată de Austerlitz, mă așteptam să fie o carte cu și despre război, de la A-Z. M-am înșelat, descoperind în Austerlitz o adevărată multitudine de informații din toate domeniile posibile, de la literatură până la arhitectură și înapoi. W. G. Sebald creează un univers istoric aparte, care reușește să te impresioneze și totodată să te înspăimânte.

Austerlitz prezintă povestea unui bărbat (pe nume Austerlitz), extrem de inteligent și fascinant, o enigmă vie pentru cei din jurul lui. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Austerlitz e trimis de acasă pe meleaguri necunoscute, pentru a scăpa de persecuții. Deoarce când a fost abandonat era doar un copilaș, când ajunge la maturitate scopul bărbatului este acela de a-și afla trecutul, de a afla cine este cu adevărat și de unde provine. Încearcă să-și creeze trecutul precum un puzzle, punând cap la cap cu minuțiozitate toate informațiile pe care le deține.

Only in the books written in earlier times did she sometimes think she found some faint idea of what it might be like to be alive.

Să mă înțeleg cu naratorul textului a fost provocarea romanului. Cred că mi-am smuls jumătate din păr încercând să înțeleg de ce se răzbună pe mine și îmi trântește în față atâtea descrieri greoaie, imense, ale unor lucruri care nu aveau mare semnificație în roman. Mi-a fost pusă răbdarea la încercare, ce-i drept. Un narator anonim, despre care nu ni se prezintă absolut nimic, al cărui rol este acela de a prezenta viața lui Austerlitz.

Modul în care a fost construit personajul principal cred că a reprezentat coloana vertebrală a epicului în Austerlitz. Rareori am întâlnit un personaj atât de bine individualizat, care să creeze impresia de viu, real.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de W.G. Sebald.

Cartea nu e pentru cei care adoră acțiunea și se pierd în pasajele antrenante și dinamice, nu. Austerlitz are unele pasaje de acțiune, motrice, dar majoritatea dintre ele sunt exclusiv descrieri arhitecturale mult, mult prea complexe și detaliate, zic eu. Un student la arhitectură cred că ar adora romanul ăsta, mai mult ca sigur! 😀 În carte se regăsesc și niște imagini alb-negru, absolut delicioase! 

 It seems to me then as if all the moments of our life occupy the same space, as if future events already existed and were only waiting for us to find our way to them at last, just as when we have accepted an invitation we duly arrive in a certain house at a given time.

Austerlitz e un roman ciudat, diferit, tulburător și plin de încărcătură emoțională. Lirismul anumitor pasaje e evident, reușind să sensibilizeze până la lacrimi. O carte pe care o recomand tuturor celor care vor să se găsească în drumul lui Austerlitz către propria regăsire.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Barbalata Mirela
  Reply

  Clar nu e pentru mine. La cate descrieri spui ca sunt, cu siguranta o abandonam 🙂

 2. Avatar Cărți și călătorii
  Reply

  Eu am auzit de cartea asta mai întâi în Povestea cea bună, de J.M. Coetzee și Arabella Kurtz, apoi în Femeia de hârtie, de Rabih Alameddine. Prin urmare, când am găsit-o (La Ex-Libris, pentru doritori, și la un preț foarte mic), am și cumpărat-o. Sper să-i vină rândul cât de curând.

  Întrebări:
  1. De ce citatele sunt în engleză dacă și coperta, și detaliile cărții se referă la ediția românească?
  2. De ce nu menționați și numele traducătorilor? Cărțile nu au fost scrise direct în română, nu?

POST A COMMENT.