Recenzie “Autobiografia” de Agatha Christie

by | Jan 20, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA AUTOBIOGRAFIA PE Cartepedia

Autobiografia de Agatha Christie este mai mult decât o carte oarecare a unui scriitor, ci o călătorie în care o întâlnim chiar pe autoarea britanică, în care putem să îi ascultăm gândurile și să (re)trăim alături de ea viața ei, începând cu copilăria fericită pe care a trăit-o și continuând cu războiul unde a fost asistentă și divorțul mai mult decât dureros de primul soț, Archie Christie.

O lectură stufoasă

Agatha a început să lucreze la această antologie de momente personale în aprilie 1950, adică la vârsta de 60 de ani și a terminat-o când avea în jur de 75 de ani, mărturisind că “a sosit momentul să mă opresc. Asta pentru că am impresia că am spus tot ce era de spus despre viaţa mea”.

Un dialog colocvial

Cartea se caracterizează în primul rând prin libertatea narațiunii, cititorul având parte de un dialog deschis cu Agatha, care nu se sinchisește să glumească cu acesta, formând astfel o relație de prietenie.

Cu toate că această carte este mai mult decât consistentă în ceea ce privește numărul de pagini și evenimentele prezentate, Agatha lasă pe-afară și unele momente destul de importante din viața ei, cum ar fi faimoasa dispariție de 11 zile care se spune că ar fi împrospătat-o în ceea ce privește personajele și crimele scrise ulterior.

Agatha a iubit să trăiască și asta se vede în rândurile acestei autobiografii, unde ne prezintă deliciul existenței sale, cu toate aventurile și momentele comice.

O altă carte scrisă bine

Autobiografia a fost publicată la un an de la moartea scriitoarei, în 1977 și este considerată scrisă la fel de bine ca oricare dintre romanele ei.

Un impact important asupra operei sale și vieții personale l-a avut cel de-al doilea soț, Max Mallowan, cu care a călătorit în multe expediții arheologice și de unde s-a inspirat pentru unele dintre cele mai faimoase cărți ale sale.

Întâlnire cu Agatha

Așa cum a spus și Agatha “Omul întreg nu-l ştim niciodată, deşi uneori, în scăpărări rapide, cunoaştem omul adevărat”, dar prin intermediul acestei lecturi putem să ne facem o imagine foarte clară de ansamblu despre ceea ce a însemnat geniul ei, care a scris cu pasiune, a iubit, a călătorit, etc.

Din rândurile acestei cărți descoperim cum a luat naștere faimosul detectiv Hercule Poirot, cât și simpatica Miss Marple, nenumăratele otrăvuri rare fiind inspirate din perioada în care însăși scriitoarea a fost voluntară la un spital pe perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Recomand tuturor această carte, atât celor care iubesc romanele ei, cât și celor care vor să citească o istorisire foarte bine scrisă a unei vieți pline de culoare și mister. Agatha Christie a fost un personaj complex în propria-i viață, care a trăit prin multe momente marcante și a-i cărei moștenire va dăinui mult timp de acum încolo.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA AUTOBIOGRAFIA PE Cartepedia

Titlu: Autobiografia
Autor: Agatha Christie
An apariție : 2012
Editura: RAO
Nr. Pagini: 768
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 20.01.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Ioana este redactor Booknation.ro de 398 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 31 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments