Recenzie „Băiatul care dădea cu piciorul în porci” de Tom Baker

de | ian. 14, 2019 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

baiatul care dadea cu piciorul in porci de tom baker„Băiatul care dădea cu piciorul în porci” este un roman mititel scris de actorul Tom Baker. Genul acestei scrieri este de ficțiune. Cartea face parte din colecția Ficțiune Fără Frontiere de la Editura Paralela 45.

Având doar 136 de pagini, micul roman se citește foarte repede. Într-o oră, două, ai parcurs deja povestea și i-ai deprins sensul. De asemenea, această carte de ficțiune este considerată cu adevărat grotescă, datorită subiectului său macabru. Pentru a-ți închipui mai bine personajele și acțiunea, proza este ilustrată la tot pasul cu desene aparținând lui David Roberts.

Robert Caligari este un băiat ciudat care are o afinitate din a trage șuturi porcilor pe care îi întâlnește

Totul începe prin chinuirea pușculiței în formă de porcușor a surorii sale, Nerys. În parte pentru că îi face plăcere sa facă asta.  În parte pentru că așa vrea să o chinuie pe soră-sa.

Dar într-o zi pe Robert îl mănâncă atât de tare piciorul încât îi trage un șut porcului cu bănuți pe geamul casei. Acesta ajunge în stradă. Și cauzează un mic haos printre vecini și printre ofițerii de poliție din zonă. Dar acum nu o încurcă deloc, deoarece nu este bănuit. Picătura care umple paharul este atunci când Robert dă un șut puternic în coastele de porc cumpărate de o doamnă de la măcelăria din oraș.

De asemenea, puștanul cu gânduri diabolice nu se oprește aici. Numai că într-o zi este proiectat și el peste gardul bisericii de către un bărbat deranjat de ce face. Atunci, puștiul își da seama că urăște oamenii mai tare decât animalele. Și deși își creează o imagine pură, de băiat amabil, el uneltește numai planuri rele pentru a se răzbuna pe omenire.

Începe prin a otrăvi mâncarea surorii lui. Și continuă cu păcălirea unui orb prin a traversa pe o stradă cu trafic infernal. Din păcate, acesta este ucis. Dar Robert nu este învinuit de nimic deoarece are pe față și în vorbe masca de îngeraș. Și pentru că este stârnit de acest ‘succes’ minunat, care îi dă fiori, continuă cu planurile mârșave.

Spre final, Robert Caligari ascultă de o voce diabolică ce îi spune să își ia arcul și să tragă într-o femeie călăre

Camuflat de ierburi, băiatul pândește pe lângă autostradă podul care o traversează. Acolo, victima sa pierde controlul asupra calului speriat. Acesta se prăbușește pe autostradă în mijlocul traficului intens. Și de acolo până la un șir lung de evenimente tragice care duce la moartea a sute de oameni nu mai este decât un pic.

Însă, exact când să începi să îl urăști cu adevărat pe băiatul cu păr în formă de cornițe, soarta lui se schimbă. Iar din rolul de călău a celor din jur ajunge în rolul de victimă a împrejurărilor și a animalelor de care prinsese mai mult drag. Astfel, soarta lui Robert este cruntă. Deoarece după ce fuge de la locul faptei grăbindu-se spre ascunzătoarea sa secretă, el se va împiedica și va fi prins ca în capcană în aceasta. Acolo băiatul va înfrunta pedeapsa pentru comportarea sa groaznică din timpul vieții.

„Băiatul care dădea cu piciorul în porci” nu este o carte pe care este musai să o citești, trebuie să recunosc. Dar pentru că se citește ușor și are o poveste contemporană cu morală, îți merită timpul. În plus, dacă îți plac cărțile cu subiect noir, cu un umor negru și cu o notă mare de absurd, atunci se poate să fie pe placul tău.

Titlu: BĂIATUL CARE DĂDEA CU PICIORUL ÎN PORCI
Autor: Tom Baker
An apariție : 2018
Editura: PARALELA 45
Nr. Pagini: 136
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1265

Alte recenzii de la Tom Baker:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman
Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman

Cu acest volum se încheie o serie care mie mi-a plăcut enorm, pentru că a oferit cititorilor altceva, o perspectiva diferită asupra vieții după vârsta de 70 de ani, atunci când mulți cred că viața stagnează. Eh, personajele noastre ne-au arătat ce înseamnă să te...

Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James
Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James

În ultima perioadă mi-am dorit să găsesc un Thriller bun, pentru că am avut parte doar de experiențe nefericite. Știam că cei de la Editura CSP mă puteau scoate din acest impas, pentru că au niște cărți extrem de bune, care chiar să îți aducă aminte de ce îți place să...

Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh
Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh

Recunosc că am fost atrasă de această carte după niște impulsuri superficiale, începând de la faptul că a fost foarte dezbătută în mediul literar și terminând cu titlul și coperta, care erau de adăugat la colecție, ambele. Însă, subiectele majore relatate în această...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 9 luni, 21 zile și a scris până acum 438 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments