Recenzie “Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne

Titlu: Băiatul Cu Pijamale în Dungi
Autor: John Boyne
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 218
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Denisa Gheorghiescu
Publicată la 25.08.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne
5 (100%) 1 vote[s]

ACUM GĂSEȘTI BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

aa

Auzi titlul “Băiatul cu pijamale în dungi” şi te gândeşti la o aventură pentru copii. Citeşti cartea “Băiatul cu pijamale în dungi” şi îţi dai seama că aventura este departe şi te trezeşti în mijlocul unei realităţi violente.

Cartea lui John Boyne cunoaşte un real succes şi se bucură de 2,5 milioane de exemplare vândute.

Acţiunea romanului “Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne este plasată în mijlocul celui De-al Doilea Război Mondial, iar personajul principal este tânărul Bruno în vârsta de doar 9 ani.

Tatăl, un influent conducător in armata Führer-ului, este avansat şi toată familia este nevoită să se mute într-o casă nouă.

Mutarea are un puternic efect negativ asupra lui Bruno, care este luat de lângă prietenii lui dragi şi de lângă bunicii iubitori.

Bruno, a cărui lume s-a schimbat total, se loveşte de un tată mereu ocupat, o mamă care refuză să vorbească şi o soră mai mare răutacioasă. Schimbarea locuinţei, depărtarea de prieteni şi permanentele vizite ale soldaţilor debusolează lumea mezinului.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de John Boyne.

“Nu putea să înţeleagă cum s-a ajuns aici. Într-o zi era perfect mulţumit, jucându-se acasă, având cei mai buni trei prieteni pe viaţă, alunecând pe balustradă, încercând sa stea în vârful picioarelor pentru a vedea tot Berlinul, iar acuma, era imobilizat aici, în această casă rece şi neprimitoare (…) unde nimic nu părea să-l mai poată înveseli vreodată.”

Noua casă se afla în imediata apropiere a unui teren împrejmuit de gard, unde toţi locuitorii erau îmbrăcaţi in “pijamale in dungi”(un lagăr, văzut prin ochii unui copil).

Figura impunătoare a lui Hitler este prezentată foarte amuzant prin prisma lui Bruno:

Fury e cu mult mai scund decât tata şi nu la fel de puternic (…) Avea părul închis la culoare tuns scurt şi o mustaţă mică, aşa de micuţă că Bruno se întrebă de ce îşi mai bătuse capul cu ea sau dacă cumva pur şi simplu uitase acolo o bucăţică când se bărbierise.

În acest cadru dezolant creat de John Boyne, singura rază de lumină este un băieţel în pijamale pe nume Shmuel. Ironia sorţii face ca cei doi prieteni să fie născuţi în aceeşi zi – 15 aprilie 1934.

Cei doi se întâlnesc zilnic şi povestesc despre vieţile lor de până să se mute. Prietenia dintre ei se strânge pe zi ce trece iar naivitatea lor este singura salvare în faţa deznodământului … imprevizibil.

“Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne este o carte minunată, credeţi-mă! Limbajul este unul copilăresc iar firul narativ te poartă rapid spre ultima pagină.

“Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne este uşor de citit şi, din punctul meu de vedere, este o lectură obligatorie.

ACUM GĂSEȘTI BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Captivantă de la prima până la ultima pagină.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.