Recenzie „Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne

de | aug. 25, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

aa

Auzi titlul “Băiatul cu pijamale în dungi” şi te gândeşti la o aventură pentru copii. Citeşti cartea “Băiatul cu pijamale în dungi” şi îţi dai seama că aventura este departe şi te trezeşti în mijlocul unei realităţi violente.

Cartea lui John Boyne cunoaşte un real succes şi se bucură de 2,5 milioane de exemplare vândute.

Acţiunea romanului “Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne este plasată în mijlocul celui De-al Doilea Război Mondial, iar personajul principal este tânărul Bruno în vârsta de doar 9 ani.

Tatăl, un influent conducător in armata Führer-ului, este avansat şi toată familia este nevoită să se mute într-o casă nouă.

Mutarea are un puternic efect negativ asupra lui Bruno, care este luat de lângă prietenii lui dragi şi de lângă bunicii iubitori.

Bruno, a cărui lume s-a schimbat total, se loveşte de un tată mereu ocupat, o mamă care refuză să vorbească şi o soră mai mare răutacioasă. Schimbarea locuinţei, depărtarea de prieteni şi permanentele vizite ale soldaţilor debusolează lumea mezinului.

“Nu putea să înţeleagă cum s-a ajuns aici. Într-o zi era perfect mulţumit, jucându-se acasă, având cei mai buni trei prieteni pe viaţă, alunecând pe balustradă, încercând sa stea în vârful picioarelor pentru a vedea tot Berlinul, iar acuma, era imobilizat aici, în această casă rece şi neprimitoare (…) unde nimic nu părea să-l mai poată înveseli vreodată.”

Noua casă se afla în imediata apropiere a unui teren împrejmuit de gard, unde toţi locuitorii erau îmbrăcaţi in “pijamale in dungi”(un lagăr, văzut prin ochii unui copil).

Figura impunătoare a lui Hitler este prezentată foarte amuzant prin prisma lui Bruno:

Fury e cu mult mai scund decât tata şi nu la fel de puternic (…) Avea părul închis la culoare tuns scurt şi o mustaţă mică, aşa de micuţă că Bruno se întrebă de ce îşi mai bătuse capul cu ea sau dacă cumva pur şi simplu uitase acolo o bucăţică când se bărbierise.

În acest cadru dezolant creat de John Boyne, singura rază de lumină este un băieţel în pijamale pe nume Shmuel. Ironia sorţii face ca cei doi prieteni să fie născuţi în aceeşi zi – 15 aprilie 1934.

Cei doi se întâlnesc zilnic şi povestesc despre vieţile lor de până să se mute. Prietenia dintre ei se strânge pe zi ce trece iar naivitatea lor este singura salvare în faţa deznodământului … imprevizibil.

“Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne este o carte minunată, credeţi-mă! Limbajul este unul copilăresc iar firul narativ te poartă rapid spre ultima pagină.

“Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne este uşor de citit şi, din punctul meu de vedere, este o lectură obligatorie.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI?

Vezi toată lista de cărți scrise de John Boyne sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Băiatul Cu Pijamale în Dungi
Autor: John Boyne
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 218
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 25.08.2016
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Lemnucii sunt acele noduri ce se găsesc în scânduri sau în orice lucru fabricat din lemn. Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut cel puțin o dată în viața sa un Lemnuc... un Lemnuc tăcut și ascuns în obiecte banale ce ne înconjoară dar cărora nu le dăm importanță....

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Lună nouă - New Moon în engleză - este volumul doi din seria Twilight. La fel ca și primul volum, și acesta are destul de multe diferențe față de ceea ce cunoaștem deja din renumitul film. Cel mai tare mi-au atras atenția divergențele din scenele în care Bella află...

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms a fost aleasă ca o carte de divertisment și mă bucur mult că a fost o lectură chiar bună. Cartea atinge subiecte relevante, lovește cu profunzimea și sinceritatea ei. Aceasta este o poveste modernă, interesantă, despre...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Gheorghiescu este redactor Booknation.ro de 2371 zile și a scris până acum 23 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Gheorghiescu aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments