Recenzie „Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne

de | aug. 25, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI ARE REDUCERE PE:

aa

Auzi titlul “Băiatul cu pijamale în dungi” şi te gândeşti la o aventură pentru copii. Citeşti cartea “Băiatul cu pijamale în dungi” şi îţi dai seama că aventura este departe şi te trezeşti în mijlocul unei realităţi violente.

Cartea lui John Boyne cunoaşte un real succes şi se bucură de 2,5 milioane de exemplare vândute.

Acţiunea romanului “Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne este plasată în mijlocul celui De-al Doilea Război Mondial, iar personajul principal este tânărul Bruno în vârsta de doar 9 ani.

Dacă îți place recenzia cărții BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de John Boyne

Tatăl, un influent conducător in armata Führer-ului, este avansat şi toată familia este nevoită să se mute într-o casă nouă.

Mutarea are un puternic efect negativ asupra lui Bruno, care este luat de lângă prietenii lui dragi şi de lângă bunicii iubitori.

Bruno, a cărui lume s-a schimbat total, se loveşte de un tată mereu ocupat, o mamă care refuză să vorbească şi o soră mai mare răutacioasă. Schimbarea locuinţei, depărtarea de prieteni şi permanentele vizite ale soldaţilor debusolează lumea mezinului.

“Nu putea să înţeleagă cum s-a ajuns aici. Într-o zi era perfect mulţumit, jucându-se acasă, având cei mai buni trei prieteni pe viaţă, alunecând pe balustradă, încercând sa stea în vârful picioarelor pentru a vedea tot Berlinul, iar acuma, era imobilizat aici, în această casă rece şi neprimitoare (…) unde nimic nu părea să-l mai poată înveseli vreodată.”

Noua casă se afla în imediata apropiere a unui teren împrejmuit de gard, unde toţi locuitorii erau îmbrăcaţi in “pijamale in dungi”(un lagăr, văzut prin ochii unui copil).

Figura impunătoare a lui Hitler este prezentată foarte amuzant prin prisma lui Bruno:

Fury e cu mult mai scund decât tata şi nu la fel de puternic (…) Avea părul închis la culoare tuns scurt şi o mustaţă mică, aşa de micuţă că Bruno se întrebă de ce îşi mai bătuse capul cu ea sau dacă cumva pur şi simplu uitase acolo o bucăţică când se bărbierise.

În acest cadru dezolant creat de John Boyne, singura rază de lumină este un băieţel în pijamale pe nume Shmuel. Ironia sorţii face ca cei doi prieteni să fie născuţi în aceeşi zi – 15 aprilie 1934.

Cei doi se întâlnesc zilnic şi povestesc despre vieţile lor de până să se mute. Prietenia dintre ei se strânge pe zi ce trece iar naivitatea lor este singura salvare în faţa deznodământului … imprevizibil.

“Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne este o carte minunată, credeţi-mă! Limbajul este unul copilăresc iar firul narativ te poartă rapid spre ultima pagină.

“Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne este uşor de citit şi, din punctul meu de vedere, este o lectură obligatorie.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI
Autor: John Boyne
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 218
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3991

Alte recenzii de la John Boyne:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Doamne ferește ce carte tocmai am citit. Plină de suspans, de elemente religioase, de mister, de traume și de o emoție din aceea dark. Nu m-am așteptat de la autor să aibă această abordare, mai ales că eu îl cunoscusem mai sensibil și mai deep, dar în sensul acela...

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

V-ați obișnuit cu „Hoodoo” și „Cum te vei îmbrăca la sfîrșitul lumii”? Mai puneți-Vă pofta-n cui de data asta! Cineva a decis să ne demonstreze universalitatea imaginației pe care o are în arsenal. Cosmin Leucuța deschide parantezele unei lumi postbelice, futuristice...

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Dacă vă era dor de o nouă recomandare de Thriller, sunt aici pentru a vă ajuta. Am citit destul de multe cărți în ultima perioadă dar nu am apucat să scriu câte o recenzie pentru fiecare, așa că abia acum le aștern pe hârtie. Recunosc, nu am avut chef de Thrillers, am...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Gheorghiescu este redactor Booknation.ro de 2837 zile și a scris până acum 23 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Gheorghiescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments