Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

de | dec. 1, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FURIILE INIMII ARE REDUCERE PE:

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele ei să aibă succes pe care îl numește vulgaritatea popularității. Tatăl este un crai, un dandy ce înșiră femei pe bandă rulantă fără nicio grija că ar putea leza sentimentele și mândria propriei soții. Adopția este de neînțeles deoarece niciunul, nici celălalt nu arată vreun interes pentru acest copil. Nu sunt răi sau cruzi cu Cyrill, dar nici nu-l tratează ca pe un fiu. De altfel și căsnicia celor doi este la fel de distantă și rece, fără nicio apropiere fizică, afecțiune sau interes.

La vârsta de șapte ani, printr-o conjunctură nefericită îl cunoaște pe Julian Woodbead pe care-l va iubi timp de câteva decenii. Atât Cyrill, cât și Julian sunt copii care beneficiază de ceva privilegii. Provin din familii înstărite și cu renume ce frecventează cercul select al unor oameni cu poziții importante în politică și artă.

În urma scandalului în care este implicat tatăl adoptiv, acesta ajunge în inchisoare, iar Maude, mama adoptivă, se stinge în urma unei boli. Cyrill care la colegiu împarte camera de internat cu Julian începe să-și conștientizeze sexualitatea. Dar în anii ’50, Irlanda, profund catolică, privea homosexualitatea ca pe un act criminal pasibil de pedeapsa cu închisoarea. De altfel, biserica avea multă influență, incrimina și decidea soarta marii majorități. Nimeni nu era mai sus de judecata ei. Mama naturală a lui Cyrill a simțit pe propria piele bigotismul și intoleranța acestei biserici care a etichetat-o ca fiind târfă și a exclus-o din comunitate când a rămas însărcinată fără a fi căsătorită.

Cei doi băieți sunt total diferiti. Cyrill este introvertit și șters, în timp ce Julian este carismatic, sociabil și solar. În timp ce Julian, heterosexual, face cucerire după cucerire, pofta lui sexuală fiind insațiabilă și nepotolită, Cyrill se vede nevoit să ducă o viață promiscuă și riscantă pentru a-și satisface nevoile sexuale. Profund îndrăgostit de Julian, dar incapabil să i se destăinuie pentru a-și mărturisi sentimentele, convins că acesta l-ar urî dacă ar afla că este homosexual (și se dovedește că nu greșește deloc gândind așa), Cyrill este gelos pe fiecare fată și nouă relație pe care Julian o are.

Dacă îți place recenzia cărții FURIILE INIMII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de John Boyne

De când mă ştiam eram diferit de ceilalţi băieţi. Era ceva în mine care tânjea pentru prietenia intimă şi aprobarea colegilor mei în feluri diferite faţă de ceilalţi. Era o boală pe care preoţii o menţionau din când în când ca pe unul dintre cele mai mari păcate dintre toate şi ne spuneau că orice băiat suficient de viclean cât să aibă gânduri desfrânate despre alt băiat va ajunge, în mod sigur, direct în iad şi îşi va petrece eternitatea acolo, arzând în focurile aprige, în timp ce Diavolul va sta lângă el râzând şi împungându-l cu tridentul său.

Pentru a liniști suspiciunile celor din jur ajunge să aibă o relație cu o fată, pe care o consideră logodnica lui, dar pentru care nu simte absolut nimic și cu care nu are niciun fel de apropiere fizică, ducând în paralel o viață secretă în care satisfacerea nevoilor sexuale se produce în parcuri și pe alei necirculate, la adăpostul întunericului cu necunoscuți aflați în aceeași situație ca el. Își construiește viața pe falsitate și minciună, își ascunde dragostea obsesivă față de Julian și este din ce în ce mai conștient că va fi nevoit toată viața să înșele oamenii pentru a-și ascunde identitatea sexuală deoarece Irlanda este atât de catolică și îndoctrinată încât nici nu ia în calcul varianta că ar putea exista homosexuali în țară.

Această falsă pudoare socială îl aduce într-o situație fără ieșire, trezindu-se căsătorit cu o femeie pe care nu o dorește, dar pe care o iubește platonic și pe care nu vrea s-o rănească. Își urăște țara și o părăsește fără regrete, abandonându-și atât soția (chiar în ziua nunții), cât și pe Julian. Abia după ce se stabilește în Amsterdam poate recunoște public că este homosexual, are o relație oficială cu un bărbat și renunță la a-și mai bate capul cu ce crede lumea. Viața lui se schimbă radical și trăiește o frumoasă poveste de dragoste în exil timp de două decenii. Reîntâlnirea cu Julian și mărturisirea pe care acesta i-o face pe un pat de spital din New York înainte de a muri, dar și o altă tragedie îl conving să revină în Irlanda unde va regăsi și va cunoaște câțiva membri ai familiei sale și unde constată că în ciuda faptului că au trecut atâția ani să fii homosexual aici este aproape la fel de dificil ca în adolescența lui, bigotismul fiind foarte accentuat încă.

Mi-a plăcut foarte mult povestea lui Ignac și modul în care a evoluat, dar și sprijinul necondiționat primit de la cei care îi vor deveni familie în timp.

Irlanda este înfățișată ca o țară înapoiată, condusă de dogme și de preoți vicioși și malefici, cu un guvern condus din umbră de cler în care indivizi ca Cyrill își trăiesc eșecurile și dramele, izolați și marginalizați de o societate habotnică și indiferentă la nevoile și frustrarea lor. Una dintre cele mai bune cărți LGBT pe care le-am citit.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FURIILE INIMII CU REDUCERE DE PE:

Titlu: FURIILE INIMII
Autor: John Boyne
An apariție : 2019
Editura: RAO
Nr. Pagini: 672
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9.5 / 10
Vizualizari recenzie: 1641

Alte recenzii de la John Boyne:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 24 zile și a scris până acum 556 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments