🔥 CARTEA BARTLEBY. O POVESTIRE DE PE WALL STREET ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Vă propun un exercițiu de imaginație: sunteți angajați și, într-o zi, șeful decide să vă amenajeze biroul lângă o fereastră prin care nu vedeți mai deloc lumina zilei, ci doar ziduri înalte și întunecate. Ba mai mult, după ce refuzați să vă confruntați rapoartele de lucru cu colegii, spunând „ Prefer să mă abțin” de câteva ori într-un timp relativ scurt, șeful vă izolează și mai mult de restul colegilor.

Astfel, un paravan vă desparte biroul de cele ale colegilor, totul fără acordul vostru.

Cum ați reacționa? Ce efecte ar avea decizia asupra voastră, asupra locului de muncă și cum ar reacționa colegii de muncă?  

Despre acest lucru este vorba în prima mea recenzie de pe Booknation și totodată, prima din acest an. Bartleby, personajul principal al nuvelei, este un copist de acte juridice. El are de făcut o „treabă proverbial de aridă și de plicticoasă” și este catalogat inițial ca fiind un personaj ciudat, pentru că spune doar Prefer să mă abțin când i se cere să facă un anumit lucru.

Când am văzut prima oară cartea, mi-am zis că va fi o lectură ușoară, de seară, cu o tematică simplă, dar pe măsură ce parcurgeam cele peste o sută de pagini, eram surprinsă de complexitatea ei. Intram tot mai mult în atmosfera New York-ului de secol XIX, pe Wall Street, centrul financiar al Americii.

Nuvela lui Herman Melville, “Bartleby. O povestire de pe Wall Street” este emoționantă, contradictorie, plină de paradoxuri și extreme sau limitări.

Deși acțiunea se învârte în jurul lui Bartleby, pe măsură ce ne apropiem de final, sunt și alte aspecte luate în calcul, și anume nevoia de înțelegere, empatie, incluziune socială, revolta interioară, rezistența pasivă legată de îngrădirea fizică și rutina impusă de un loc de muncă stresant, plictisitor, monoton și inutil.  

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Herman Melville.

Eu consider această lucrare atât un mic tratat de psihologie cu caracter universal și atemporal, cât și o lucrare care dezbate subiectul condiției umane.

Mai mult,  evidențiază nu doar problemele universale ale experiențelor prin care trece o persoană de-a lungul vieții precum alienarea, pasivitatea sau lipsa de reacție, nonconformismul, ci și “încătușarea” fizică și psihologică.

Ceea ce pune Herman Melville în discuție sunt capacitatea ființei umane de a fi liber arbitru, de a cântări deciziile luate din propria inițiativă sau luate sub influența altora.

Sunt momente în viață când trebuie să alegem între rațiune și simțire, să avem un echilibru între viața profesională și cea personală și chiar să avem curajul de a spune și NU. Mai mult, tăcerea nu trebuie catalogată drept un defect, ci trebuie să înțelegem că și aceasta poate reprezenta un răspuns pozitiv sau negativ la ceva.  

Ce se va întâmpla cu Bartleby la final și ce rol are în poveste? Vă las pe voi să descoperiți. 

 

🔥 CARTEA BARTLEBY. O POVESTIRE DE PE WALL STREET ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Bartleby. O Povestire De Pe Wall Street
Autor: Herman Melville
An apariție : 2007
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 116
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 15.02.2019
Nota recenzorului: 8/10
Avatar
Autor: Silvia Anton
Redactor de 463 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Silvia Anton