Recenzie ,,Bel-Ami” de Guy de Maupassant

Titlu: Bel-ami
Autor: Guy de Maupassant
An apariție : 2017
Editura: Litera
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Irina Fodor
Publicată la 7.04.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ,,Bel-Ami” de Guy de Maupassant
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Romanul Bel-Ami este capodopera scriitorului francez Guy de Maupassant, care scrie despre inutilitatea războiului în  cele șase nuvele ale sale. Romanul apare în anul 1885 şi îi are ca protagonişti pe Georges Duroy şi pe Madeleine Forestier.

Guy de Maupassant se încadrează în realismul literar fiind unul dintre cei mai cunoscuţi autori francezi al secolului al XIX-lea. Acesta dezvoltă, mai întâi, subiectul romanului în piesa de teatru cu acelaşi nume.

Bel-Ami este despre iubire, seducție și bani. Toate poveștile de dragoste pe care acest roman le dezvăluie au ca decor Franța secolului al XIX-lea şi îl prezintă pe Georges Duroy, un tânăr a cărei viața ia o întorsătură neașteptată.

,,Trebuie să laşi, prin subînţelesuri, să se ghicească ceea ce vrei, să dezminţi în aşa chip, încât zvonurile să se întărească, sau să afirmi aşa încât nimeni să nu creadă.”

Dacă în primele capitole Georges Își număra  fiecare bănuț, la sfârșitul cărții el devine unul dintre cei mai bogați oameni ai orașului. Datorită istețimii, el își alege iubitele în mod strategic și va ajunge unde își dorește.

 ,,Simțea bine că nu trebuia să vorbească, că un cuvânt, un singur cuvânt, rupând tăcerea, i-ar nimici toate planurile; dar îi lipsea îndrăzneală, îndrăzneala faptului repede și brutal.”

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Guy de Maupassant.

Prin căsătoria cu fosta doamnă Forestier, simplul Georges Duroy devine un nobil transformându-şi numele în Du Roy de Cantel, de la numele orașului de proveniență Canteleu.

Titlu reprezintă porecla pe care acesta o primește de la prietenele sale, Bel-Ami semnificând, în limba franceză, prieten frumos.

Georges devine ziarist la prestigioasa revistă ,,Vie Française” și înaintează cu ușurință în funcție grație relațiilor cu înalta societate. De la zilele în care nu avea cu ce să mănânce prânzul, protagonistul ajunge să cineze cu șefii săi săptămânal.

,,Gândurile lui Georges nu stăteau o clipă, dezbrăcau viața de haina ei poetică, pradă unei înverşunări pline de răutate.”

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.