Recenzie “Mont-Oriol” de Guy de Maupassant

by | Feb 22, 2019 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MONT-ORIOL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

mont-oriol de guy de maupassantPoate că romanul “Mont-Oriol” este una dintre cele mai puțin cunoscute opere ale scriitorului francez Guy de Maupassant. Însă cu siguranță nu este mai prejos decât alte cărți ale sale. Cu această scriere, francezul creează intrigi amoroase și financiare. Dar pe de altă parte, este reliefată în același timp și o satiră medicală.

Guy de Maupassant expune viziunea sa pesimistă asupra vieții și pasiunii amoroase

Stilul scriitorului este simplu, realist. Însă, când vine vorba despre descrierea locurilor, el redă asemenea altor clasici, ținuturile și peisajele în cele mai mici amănunte. Natura din regiunea Auvergne joacă un rol important în acompanierea fiecărui moment cheie din roman.

Este vorba în cartea “Mont-Oriol” de Guy de Maupassant despre parvenire și miracole medicale decretate de medici șarlatani. Dar și despre iubiri înșelătoare, care duc la decepție. Afaceriști, țărani vicleni și doctori care doresc puterea și recunoașterea reușesc să fabrice o stațiune de ape termale. Totul cu cel mai mare preț plătit – libertatea conștiinței.

Fiecare încearcă să profite de credulismul sau de neștiința celuilalt pentru a obține ceea ce își dorește. Conflictul se dă între burghezia locală și proprietarii țărani de pământuri care țin cu dinții de drepturile lor. În același timp, este făcut și un portret foarte crud al organului medical care merge pe principiul fiecare pentru sine. Dar totodată un portret și mai dramatic este realizat asupra unei povești sentimentale care se termină brusc.

Concentrându-se pe subiecte care sunt mereu actuale, Guy de Maupassant reușește prin “Mont-Oriol” să creeze unul dintre cele mai moderne romane ale sale

Soții Christiane și William Andermatt, alături de socru, cumnat și un prieten al acestuia părăsesc Parisul de la sfârșitul secolului 19, pentru a se retrage în Auvergne, la băi. Tânăra femeie trebuie să urmeze o cură pentru a putea rămâne însărcinată. În același timp, soțul său, un foarte potent om de afaceri, se lansează în noi chestiuni.

El descoperă dintr-o întâmplare că în zonă există noi izvoare termale cu proprietăți miraculoase. Și dorește să cumpere acele pământuri pentru a construi o nouă stațiune de tratament. Însă, proprietarii pământurilor sunt Oriolii. Țărani bogați, care nu renunță cu una cu două la ce e al lor. Cel puțin nu fără a stoarce cât mai mulți bani și beneficii de la omul de afaceri.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Guy de Maupassant

În cele din urma, evreul William Andermatt obține ceea ce vrea de la moș Oriol

Dar el tot trebuie să folosească diferite stratageme pentru a face stațiunea să prospere. Și astfel nu ezită să facă apel la medici cumpărați pentru a face profit de pe urma bolnavilor. Însă, în tot acest timp cât el își neglijează rolul de soț, Christiane își ia un amant.

Femeia se îndrăgostește de Paul Bretigny, prietenul arătos al fratelui său. Cu toate acestea, iubirea lor nu va dura decât acele zile frumoase petrecute în stațiunea din Auvergne. Peste un an de la toată această tărășenie, stațiunea numită Mont-Oriol în cinstea foștilor proprietari, este inaugurată. Toată lumea se întoarce de la Paris la țară, pentru a lua parte la eveniment. Dar multe lucruri s-au schimbat. Christiane este acum însărcinată. Paul Bretigny o iubește mai puțin din cauza condiției sale. Fratele său Gontran o curtează pe una dintre surorile Oriol. Iar cealaltă este luată în vizor de fostul amant.

Dacă stațiunea Mont-Oriol are mare succes la public, datorită tuturor trucurilor folosite de Andermatt, viața sentimentală a protagoniștilor de complică

Cele doua fete Oriol sunt curtate asiduu. Una de Gontran și cealaltă chiar de Paul. El începe să-și îndrepte iubirea de la Christiane la Charlotte, fiica cea mică. Ba chiar o va cere în căsătorie. Iar acest lucru aproape o distruge pe soția omului de afaceri.

Și totuși ea dă naștere unei fete(rodul iubirii cu Paul, desigur), cu tot cu durerea sa mare din trup și din suflet. Apoi femeia înțelege că este condamnată la suferință și singurătate, deoarece amantul nu o mai iubește. Așadar, își ia rămas bun de la el și îi urează fericire. Da, este o dragoste dramatică, pe care nimeni nu dorește să o trăiască, dar până la urmă o asemenea pasiune este destinată acestui sfârșit.

Publicat în anul 1887, romanul “Mont-Oriol” scris de Guy de Maupassant este o operă satirică. Uneori cu accente comice, alteori foarte sentimentală, oferă o descriere bună a capitalismului și a corupției lumii medicale din toate timpurile.

🔥 CARTEA MONT-ORIOL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Mont-oriol
Autor: Guy de Maupassant
An apariție : 1991
Editura: PORUS
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 22.02.2019
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 678 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments