Recenzie ”Biblia nihilistă” de Ștefan Bolea

by | Oct 8, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA BIBLIA NIHILISTĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Nu știu în ce categorie aș putea să încadrez această carte, nu pentru că ar fi un talmeș-balmeș verbiatic (o, asta nicidecum!), ci din pricina faptului că, după îndelungi căutări, am găsit în sfârșit o post-modernistă filosofie care, fără vituperație, balansându-și trăirile înte a priori și a posteriori, scoate la lumină, fără jenă și fără alambicări, senzorialul trecut prin tribunalele raționalului.

Nu reușesc, absolut deloc, să-mi explic cum de, în anumite mult prea pripite recenzii, ”Biblia nihilistă”, apărută anul acesta la editura Crux Publishing, a fost catalogată ca fiind o carte de aforisme. Știu că definiția acestui termen coincide cu stilul încrustării în aceste pagini, dar mie mi-se pare o categorisire cam epigramatică, în plus, asta înseamnă că orice carte a oricărei religii este una aforistică, ori acestea sunt percepute de mii de ani ca fiind cu mult mai mult de atât. La fel este și-n cazul cărții lui Ștefan Bolea.

O altă regretabilă eroare este și îndrăzneala nesăbuită, ba chiar eroarea de a afirma că ” Biblia nihilistă” se citește foarte foarte ușor. Da, este adevărat că, datorită fluxului exprimării și a comprimării cugetărilor, poți fi tentat să crezi că o simplă frunzărire a paginilor este suficientă. Totuși, cel puțin mie, pentru a pătrunde cu adevărat în suculența miezului, mi-a fost necesar să o citesc de două ori, ba chiar la unele fraze am insistat de mai multe ori, lăsându-le să-mi pătrundă cotropitor și tăios în anticamera felului meu de a fi.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ștefan Bolea

Discipol cioranian, însă fără să a avea beatitudinea disperării manifestată sublim de acesta, Ștefan Bolea scrie cu cerneala întrebuințată odinioară de marii maeștri precum Schopenhauer, Nietzsche, Hoderlin, dovedind, în marea majoritate a extrovertirilor sale, o exacerbată afinitate filogermanică cu ajutorul căreia șlefuiește, nu sub forma unui tertip mercantilist, ci ca o estetică a simțirii, colțuroasele constatări ale banalului cotidian, când chiar și truismul existențial este impregnat de o doză de sepulcral și primordialitate a fireștilor stări de fapt.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA BIBLIA NIHILISTĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Biblia Nihilistă
Autor: Ștefan Bolea
An apariție : 2017
Editura: CRUX PUBLISHING
Nr. Pagini: 116
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 8.10.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Cioranian în simțire, Ștefan Bolea ne dăruie simțiri analgezice.

Aspecte Negative:

Doza de misticism lăuntric pare adeseori impenetrabilă.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Relația tumultoasă dintre Tessa și Hardin continuă și în cel de-al treilea volum al seriei After, După ce ne-am îndrăgostit. Acest volum și următorul sunt cele mai reușite din toată seria, după părerea mea. Drama se îmbină cu dragostea dintre protagoniști, iar...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1946 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments