Recenzie “AntiZeu” de Ștefan Bolea

by | Mar 30, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANTIZEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Antizeu de Ștefan BoleaAntiZeu de Ștefan Bolea a venit ca o surpriză pentru mine, așa cum se întâmplă cu absolut toate cărțile de poezie față de care mă atașez iremediabil.

Mi-a adus aminte, la început, de stilul macabru al lui Bacovia, dar atât originalitatea, cât și mărcile de postmodernism, prin care autorul îmbracă filosofia în poezie, conferându-i muzicalitate, trăiri și iubire față de un realism greu de ignorat, m-au făcut să abandonez destul de repede această comparație vagă, care, în definitiv, nu își are rostul.

Ștefan Bolea metaforizează lumea, oamenii, viața, prin intermediul unor poezii dure, dar minunate. Printr-un nihilism cu totul și cu totul aparte s-a relevat, într-un mod foarte interesant, pendularea continuă dintre două lumi care n-au nevoie de nume, dar care există și care sunt total opuse.

left hand

the way to God leads through Satan

Moartea este considerată încoronarea vieții și, printre rândurile unei cărți de cam 70 de pagini, se accentuează ideea de pierire întru renaștere, de reticență față de moralitatea impusă de societate, prin niște pereți groși, de sticlă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ștefan Bolea

Dar AntiZeu, prin structurarea sa pe trei părți (Adiaphoria, Destrudo, Odium), prin îmbinarea a trei limbi, româna, engleza și germana, prin frumusețea absolută a Urâtului nesuportat de mulți și prin considerarea continuă a iubirii pe parcursul accederii spre dominare interioară și lumească, vine ca un ciocan dumnezeiesc ce sparge acei pereți și dă foc la cioburi, ca mai apoi să se prindă de fumul produs și să zboare.

vrei să vezi apocalipsa?

stinge țigara în ochi

Oricât de mult mi-aș exprima admirația nemărginită față de tot ceea ce este această carte, la final, rămâne un singur lucru de zis: citiți-l pe Ștefan Bolea și, dacă n-ați existat prea mult în societate, ci ați trăit mai ales pentru voi înșivă, atât AntiZeu, cât și celelalte cărți ale sale vă vor fascina.

Ajungi, câteodată, în calitate de cititor, să te întrebi: why the f… haven’t I read this sooner? 🙂

🔥 CARTEA ANTIZEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Antizeu
Autor: Ștefan Bolea
An apariție : 2014
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 70
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 30.03.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Dragoș Filioreanu este redactor Booknation.ro de 1666 zile și a scris până acum 26 articole. Se află pe poziția 35 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dragoș Filioreanu aici.
,,În momente ca acestea, simțeam că lumea îmi aparține. Puteam fi cine voiam eu să fiu, prin cărți. Într-o lume în care oamenii acced spre nimicul absolut, uităm să ne căutăm propriul nostru tot, care poate avea diferite forme. Când citești, zbori. Ești o pasăre migratoare care zboară și călătorește oriunde. Ești liber. Ești un tu mai bun decât ai fost ieri. Ești infinit.”
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments