Blocată între cadavre este o carte thriller-psihologic năucitoare, pur și simplu răvășitoare!
Îmi este destul de greu să scriu această recenzie. Povestea m-a intrigat peste măsură și, chiar dacă mai are anumite minusuri, rămâne fără doar și poate, un roman psihologic foarte bun. Cursul acțiunii m-a luat prin surprindere. Pur și simplu nu eram pregătită pentru o astfel de poveste. Coperta mi-a oferit așteptări pentru un horror dar, deși povestea m-a dus într-o cu totul altă direcție, pot spune că nu s-ar potrivi o altă imagine mai bine decât asta. Deci, „Felicitări!” editurii Siono pentru inspirație!
Sinopsis
Bianca este o adolescentă în pragul majoratului, cu o colecție impresionantă de traume, adunate pe tot parcursul vieții ei de până acum. Și-a zidit imprejurul ei un „zid” cu o fundație bine construită din ură, frică, sete de răzbunare, cu aparențe de invincibilitate și severitate dusă la extrem. Dar în spatele acestui zid, am descoperit o tânără de o sensibilitate aparte, mutilată de suferințe greu de asimilat.
Bianca are un frate mai mic, de numai 8 ani. Inițial, relația dintre cei doi este aproape imposibilă. Relația Biancăi cu părinții ei este critică, într-atât încât ea nu li se adresează decât pe numele lor. Singura cu care se înțelege este bunica ei, o bunică ieșită din tipar, alcoolică și plină de viață, și gașca ei de tineri, toți cu diferite probleme în familie sau/și în societate
Mama ei mi-a lăsat impresia că ar suferi de Schizofrenie paranoida sau chiar de tulburare bipolară.
La un moment dat, în oraș apar câteva crime, iar tinerii se simt oarecum motivați să pornească o anchetă proprie, fără să creadă vreun moment în capacitatea poliției române de a descoperi criminalul.
Nimic din carte nu m-a pregătit pentru finalul poveștii! Absolut nimic! Încă rumeg și mă simt afectată de tot ce am citit.
Plusuri și minusuri
Ideea este originală și am adorat felul cum a ales tânăra autoare să împletească acțiunea. Atât de frumos a creionat totul! M-am simțit de parcă aș fi colorat o planșă în culori numerotate. Cum pornești cu o singură culoare și pictezi cu ea toate elementele numerotate cu numărul destinat acelei culori, chiar dacă asta înseamnă să începi mai multe lucruri din planșă, până se termină numărul. Apoi iei altă culoare și completezi lucrurile începute cu nuanța precedentă… și tot așa, până la final. Aceeași senzație mi-a dat și lecturarea acestei cărți. S-au prezentat mai multe elemente, care au fost finalizate pe rând, spre sfârșitul cărții, acțiunea conturându-se pe parcurs ce evoluau lucrurile.
Printre lucruri negative, nu pot să neg faptul că m-a deranjat într-o oarecare măsură, limbajul obscen. Știu că este în trend, și știu că tocmai datorită acestuia, cartea a avut o notă mai aproape de realitate și personajele au fost create destul de credibile. Dar totuși sper ca voi, cei tineri de azi, care aveți curajul să vă afirmați prin orice mijloace: scriere creativă, muzică, bloguri, vloguri, să puteți schimba ceva în societatea în care trăim cu toții.
Apoi „femeia de servici” mi-a creat probleme, întrucât în limba română nu exista cuvântul „servici”. Corect este serviciu. Am un serviciu. Ea este femeia de serviciu. Ei merg la serviciu.
Per total, cartea este genială, mai ales că a ieșit din mâinile unei așa tinere scriitoare. E pe drumul cel bun și abia îi aștept noile romane. Felicitări Theodora Savuli!
