Recenzie Broasca țestoasă cea fermecată de Petre Ispirescu

Autor: Petre Ispirescu
An apariție : 2010
Editura: Paralela 45
Nr. Pagini: 38
Acordă o notă cărții:
 
Aspecte Pozitive:

Basmul a cărui recenzie o scriu astăzi, are o morală care duce mult spre ascultă-ți inima și instincul pentru că numai așa vei fi cu adevărat fericit. Broasca țestoasă cea fermecată are personaje puține cu acțiune simplă, un basm aerisit, scris simplu cu dulce limbaj arhaic, care nu complică nimic și argumentează cu înțelepciune populară că în dragoste totul este posibil dar și imprevizibil.

Broasca țestoasă cea fermecată de Petre Ispirescu Și eu, ca și mulți alți priteni ai Goodread am crescut împreună cu basmele și poveștile lui Petre Ispirescu și îmi doresc foarte tare ca și cei mici din familiile noastre să cunoască și ei unul câte unul basmele sale, pentru că o copilărie fără de fantezie nu e copilărie.

Broasca țestoasă cea fermecată este un basm adunat și refăcut de Petre Ispirescu în maniera care l-a consacrat, și anume cea de căutător, culegător și povestitor de folclor. A știut mereu că asta va face toată viața lui, inspirat de mama sa în spusul poveștilor a schimbat destinul ghidat spre viața de preot spre cel imprevizibil de culegător al basmelor populare.

Basmul a cărui recenzie o scriu astăzi, are o morală care duce mult spre ascultă-ți inima și instincul pentru că numai așa vei fi cu adevărat fericit. Broasca țestoasă cea fermecată are personaje puține cu acțiune simplă, un basm aerisit, scris simplu cu dulce limbaj arhaic, care nu complică nimic și argumentează cu înțelepciune populară că în dragoste totul este posibil dar și imprevizibil.

Veți cunoaște așadar povestea prințului mezin trimis în lume de tatăl rege să își găsească ursita. Prințul fiind diferit în gândire făță de ceilalți doi frați ai săi își va urma instinctul și va merge condus de acesta la un eleșteu plin de apă, iar aici o va cunoaște pe broasca țestoasă fermecată. Ea îi va deveni logodnică, o va aduce la palat și o va prezenta fraților și cumnatelor sale. Citind basmul veți descoperi ce se va întâmpla la palatul regelui, cum o vor primi ceilalți frați ai prințului și veți spune și voi poate la fel ca Petre Ispirescucine râde la urmă, râde mai cu folos.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Petre Ispirescu.

Deși poate mulți dintre noi acum la vârsta adultă putem anticipa finalul unui astfel de basm, pentru copii el poate fi surprinzător. Nefacând nici un alt gest, doar arătându-i încrederea și sentimentele sincere, prințul o va elibera de blestem pe broasca țestoasă fermecată și o va readuce în chip de zână. Cu alte cuvinte transformările de orice fel sunt posibile dacă există un mediu prielnic.

Eu cred că basmele lui Ispirescu vor avea viață veșnică și vor încânta cu siguranță și de acum înainte generații de fetițe și băieței. Depinde de noi adulții, să ducem mai departe tradiția basmului românesc.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)