🔥 CARTEA CA APA PENTRU CIOCOLATĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Între mâncare şi dragoste există legături pe care le descoperim în fiecare zi. Dar hai să vedem ce se întamplă când o femeie profund îndragostită își pune toată pasiunea în prepararea mâncării. Romanul Ca apa pentru ciocolată scris de scriitoarea mexicană Laura Esquivel ne dă niște răspunsuri. Titlul original al cărții este Como agua para chocolate.

Tita este cea mai mică dintre fetele familiei mexicane De la Garza. Ca în basme, asupra mezinei se țes primejdii chiar înainte ca aceasta să se nască. Familia mexicană are o lege nedreaptă: fiica cea mai tânără nu are voie să se mărite. Are datoria să rămână acasă și să aibă grijă de mama sa.

Soarta face ca Tita să se nască chiar pe masa din bucătărie, printre zarzavaturi și tot felul de mirodenii. Deși de mică i-a revenit sarcina să prepare hrana pentru toată familia nu a găsit acest lucru obositor sau degradant. Ea simte o imensă dragoste pentru bucătărie. Găsește bucurii în spectacolul creat de dansul picăturilor de apă care cad pe plita încinsă, în  mirosurile îmbătătoare ale pâinii scoase din cuptor sau în gustul ciocolatei calde. Bucătăria devine regatul ei.

“Lumea aceea care mergea de la ușa din spate şi dădea în curte, spre grădină, spre zarzavaturi îi aparţinea pe de-a-ntregul, o stăpânea.”

La cincisprezece ani Tita se îndragosteste de Pedro, iar Pedro de Tita. Dar mama Elena îi interzice să se mărite. Mai mult decât atât, Pedro se căsătorește cu Rosaura, sora mai mare a Titei.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Laura Esquivel.

Tita are inima frântă dar iși pune toată energía în a găti mâncăruri tot mai bune cu care îi subjugă pe cei ce le consumă. Sentimentele ei, încorpórate în mâncare, sunt transmise ca prin magie oamenilor. Aceștia încep să râdă sau să plângă, să se simtă mistuiți de dor, după starea pe care o are Tita în momentul gătitului.

Atmosfera de basm, elementele de magie, legătura pe care autoarea o reușește între prepararea hranei și exprimarea sentimentelor personajului principal m-au cucerit. Rețetele mexicane afrodisiace sunt  cele care deschid fiecare din cele douăsprezece capitole. Dar cartea nu este numai o frumoasă poveste de dragoste. Laura Esquivel tratează pe lângă povestea de dragoste și alte teme. Sexualitatea, familia, gătitul ca terapie sau dreptul femeilor de a-și croi drumul în viață sunt de asemenea tratate în roman.

Va reuși Tita să rupă blestemul care apasă viața mezinelor din familia mexicană?

Cartea Ca apa pentru ciocolata, publicată în 1989, a devenit rapid un bestseller în Mexic. A fost tradusă în numeroase limbi și s-a vândut în milioane de exemplare.

🔥 CARTEA CA APA PENTRU CIOCOLATĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Ca Apa Pentru Ciocolată
Autor: Laura Esquivel
An apariție : 2004
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 184
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 13.01.2020
Nota recenzorului: 10/10

Avatar
Autor: Alexandra Mircea
Alexandra e Redactor Foarte Activ
Redactor de 114 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Alexandra Mircea