Recenzie „Cântecul lui Solomon” de Toni Morrison

de | mart. 6, 2021 | Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CÂNTECUL LUI SOLOMON ARE REDUCERE PE:

E a doua mea întâlnire cu Morrison și deși Cântecul lui Solomon este cartea care o reprezintă și care i-a asigurat recunoașterea și i-a adus un Nobel, mie, personal, Preaiubita mi-a părut mai complexă, mai captivantă și cu o scriitură mai emoționantă și mai intensă.

Dar asta nu înseamnă că nu mi-a plăcut și aceasta. Din contră. Este o carte plină de simboluri, credințe și tradiții tribale, care mustește de realism magic. Morrison construiește personaje complexe, din lumini și umbre, cu defecte și calități care se zbat să-și găsească drumul și să-și învingă traumele și anxietațile.

Cântecul lui Solomon a fost introdusă în topul celor mai bune 100 de cărți din toate timpurile de New York Times. Iar autoarea sa este prima femeie de culoare care a obținut premiul Nobel pentru Literatură.

Este o carte despre rasism și sclavie, despre întoarcere la rădăcini, despre acceptare, dar și despre maturizare într-o lume în care toleranța este redusă față de o anumită categorie de oameni. Este despre oameni puternici ce se trezesc doborâți de secrete și despre oameni slabi ce se agață de alții pentru a simți că trăiesc.

Personajul central este un negru tânăr care pentru a se maturiza reface drumul predecesorilor de la sclavie către libertate și chiar către stabilitate financiară și socială. Prins în divergențele și fricțiunile dintre un tată autoritar ce aspiră către o condiție de „alb”, o mamă cu tulburări mentale și posesivă, două surori mult mai mari, fade și nemăritate, o mătușă plină de secrete mistice, simțindu-se captiv într-o relație incestuoasă cu o verișoară psihotică și speriat de preocupările criminale și rasiste ale celui mai bun prieten, Mason Dead Jr. își dorește să se desprindă și să trăiască independent, dar pentru a atinge această stare trebuie să înțeleagă trecutul și să facă pace cu el. Este un drum anevoios de-a lungul căruia protagonistul retrăiește toate dramele și durerea celor care au trăit ca sclavi și au luptat să se elibereze.

Cred că cel mai puternic și cu cel mai mare impact personaj al romanului este mătușa Pilate. Orfană de mică, condamnată de la naștere să fie privită de ceilalți cu teamă și repulsie, femeia și-a dus viața străbătând America, mutându-se se dintr-un loc în altul timp de două decenii, refuzând progresul tehnologic și civilizația, trăind doar pentru fetele sale și încercând să facă numai bine. Personalitatea ei controversată poate inspira simultan frică și atracție, admirație și repulsie.

Fiecare episod are trimiteri la mituri, legende și credințe tribale stranii. Povestea îți dă senzația de ritual ce trebuie îndeplinit pentru a liniști demonii și elibera sufletul protagnistului de povara și zbuciumul altor suflete ce s-au cuibărit acolo și nu-i dau pace. Este un drum inițiatic parcurs de Mason „Milkman” Dead Jr. pentru a-și descoperi rădăcinile, presărat cu morți violente și evenimente bizare încărcate de paranormal și misticism. Între discriminarea rasială a secolului 20 și poveștile traumatizante ale sclavilor de la începutul secolului 19, Milkman (poreclit așa deoarece mama sa l-a alăptat până la patru ani) reface istoria familiei și, renunțând la complexe, se acceptă și învață să se iubească pentru ceea ce e.

Dar dacă vreți să știți cine era și ce anume a făcut Solomon și dacă fapta lui merita a fi imortalizată într-un cântec veți afla doar citind cartea.

Ți-a plăcut recenzia cărții CÂNTECUL LUI SOLOMON?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Toni Morrison

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CÂNTECUL LUI SOLOMON CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Cântecul Lui Solomon
Autor: Toni Morrison
An apariție : 2006
Editura: LIDER
Nr. Pagini: 430
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 6.03.2021
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 16

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Vi s-a întâmplat vreodată să citiți o carte de care nu puteți să vă desprindeți? Și deși acea carte are unele pasaje care va enervează puțin, voi tot o citiți pentru că vă oferă un vibe addictive? Exact așa mi s-a întâmplat mie cu această serie, pe care am terminat-o...

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Buna cartea, cititori, oriunde v-aţi afla! Oameni la pescuit Nu asta suntem toţi la un moment dat? Oameni care pescuim. Vise. Dorinţe. Mici sau mari. Şi oameni. Îi pescuim pentru că îi vrem lânga noi. Îi pescuim conştient sau mai puţin conştient. Ce se întâmplă însă,...

Recenzie „Numele meu este altul” de Ramona Muller

Recenzie „Numele meu este altul” de Ramona Muller

Mi-am făcut o cafea tare. Am deschis larg geamul și am lăsat să intre aerul rece, îmbibat de aromele unei lungi ploi de vară. În casă e liniște și copila-mi doarme dusă. Este momentul perfect să-mi aleg o carte de pe raft și, pentru că am o stare de liniște lăuntrică,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1224 zile și a scris până acum 401 articole. Se află pe poziția 3 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments