🔥 CARTEA CÂNTECUL LUI SOLOMON ARE REDUCERE PE:
E a doua mea întâlnire cu Morrison și deși Cântecul lui Solomon este cartea care o reprezintă și care i-a asigurat recunoașterea și i-a adus un Nobel, mie, personal, Preaiubita mi-a părut mai complexă, mai captivantă și cu o scriitură mai emoționantă și mai intensă.
Dar asta nu înseamnă că nu mi-a plăcut și aceasta. Din contră. Este o carte plină de simboluri, credințe și tradiții tribale, care mustește de realism magic. Morrison construiește personaje complexe, din lumini și umbre, cu defecte și calități care se zbat să-și găsească drumul și să-și învingă traumele și anxietațile.
Cântecul lui Solomon a fost introdusă în topul celor mai bune 100 de cărți din toate timpurile de New York Times. Iar autoarea sa este prima femeie de culoare care a obținut premiul Nobel pentru Literatură.
Este o carte despre rasism și sclavie, despre întoarcere la rădăcini, despre acceptare, dar și despre maturizare într-o lume în care toleranța este redusă față de o anumită categorie de oameni. Este despre oameni puternici ce se trezesc doborâți de secrete și despre oameni slabi ce se agață de alții pentru a simți că trăiesc.
Personajul central este un negru tânăr care pentru a se maturiza reface drumul predecesorilor de la sclavie către libertate și chiar către stabilitate financiară și socială. Prins în divergențele și fricțiunile dintre un tată autoritar ce aspiră către o condiție de „alb”, o mamă cu tulburări mentale și posesivă, două surori mult mai mari, fade și nemăritate, o mătușă plină de secrete mistice, simțindu-se captiv într-o relație incestuoasă cu o verișoară psihotică și speriat de preocupările criminale și rasiste ale celui mai bun prieten, Mason Dead Jr. își dorește să se desprindă și să trăiască independent, dar pentru a atinge această stare trebuie să înțeleagă trecutul și să facă pace cu el. Este un drum anevoios de-a lungul căruia protagonistul retrăiește toate dramele și durerea celor care au trăit ca sclavi și au luptat să se elibereze.
Cred că cel mai puternic și cu cel mai mare impact personaj al romanului este mătușa Pilate. Orfană de mică, condamnată de la naștere să fie privită de ceilalți cu teamă și repulsie, femeia și-a dus viața străbătând America, mutându-se se dintr-un loc în altul timp de două decenii, refuzând progresul tehnologic și civilizația, trăind doar pentru fetele sale și încercând să facă numai bine. Personalitatea ei controversată poate inspira simultan frică și atracție, admirație și repulsie.
Fiecare episod are trimiteri la mituri, legende și credințe tribale stranii. Povestea îți dă senzația de ritual ce trebuie îndeplinit pentru a liniști demonii și elibera sufletul protagnistului de povara și zbuciumul altor suflete ce s-au cuibărit acolo și nu-i dau pace. Este un drum inițiatic parcurs de Mason „Milkman” Dead Jr. pentru a-și descoperi rădăcinile, presărat cu morți violente și evenimente bizare încărcate de paranormal și misticism. Între discriminarea rasială a secolului 20 și poveștile traumatizante ale sclavilor de la începutul secolului 19, Milkman (poreclit așa deoarece mama sa l-a alăptat până la patru ani) reface istoria familiei și, renunțând la complexe, se acceptă și învață să se iubească pentru ceea ce e.
Dar dacă vreți să știți cine era și ce anume a făcut Solomon și dacă fapta lui merita a fi imortalizată într-un cântec veți afla doar citind cartea.
Ți-a plăcut recenzia cărții CÂNTECUL LUI SOLOMON?
👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Toni Morrison
🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CÂNTECUL LUI SOLOMON CU REDUCERE DE PE:
