Recenzie ” Carnaval” de Rawi Hage

Titlu: Carnaval
Autor: Rawi Hage
An apariție : 2018
Editura: Univers
Nr. Pagini: 287
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 23.10.2018
Nota recenzorului: 7/10

Scriitorul canadian de origine libaneză Rawi Hage coagulează între coperțile romanului ” Carnaval” apărut anul acesta la Editura Univers întregul distopism al existențialismului prin intermediul unor personaje care valsează dezordonat și șchiop într-o lume labirintică.

Muscă, personajul principal al romanului, se lasă prins în păienjenișul unei lumi contondente, învelită într-un underground, cu nenumărate răsturnări de situație, dar și cu realități crunte, dureros de axiomatice, care puse pe tapetul analizei problemele de neignorat ale unei lumi maligne, care își puroiază necontenit verbul a fi cu un persistent sado-masochism strangulator.

Personajul lui Rawi Hafe din romanul ” Carnaval” sunt prinse în ”prizonieratul libertății”, emanând nuanțele cameleonice ale unor trăiri extrem de șerpuitoare.

Stilul literar al lui Rawi Hage este asemeni unei săgeți  vijelioase de darts care lovește fix în centru. Probleme stringente precum inter relaționarea umană, abisala diferență dintre categoriile sociale, credința pusă în balanța progresului și a evoluționsimului, cunoaște în ” Carnaval”, o dezbatere pertinentă, incisivă și biciuitoare, care nu face niciun rabat de la stabilirea adâncimii concrete a rănililor lăuntrice care continuă să vătămeze sufletele oamenilor într-un ritm din ce în ce mai veninos și sufocant, învelind balanța existențialismului uman din ce în ce mai amenințător spre partea întunecată, cea care anulează adevăratele valori ale omului.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Rawi Hage.

Romanul ” Carnaval ” este scris cu sineala sincerității și a inevitabilei asumări pe care extrem de puțini scriitori ai acestui prezent o reușesc cu adevărat, căci Rawi Hage nu mimează, nu simulează și nu jalonează nici măcar în treacăt, scriind cu verva omului care chiar știe de ce, când, unde și cum.

O carte de neratat!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Stilul scriitoricesc al lui Rawi Hage este suculent și inovator, pertinent și magnetizant.

Aspecte Negative:

Distopismul literar al scriitorului Rawi Hage este greu de îngurgitat.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.