🔥 CARTEA CARTEA MIRONEI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

cartea mironei Cella Serghi

Cel mai faimos roman al autoarei Cella Serghi este ,,Pânză de păianjen”, dar asta nu înseamnă că celelalte nu sunt la fel de valoroase.

,,Cartea Mironei” are la bază dorința Mironei de a scrie un roman. Are un stil autobiografic, autorul fiind confundat foarte ușor cu personajul-narator.

În ce mă priveşte, când apune soarele mă gândesc: A mai trecut o zi. Încă o zi în care n-am făcut nimic. Iar când răsare soarele, nu ştiu încotro s-o apuc, pe ce drum trebuie să merg, unde vreau să ajung. Eram sigură că fericirea există undeva, dincolo de zidurile casei noastre. Că într-o zi voi pune mâna pe ea, aşa cum pui mâna pe o ceaşcă sau pe scoarţa unui copac. Că dragostea este supremul miracol…

Mirona încearcă prin scrierea romanului să elucideze misterul bunicii sale, Fana, cu care era comparată des. Fana era considerată un monstru deoarece în tinerețe a fugit chiar la nunta fetei sale si nu s-a mai intors.

La vârsta de 19 ani se îndrăgostește de un bărbat cu 20 de ani mai mare ca ea, ce este și însurat. Mare parte din roman este ocupată de gândurile pentru Ștefan și întâlnirile celor doi. Iubirea o orbește, repetând la nesfârșit aceleași greșeli.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Cella Serghi

Ce sunt eu, margaretă? a strigat. Vrei să-mi smulgi petalele, “mult, puţin, cu pasiune, deloc”… Trăim momente când n-avem voie să fim superficiali. Eşti o femeiuşcă, un moft, un moft apodictic…

Aceasta nu este singura poveste de dragoste trăită de Mirona pe parcursul romanului, în schimb este cea mai intensă și de lungă durată.

O altă parte importantă a romanului este cea istorică. Lumea, așa cum o știa Mirona în copilărie, se degradează simțitor de la o zi la alta. Prietenii ei pleacă în Spania la război, luptă și mor în anonimat, fetița unei prietene încearcă să își încălzească bunica moartă, copiii sunt arși de vii la Auschwitz.

Toate aceste atrocități se îmbină cu poveștile de dragoste și prietenie, dar și cu problemele familiale ale Mironei, creând un univers cât se poate de real și impresionant.

🔥 CARTEA CARTEA MIRONEI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Cartea Mironei
Autor: Cella Serghi
An apariție : 2009
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 6.07.2015
Nota recenzorului: n/a

Diana Popa
Autor: Diana Popa
Redactor de 1850 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Popa
Diana Popa mai scrie și pe https://www.facebook.com/diana.popa.528