Ce lăgătură există între literatura suprarealistă și personajul Walter Mitty ?! E o întrebare retorică într-adevăr dar tare mi-ar place să aud și varianta voastră de răspuns după ce veți citi romanul lui Julio Cortazar.
Cât de mult o iubim pe Glenda este un roman alcătuit din cincisprezece povestiri scurte care aparent nu au legătură între ele, adică personajele nu au continuitate, iar acțiunile sunt diferite, însă există un factor comun, și anume relațiile și interacțiunea dintre personajele povestirilor care sunt legate de sensibilități specifice unui cuplu sau unui triunghi amoros în unele cazuri.
Și de ce Walter Mitty ? Pentru că personajul povestioarei scrise de James Grover Thurber apărută inițial în 1939 este oarecum asemănător cu personajul narator al penultimei povestiri din roman, narator care poate fi autorul însuși sau nu. Imaginația este un element esențial pentru Julio Cortazar, implicarea naratorului în poveștile pe care le imaginează este esențială, proiectarea în diverse colțuri de lume, insule exotice, grădina unei case din Paris sau străzile din Buenos Aires face ca asemănarea cu Walter Mitty să nu fie chiar fără valoare. Ca o paranteză este vorba despre același Walter Mitty care a ajuns în zilele noastre personaj de film.
Personajele din Cât de mult o iubim pe Glenda sunt indivizi captivi în dragoste, în neputință, în decizii amare, în rutină, în dorința de a scăpa și de a se salva de ceva ce vine din trecut dar care le va marca viitorul. Chiar titlul romanului este ales după una din povestirile din cuprinsul lui. Glenda o actriță care este împărțită între dorința de a se retrage dar și aceea de a rămâne în continuare în atenția publicului, dar mai ales de a rămâne vie pentru cei care o iubesc, care o adoră. Un grup de admiratori ai Glandei vor lua o decizie nebunească, decid să modifice toate momentele, scenele din filmele Glendei, în care ei consideră că nu e pusă suficient în valoare sau că nu a jucat chiar foarte bine, pentru a o face și mai iubită și mai apreciată de public. Vor ajunge să cumpere toate filmele actriței de pe piață le vor modifca peliculă cu peliculă, iar ce se va întâmpla după și care va fi reacția Glendei vă las pe voi să descoperiți.
După povestiri cu artiști orgolioși, ca în exemplul Glendei, sau cel al cântărețului Gesualdo plus cel al scriitorului Jorge Fraga, scriitorul argentinian schimbă registrul cu episoade romantice, iubiri naive sau din contră foști soți răzbunători care își ucid nevestele ca în cazul Matildei din povstioara Tangoul revenirii.
Majoritatea cuplurilor care apar în roman au un lait motiv al neîmplinirii iubirii, mereu există cineva sau ceva care îi împidică să trăiască experiența până la capăt ca în cazul lui Michèle Duvernois și Pierre Jolivet, personajele din cea de a doua povestioară Armele secrete care sunt campionii secției singurătatea perechii în mulțime, sau Sara și Aníbal din Contratimp, atat de inspirat intitulat de Julio Cortazar, pentru că într-adevăr cele două personaje sunt în contratimp, dar finalul povestioarei va fi pe placul multora dintre voi.
Cât de mult o iubim pe Glenda este un roman care păstrează echilibrul între melodramă, dramatism și plăcerea de a imagina povești, de a lăsa imaginația să te poarte acolo unde vrei, dorința de a fi personajul principal în tot ce imaginezi chiar și cu riscul de a părea un egoist infatuat și suprarealist pe deasupra.
E un roman care va fi placul fanilor literaturii suprarealiste reprezentate de Garcia Lorca și Gellu Naum printre alții.
Abia aștept sa citesc cartea, merci pentru recenzie!