Recenzie „Cazul Magheru”, de Mihail Drumeș

de | dec. 19, 2020 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA CAZUL MAGHERU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Cazul Magheru, de Mihail Drumeș, este un roman polițist, dar nu se limitează nicidecum doar la atât.

Romanul începe prin a prezenta copilăria personajului principal, cel ce va deveni doctorul Magheru, a cărui evoluție va fi surprinsă pe parcursul întregului roman. De la preocupările precoce legate de știință și artă, va ajunge la mari realizări medicale (și aici mă opresc pentru a nu vă strica surpriza). Avem și o poveste destul de neobișnuită de dragoste, între tânărul Magheru și iubita lui care va muri de tânără din cauza unei boli, dar care va reveni în viața sa într-o formă sau alta.

Ceva însă clatină parcursul lui Magheru, și aici intervine partea polițistă a cărții. Să fie o crimă sau o iluzie a crimei? Va putea justiția să dezlege tainele minții doctorului Magheru, care este un om foarte complex? Traseul său profesional și personal va părea distrus în momentul în care povestea ia o altă întorsătură, însă lucrurile nu stau așa de rău cum pare. Ce îl va salva pe Magheru?

Dincolo de toate aceste întrebări care anticipează evenimentele pline de suspans din roman, cartea conține și numeroase reflecții și jocuri pe terenul nu atât al medicinei propriu-zise, cât al fenomenlor neobișnuite din medicină. Naratorul speculează tot felul de teorii parapsihologice sau psihoterapeutice, având în vedere că protagonistul are ca țel în viață revoluționarea medicinei prin descoperiri spirituale orientale.

Mai mult decât atât, naratorul evidențiază și zugrăvește foarte interesant gândurile și psihologia lui Magheru, care e, veți vedea, un personaj mai puțin obișnuit pentru romanele polițiste. Din acest punct de vedere am făcut o analogie între Drumeș și Dostoievski, ambii axându-se foarte mult pe psihologia și mecanismele de comportament și gândire ale personajelor care joacă, în logica construcției polițiste, rolul de suspecți (n-aș vrea să spun criminali pentru a nu anticipa asupra evenimentelor din Cazul Magheru).

Interesantă este și alternanța perspectivei narative obiective cu cea subiectivă. În mare, naratorul este obiectiv, povestind la persoana a III-a, dar pe alocuri ni se prezintă fragmente din jurnalul protagonistului care, evident, sunt la persoana I.

Recomand cartea oricui vrea să se relaxeze și să se lase antrenat cu mult suspans într-un roman polițist, de dragoste, cu speculații științifice și, poate în primul rând, plin de tensiune psihologică.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CAZUL MAGHERU?

Vezi toată lista de cărți scrise de Mihail Drumeș sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CAZUL MAGHERU CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Cazul Magheru
Autor: Mihail Drumeș
An apariție : 1930
Editura: ART
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 19.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Bariere de fum” de Monica Ramirez

Recenzie „Bariere de fum” de Monica Ramirez

Bariere de fum, este cel mai intens roman pe care l-am citit vreodată. Și nu, nu exagerez. Acesta este volumul patru din seria Alina Marinescu și are o acțiune de o brutalitate copleșitoare. Bariere de fum - "Nimic nu e ceea ce pare a fi..." ... O propoziție care...

Recenzie „Balanța puterii” de Monica Ramirez

Recenzie „Balanța puterii” de Monica Ramirez

Romanul "Balanța puterii", al 3-lea volum din seria Alina Marinescu, este un roman al suferinței și al renașterii. Exact așa aș putea să îl descriu. O Alina schimbată Am găsit aici o Alina schimbată. O Alina transformată de suferința celor 7 ani fără Alex, 7 ani în...

”Vălul pictat” de W. Somerset Maugham

”Vălul pictat” de W. Somerset Maugham

„Vălul pictat” este un roman despre pierderi și câștiguri, despre dragoste și ură, despre viață și moarte, despre tristețe și bucurie. Prima carte citită de Maugham m-a făcut să mă îndrăgostesc de stilul autorului, de lejeritatea și ușurința sa de a povesti. Kitty...

5 1 vote
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 682 zile și a scris până acum 31 articole. Se află pe poziția 19 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments