Recenzie „Cea mai tainică amintire a oamenilor” de Mohamed Mbougar Sarr

de | iul. 10, 2022 | Beletristică, Ficțiune, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CEA MAI TAINICĂ AMINTIRE A OAMENILOR ARE REDUCERE PE:

Mi-a plăcut foarte mult, este una dintre cele mai originale povești pe care le-am citit, plină de mister și suspans pe care le menține până aproape de final, dar profundă prin ceea ce transmite personajul în jurul căruia se construiește acțiunea, acel scriitor, atât de controversat pe care se pare că nimeni nu-l cunoaște și nu știe de unde a apărut și unde a dispărut. M-a luat prin surprindere și m-a acaparat total, poate pentru că mi-a dat tot timpul senzație de non-ficțiune, atât de credibilă și realistă este.

A man is not hurt so much by what happens, as by his opinion of what happens.

Cea mai tainică amintire a oamenilor de Mohamed Mbougar Sarr a fost recompensată în 2021 cu Prix Goncourt, cea mai importantă distincție literară din Franța și a fost editată anul acesta pe piața românească de Pandora M în cadrul colecției Anansi. Categorisit de critici ca fiind o bijuterie literară rară care are darul de a-și copleși cititorul, cartea a fost un adevărat boom editorial și este o călătorie inițiatică în căutarea sinelui și a sensului vieții, a unui loc în lume și a unui rost.

Tânărul scriitor senegalez, Diogene Latyr Faye, aflat la studii în Paris, găsește o carte publicată în 1938, Labirintul neomenescului, care îi va schimba viața și din cauza căreia va dezvolta o adevărată obsesie pentru misteriosul ei autor.

La publicarea cărții a izbucnit un mare scandal care îl acuza pe acest scriitor, pe care nimeni nu l-a văzut și căruia nimeni n-a reușit să-i ia un interviu, de plagiat. Au fost voci care au considerat-o o capodoperă, dar au fost și mulți critici care au condamnat sălbăticia și brutalitatea pe care o conținea. S-a dezbătut problema barbariei africane care trebuia evident educată, colonizată și creștinată pentru a evita ororile și grozăviile pe care această carte le descria. Fascinat de această carte, Diegane este hotărât să rezolve misterul acestui Rimbaud negru și pleacă într-o călătorie ce-l va purta prin multe colțuri de lume și va retrăi multe tragedii ale istoriei, de la colonialism la Holocaust.

Cine este acest om? Un scriitor original și genial? Un plagiator? Un falsificator? Un african barbar și mistic? Un exilat nefericit și singur? Un orfan? Un copil care își caută tatăl? Un nomad care și-a pierdut mințile? Un plictisit? Un vizionar? Este mort sau în viață?  Călătorește prin America, se ascunde în Paris sau s-a întors acasă în Senegal? E real sau un mit? A lăsat ceva în urma sa în afară de această carte controversată?

În călătoria sa pentru descifrarea misterului, Diegane cunoaște două femei: pe Siga D. care îi va dezvălui adevărata origine, dar și sfârșitul omului pe urmele căruia a plecat și pe Aida, femeia care îi va sfâșia inima, dar datorită căreia își va înțelege mai bine propriul eu și va afla ce este dragostea.

T.C. Elimane s-a născut în colonia Senengalului. A scris o singură carte, Labirintul neomenescului, pentru care a fost considerat un deschizător de drumuri, un scriitor autentic ce n-a ținut cont de constrângeri sau impuneri, care a povestit despre frumusețea, sălbăticia, dar și cruzimea continentului african. Cartea l-a purtat pe Diegane către cele mai adânci și profunde cugetări despre condiția umană, dar i-a asigurat și drumul înapoi către iluminare și înțelegere a acesteia. A împărtășit cartea cu grupul de tineri scriitori din care face parte, majoritatea africani aflați în exil la Paris, la studii și toți au primit-o cu mult entuziasm. Cartea pare a avea un efect hipnotic asupra acestor tineri aflați în căutarea propriului destin literar și a dorinței lor de a revigora literatura africană. Dar numai  Diegane este atras de misterul scriitorului și singurul care pleacă pe urmele acestuia.

Ce va descoperi va fi surprinzător și absolut obișnuit în egală măsură, dar eu nu vă voi strica bucuria descoperirii acestei povești și o să vă las să mergeți alături de Diegane pe urmele legendei Elimane. Este o confesiune de credință în care autorul își mărturisește cele mai intime gânduri, cele mai mari frici și cele mai dureroase dezamăgiri.

Ți-a plăcut recenzia cărții CEA MAI TAINICĂ AMINTIRE A OAMENILOR?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Mohamed Mbougar Sarr

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CEA MAI TAINICĂ AMINTIRE A OAMENILOR CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Cea Mai Tainică Amintire A Oamenilor
Autor: Mohamed Mbougar Sarr
An apariție : 2022
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 496
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9.5 / 10
Vizualizari recenzie: 8519

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1306 zile și a scris până acum 427 articole. Se află pe poziția 3 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments