Recenzie ”Cei care merită să moară” de Peter Swanson

de | iul. 25, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA CEI CARE MERITĂ SĂ MOARĂ ARE REDUCERE PE:

coperta Cei care merita sa moara„Cei care merită să moară” de Peter Swanson a fost un thriller wow, cu zvâc, în care vânătorul devine vânat, potențialele victime coc la rândul lor o răzbunare iar finalul este total neașteptat, mai multe personaje fiind ucise, mai mult sau mai puțin de mâna aceluiași criminal.

Recunosc că m-a făcut să-mi pun întrebări titlul și ardeam de nerăbdare să aflu care este tipologia de oameni care merită să moară, conform credințelor personajelor din carte

Nu cred în așa ceva. Dinte pentru dinte. Cred mai degrabă în justiția divină și în ”ceea ce faci rău se va întoarce la fel împotriva ta”.

Inițial planul gândit de cei doi răzbunători, personaje principale cumva ale cărții, cel puțin în prima carte a ei, nu mi s-a părut demn de înfăptuit. În sensul că soția care își înșela bărbatul cu un altul nu merita să moară doar pentru atât. Nu că aș ține partea celor care înșeală și mi se pare corect sau ceva de făcut. Dar să ucizi pentru atât? Fii serios. Desparte-te de cel care știi că îți face asta și basta.

Dacă îți place recenzia cărții CEI CARE MERITĂ SĂ MOARĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Peter Swanson

Însă ceea ce pare la prima vedere e doar o aparență

Totul e mult mai complicat și răul se ascunde în trecutul îndepărtat al personajelor. Cea care devine complice la planul crimei perfecte nu e nici ea vreo sfântă și chiar dacă pare mânată de o dorință de a scăpa lumea de oameni răi, e mai mult de atât în spatele demersurilor ei.

O copilărie marcată în care răul a început să roadă de la rădăcină. Complicea la planul de omor se dovedește a fi ucigașă cu sânge rece, ce nu a scăpat doar o dată nepedepsită, ci de mai multe ori. Cu toate acestea, îți dorești ca ea să nu fie prinsă și ca planul ei să dea roade deoarece personajul parcă te face să privești cu ochii lui urâțenia celor din jur și mârșăviile lor.

Deci de la dorința de a face dreptate până la crimă nu sunt prea mulți pași. Însă aceia trebuie bine stabiliți și urmați, pentru ca totul să decurgă perfect, iar cei care merită să moară să o facă parcă din alte cauze și nu în urma unei crime din răzbunare.

Așteptând un zbor de noapte la clasa business, Ted și Lily se găsesc unul lângă celălalt la barul din aeroport

Ea e frumoasă și misterioasă și îndeamnă la confidențe. El este un bărbat înșelat care are putere și bani, dar care nu prea știe cum să-și țină în frâu soția. Așa că o dorește moartă. Iar roșcata de lângă el nu pare deloc speriată de ideea asta, ci mai degrabă instigă la înfăptuirea ei. Pare perfect totul.

Până nu mai e. Iar vânătorii care pun la cale totul prin întâlniri secrete devin pe rând vânați. Nu se așteptau deloc la așa ceva. Soțul încornorat este ucis într-o așa zisă tâlhărie iar Lily se vede nevoită să ducă singură la bun sfârșit planul lor. De ce ar mai face asta dacă cel mai în măsură să dorească asta nu mai e?

Deoarece legătura dintre ea și soția adulteră este mult mai strânsă decât am putea crede. Nici măcar Ted nu a știut că atrăgătoarea roșcată ar avea o altă motivație, mai ascunsă, referitor la uciderea soției lui.

Dar există o asemenea motivație și are legătură cu trecutul fetelor și cu un iubit comun.

Deodată, nu mai există bărbați în joc. Cele două femei, Lily și Miranda pun lucrurile cap la cap și încearcă să se atragă una pe cealaltă într-o capcană până când una dintre ele va fi moartă.

Povestea asta e ca un joc de-a șoarecele și pisica, numai că și pe urmele celor doi mai există cineva. Cineva care e fascinat și totodată curios legat de ambele femei și de ceea ce au ele în comun. Iar acel cineva e un detectiv.

Nu am aflat decât după ce am terminat thrillerul că ar mai există cel puțin o continuare cu acest detectiv. Aș fi curioasă de ea mai ales pentru că finalul romanului „Cei care merită să moară” se termină destul de ambiguu, lăsând parcă totul deschis spre interpretare.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CEI CARE MERITĂ SĂ MOARĂ CU REDUCERE DE PE:

Titlu: CEI CARE MERITĂ SĂ MOARĂ
Autor: Peter Swanson
An apariție : 2021
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1725

Alte recenzii de la Peter Swanson:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 27 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments