Recenzie Cimitirul de Teleșpan

Titlu: Cimitirul
Autor: Teleșpan
An apariție : 2013
Editura: Herg Benet
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Elena Neaţă
Publicată la 22.04.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Cimitirul de Teleșpan
Dă o notă cărții

Telespan Cimitirul

Îmi place să descopăr scriitori noi. Nu sunt unul dintre aceia care consideră că singurele cărți ce merită citite sunt cele ale clasicilor.  Nu de puține ori scriitori din noul val mi-au dovedit că și acum se mai scrie literatură de calitate!

Recent am avut ocazia de a-l citi pe Teleșpan – Adrian Teleșpan (dacă vreți numele complet). Timp de 12 ani a fost producător executiv la diverse televiziuni din țară, apoi s-a plictisit (cred eu) și a emigrat în Marea Britanie. În 2013 a publicat, la editura Herg Benet, romanul Cimitirul pe care l-a scris “fiindcă a avut timp” (după cum se precizează pe site-ul editurii respective).

O carte cu titlul Cimitirul nu m-ar atrage, în mod normal. Dar am citit câteva păreri de bine și am zis să-i dau o mică șansă. Mi-a plăcut? DA! Personajul central al romanului este Adrian Green, un român homosexual care din oboseală se mută la Londra. Deși cheful de muncă îi cam lipsește, se angajează totuși ca administrator al Cimitirului Wormholt. Astfel, Adrian începe să interacționeze cu diverși clienți (nu neapărat vii). Din aceste întâlniri descoperim părerile sale despre bani, moarte, religie și chiar sex – noțiuni descrise cu foarte mult umor și sarcasm, dar și cu sinceritate.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Teleșpan.

Limbajul utilizat de Teleșpan este unul urban, “casual” (dacă vreți s-o dăm în neologisme). Însă cartea e departe de a fi una frivolă. Personajele bizare își au farmecul lor, la fel ca și limbajul. Faptul că Adrian este homosexual poate îi va deranja pe unii “puritani”, dar acest aspect accentuează mesajul romanului: fericirea nu ține de cei din jur, ci de tine, de asumarea propriilor defecte.

În linii mari, Cimitirul chiar e un roman ce merită citit! Și lăsați prejudecățile acasă! E o carte ce nu doar te relaxează, te și învață ceva deși autorul declară (în stilul caracteristic) următoarele:

Singurul mesaj pe care îl am pentru tine e următorul: Nu îmi doresc să te învăț nimic, dar îmi doresc să îți placă ce am scris. […]

Aspecte Pozitive:

O poveste de un realism crud, relatată cu mult umor și sarcasm.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Bookish
    Reply

    Am tot auzit şi eu de cartea asta şi mă bucur să aud că românii scriu chiar bine. Anul acesta mi-am propus să descopăr scriitori noi români şi sper să am timp şi pentru “Cimitirul”.

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.