Recenzie Cimitirul de Teleșpan

de | apr. 22, 2015 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

Telespan Cimitirul

Îmi place să descopăr scriitori noi. Nu sunt unul dintre aceia care consideră că singurele cărți ce merită citite sunt cele ale clasicilor.  Nu de puține ori scriitori din noul val mi-au dovedit că și acum se mai scrie literatură de calitate!

Recent am avut ocazia de a-l citi pe Teleșpan – Adrian Teleșpan (dacă vreți numele complet). Timp de 12 ani a fost producător executiv la diverse televiziuni din țară, apoi s-a plictisit (cred eu) și a emigrat în Marea Britanie. În 2013 a publicat, la editura Herg Benet, romanul Cimitirul pe care l-a scris „fiindcă a avut timp” (după cum se precizează pe site-ul editurii respective).

O carte cu titlul Cimitirul nu m-ar atrage, în mod normal. Dar am citit câteva păreri de bine și am zis să-i dau o mică șansă. Mi-a plăcut? DA! Personajul central al romanului este Adrian Green, un român homosexual care din oboseală se mută la Londra. Deși cheful de muncă îi cam lipsește, se angajează totuși ca administrator al Cimitirului Wormholt. Astfel, Adrian începe să interacționeze cu diverși clienți (nu neapărat vii). Din aceste întâlniri descoperim părerile sale despre bani, moarte, religie și chiar sex – noțiuni descrise cu foarte mult umor și sarcasm, dar și cu sinceritate.

Limbajul utilizat de Teleșpan este unul urban, „casual” (dacă vreți s-o dăm în neologisme). Însă cartea e departe de a fi una frivolă. Personajele bizare își au farmecul lor, la fel ca și limbajul. Faptul că Adrian este homosexual poate îi va deranja pe unii „puritani”, dar acest aspect accentuează mesajul romanului: fericirea nu ține de cei din jur, ci de tine, de asumarea propriilor defecte.

În linii mari, Cimitirul chiar e un roman ce merită citit! Și lăsați prejudecățile acasă! E o carte ce nu doar te relaxează, te și învață ceva deși autorul declară (în stilul caracteristic) următoarele:

Singurul mesaj pe care îl am pentru tine e următorul: Nu îmi doresc să te învăț nimic, dar îmi doresc să îți placă ce am scris. […]

Titlu: CIMITIRUL
Autor: Teleșpan
An apariție : 2013
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2149

Alte recenzii de la Teleșpan:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bookish

Am tot auzit şi eu de cartea asta şi mă bucur să aud că românii scriu chiar bine. Anul acesta mi-am propus să descopăr scriitori noi români şi sper să am timp şi pentru „Cimitirul”.