Recenzie ”Codul Katharina” de Jørn Lier Horst

de | nov. 24, 2023 | Ficțiune, Horror și Thriller, Mister, Recenzii cărți, Suspans

Codul Katharina este a douăsprezecea cartea din seria inspectorului William Wisting din care am mai citit două povești, Casa de vacanță și Omul Cavernelor. Editura a încadrat-o ca fiind prima dintr-o serie nouă – Dosare enigmatice, dar având în vedere că personajul principal este același eu am inclus-o în seria-mamă. Deși unele personaje sunt prezente în întreaga serie (Wisting – inspectorul de poliție și fiica sa, Line, jurnalista), sunt povești de sine stătătoare și pot fi citite în orice ordine îți pică în mână.

Codul Katharina este  thrillerul Nordic Noir al anului 2018, câștigător al prestigiosului premiu Petrona pentru cel mai bun roman crime scandinav și nominalizat la CWA International Dagger Award. Nu este un thriller în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult un roman polițist de investigație. De altfel autorul, Jorn Lier Horst, a activat și el o perioadă ca investigator și polițist norvegian. Ceea ce este evident din modul în care decurg interogatoriile și este organizată desfășurarea de forțe. Este o poveste realistă care are ca punct de plecare obsesia unui om. Wisting are un caz vechi de 24 de ani rămas nerezolvat. O femeie dispărută fără urmă pe care el n-a reușit s-o găsească. Nici vie, nici moartă. Tipicar, metodic, introvertit, familist convins,  atent la detalii, Wisting este ca un câine care a luat urma. A verificat fiecare indiciu, a interogat toți martorii posibili, a răsturnat fiecare piatră ce i s-a părut că are legătură cu acest caz și totuși n-a găsit nimic. Katharina pur și simplu s-a volatilizat. Și el bate pasul pe loc.

Ceea ce este și mai ciudat este că în fiecare an în preajma zilei în care a dispărut Katharina, Wisting ia la mână cutiile în care sunt arhivate interogatoriile, declarațiile și detaliile cazului. Le-a scos din arhiva poliției și le are depozitate în propria casă pentru a-i fi la îndemână în caz că îi vine vreo nouă idee pe care s-o compare cu detaliile. În cei 24 de ani scurși, Wisting a ajuns să lege o relație de prietenie cu soțul dispărutei, Martin Haugen, care inițial a fost și primul suspect al cazului. Alibiul acestuia a făcut imposibilă acuzarea și de atunci Wisting îl vizitează în fiecare an în ziua dispariției. Ce așteaptă Wisting de la această presupusă prietenie? Așteaptă ca soțul să-și dea arama pe față și să facă o greșeală, se simte vinovat că n-a reușit să-i găsească soția sau chiar au devenit prieteni de-a lungul anilor? Greu de spus. Iar prieteniile trebuie testate.

În ziua dispariției Katharinei, soțul lucra în deplasare la o distanță de câteva ore bune de casa familiei. Pe masa din bucătărie a fost găsită o hârtie cu niște însemnări ciudate, codificate. De 24 de ani, Wisting încearcă să spargă codul Katharinei și de 24 de ani dă greș. Oare ce a încercat Katharina să transmită cu acest cod? Și cui? Oare ar putea Wisting s-o găsească dacă ar reuși să spargă codul? Oare codul este adevărată pistă pe care trebuie s-o urmeze sau sunt doar niște heroglife fără rost?

Timp de 24 de ani, Wisting a fost singurul care s-a mai interesat de acest caz, a încercat teorii peste teorii, scenarii peste scenarii, dar lucrurile nu s-au legat. Indiciile se băteau cap în cap și în loc să-l ajute mai rău îl încurcau. Dar anul acesta se întâmplă ceva diferit. Un polițist dintr-un department specializat în cazuri vechi nerezolvate, Adrian Stiller, apare pe nepusă masă în biroul lui Wisting și îl anunță că a redeschis investigația. Metodele pe care se gândește să le folosească nu sunt cele mai corecte și nu sunt pe placul lui Wisting. Nu numai dosarul Katharinei este scuturat de praf, dar și al altei fete, dispărută cu câțiva ani înaintea Katharinei. Noile indicii descoperite de Adrian par să lege aceste două cazuri în ciuda perioadei destul de mare de timp ce le separă.

Datorită legăturii pe care o are cu Martin Haugen, Wisting se trezește implicat într-o investigație sub acoperire. Conduita și principiile lui morale sunt puse la încercare. Ceea ce i se cere să facă nu-i face nicio plăcere și are mustrări de conștiință. Dar e greu să te lupți cu obsesia. De asemenea este iarăși pus în situația de a conduce o investigație în paralel cu fiica sa, Line care lucrează la un podcast și o serie de articole despre același caz. Horst pune accent pe tehnica psihologică de interogare folosită de Wisting. Discuțiile dintre cei doi prieteni sunt detaliate și ascund implicații profunde menite să-l destabilizeze pe cel care s-ar putea simți vinovat.

Va reuși Wisting să scape de această obsesie ce îi asaltează mintea de atâția ani? Va reuși să spargă codul Katharinei după atâția ani?

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: Codul Katharina
Autor: Jørn Lier Horst
Traducător: Ivona Berceanu
An apariție : 2023
Editura: TREI
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 8.5 / 10
Vizualizari recenzie: 2535

Alte recenzii de la Jørn Lier Horst:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Minciuna” de Care Santos
Recenzie “Minciuna” de Care Santos

Care Santos a început să scrie de la vârsta de opt ani și a câștigat  prima competiţie literară la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor s-a aplecat asupra diferitelor genuri literare, a scris proză dar și versuri, publicând volume de poezie, povești, nuvele, romane....

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 11 zile și a scris până acum 568 articole. Se află pe poziția 2 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments