Recenzie „Confesiuni” de Sfântul Augustin

by | Mar 31, 2021 | Memorii, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA CONFESIUNI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Confesiunile Sfântului Augustin reprezintă una dintre marile autobiografii din istorie, din care s-au inspirat ulterior mai mulți scriitori. Cartea a fost scrisă între 397 și 400 d.Hr. de către cel ce avea să devină episcop de Hippo. Este una dintre marile cărți ale umanității, care explorează convertirea autorului, episcop de Hippo, care, în tinerețe, era un om devorat de păcate și lipsit de lumina credinței creștine.

Sfântul Augustin începe prin a-și relata copilăria, prilej cu care face câteva reflecții asupra ceea ce se numește păcat originar. Astfel, analizând copilul care era odată, ajunge la concluzia că, încă de mici, oamenii au un sâmbure de răutate în ei care-i face să se comporte urât cu ceilalți copii cu care se joacă, de exemplu. În cazul sfântului Augustin, păcatul său de copilărie consta în furtul unor fructe doar de dragul hoției, fără a avea cu adevărat nevoie de ele. În acest format va fi toate cartea – autorul povestește diferite întâmplări autobiografice importante pentru evidențiarea drumului său către Dumnezeu, cu ocazia cărora va face reflecții asupra unor teorii complexe precum păcatul originar, răul și binele, liberul arbitru etc.

În tinerețe, Aurelius Augustinus nu a fost deloc un om al Bisericii. Trăia în concupiscență, încurajat oarecum de un tată care nu putea vedea, pentru fiul său, nimic mai mult decât o carieră bine plătită și un renume. În contrast cu tatăl, Patricius, se află mama lui Augustin, Monica. Aceasta este o femeie foarte pioasă care se roagă cu lacrimi ca fiul ei să se întoarcă pe calea lui Hristos.

Mi-a plăcut foarte mult această carte, deoarece arată drumul parcurs de un sfânt pe calea creștinismului, nerezumându-se doar la aspectele bune, ci și la valurile vieții în care aproape s-a înecat autorul înainte să ajungă cel ce va fi episcopul Augustin de Hippo, canonizat de Biserică. Astfel, cartea poate fi citită ca un îndemn la convertire, la schimbarea traiectoriei vieții noastre și la căutarea lui Hristos, fără de care, crede sfântul Augustin, nu are niciun sens să trăim. Pentru cei care nu își doresc să urmeze modelul autorului, cartea poate fi totuși citită ca una dintre cele mai mari autobiografii din istorie și ca expresia unei vieți interioare bogate și schimbătoare. Toți cititorii o pot privi însă ca pe o incursiune impresionantă în sufletul unui simplu păcătos care avea să devină, iată, sfânt, model pentru creștinii ce i-au urmat și figură la care mulți se roagă cu fierbințeală.

În privința stilului, ar putea fi mai greoi pentru cei neobișnuiți cu limbajul religios, deoarece cuprinde și multe parafraze ale Bibliei. Acest aspect poate fi însă ușor compensat de profunzimea reflecțiilor autorului.

E important de menționat că această carte nu urmărește convertirea cititorului la creștinism, ci exprimarea, într-un mod sincer și personal, a greutăților acestei convertiri, a piedicilor și a căilor prin care Dumnezeu a lucrat cu sfântul Augustin.

Dacă totuși conținutul cărții nu vă convinge, vă recomand s-o încercați pentru profunzimea gândurilor autorului, precum și pentru intensitatea emoțiilor pe care le simte față de Dumnezeu, față de el însuși și față de lume.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CONFESIUNI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Sfântul Augustin sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CONFESIUNI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Confesiuni
Autor: Sfântul Augustin
An apariție : 400
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 886
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 31.03.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Există momente în viață cand o ușă se deschide si ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine. Plutești în imponderabilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile inlocuiesc întrebările, frica cedează locul...

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Cum sunteți dragii mei? Acceptați invitația de a porni într-o călătorie inedită în următoarele minute? Cartea Hud Ranat scrisă de Cecilia cuprinde cadrul, personajele și situațiile perfecte pentru a evada memorabil pe o altă planetă din univers. Călătorim în acest...

0 0 vote
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 456 zile și a scris până acum 22 articole. Se află pe poziția 16 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments