Recenzie „Confesiuni” de Sfântul Augustin

de | mart. 31, 2021 | Memorii, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA CONFESIUNI ARE REDUCERE PE:

Confesiunile Sfântului Augustin reprezintă una dintre marile autobiografii din istorie, din care s-au inspirat ulterior mai mulți scriitori. Cartea a fost scrisă între 397 și 400 d.Hr. de către cel ce avea să devină episcop de Hippo. Este una dintre marile cărți ale umanității, care explorează convertirea autorului, episcop de Hippo, care, în tinerețe, era un om devorat de păcate și lipsit de lumina credinței creștine.

Sfântul Augustin începe prin a-și relata copilăria, prilej cu care face câteva reflecții asupra ceea ce se numește păcat originar. Astfel, analizând copilul care era odată, ajunge la concluzia că, încă de mici, oamenii au un sâmbure de răutate în ei care-i face să se comporte urât cu ceilalți copii cu care se joacă, de exemplu. În cazul sfântului Augustin, păcatul său de copilărie consta în furtul unor fructe doar de dragul hoției, fără a avea cu adevărat nevoie de ele. În acest format va fi toate cartea – autorul povestește diferite întâmplări autobiografice importante pentru evidențiarea drumului său către Dumnezeu, cu ocazia cărora va face reflecții asupra unor teorii complexe precum păcatul originar, răul și binele, liberul arbitru etc.

În tinerețe, Aurelius Augustinus nu a fost deloc un om al Bisericii. Trăia în concupiscență, încurajat oarecum de un tată care nu putea vedea, pentru fiul său, nimic mai mult decât o carieră bine plătită și un renume. În contrast cu tatăl, Patricius, se află mama lui Augustin, Monica. Aceasta este o femeie foarte pioasă care se roagă cu lacrimi ca fiul ei să se întoarcă pe calea lui Hristos.

Mi-a plăcut foarte mult această carte, deoarece arată drumul parcurs de un sfânt pe calea creștinismului, nerezumându-se doar la aspectele bune, ci și la valurile vieții în care aproape s-a înecat autorul înainte să ajungă cel ce va fi episcopul Augustin de Hippo, canonizat de Biserică. Astfel, cartea poate fi citită ca un îndemn la convertire, la schimbarea traiectoriei vieții noastre și la căutarea lui Hristos, fără de care, crede sfântul Augustin, nu are niciun sens să trăim. Pentru cei care nu își doresc să urmeze modelul autorului, cartea poate fi totuși citită ca una dintre cele mai mari autobiografii din istorie și ca expresia unei vieți interioare bogate și schimbătoare. Toți cititorii o pot privi însă ca pe o incursiune impresionantă în sufletul unui simplu păcătos care avea să devină, iată, sfânt, model pentru creștinii ce i-au urmat și figură la care mulți se roagă cu fierbințeală.

Dacă îți place recenzia cărții CONFESIUNI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Sfântul Augustin

În privința stilului, ar putea fi mai greoi pentru cei neobișnuiți cu limbajul religios, deoarece cuprinde și multe parafraze ale Bibliei. Acest aspect poate fi însă ușor compensat de profunzimea reflecțiilor autorului.

E important de menționat că această carte nu urmărește convertirea cititorului la creștinism, ci exprimarea, într-un mod sincer și personal, a greutăților acestei convertiri, a piedicilor și a căilor prin care Dumnezeu a lucrat cu sfântul Augustin.

Dacă totuși conținutul cărții nu vă convinge, vă recomand s-o încercați pentru profunzimea gândurilor autorului, precum și pentru intensitatea emoțiilor pe care le simte față de Dumnezeu, față de el însuși și față de lume.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CONFESIUNI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: CONFESIUNI
Autor: Sfântul Augustin
An apariție : 400
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 886
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 528

Alte recenzii de la Sfântul Augustin:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 1054 zile și a scris până acum 36 articole. Se află pe poziția 20 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments