Recenzie ,,Copiii arborelui de jacaranda” de Sahar Delijani

Titlu: Copiii Arborelui De Jacaranda
Autor: Sahar Delijani
An apariție : 2013
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Irina Fodor
Publicată la 7.05.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ,,Copiii arborelui de jacaranda” de Sahar Delijani
5 (100%) 1 vote[s]

ACUM GĂSEȘTI COPIII ARBORELUI DE JACARANDA PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Copiii arborelui de jacaranda vorbeşte despre Iran: ca Republică, ca patrie, ca ţară inundată de războaie. Povestea arată cum războiul şi închisoarea îşi pun amprenta pe vieţile oamenilor timp de trei generaţii.

Sahar Delijani este o scriitoare de origine iraniană, care îşi urmează studiile în SUA şi se mută apoi în Italia. Este născută în anul 1983, iar această carte este primul său roman, unul biografic.

Copiii arborelui de jacaranda este tradus în peste 27 de limbi şi publicat în peste 75 de ţări. Carte este construită în şapte capitole şi descrie evenimente din mai multe puncte de vedere.

Timpul nu este statornic, ci după fiecare pagină afli unde te situezi, trecând din 1983 în 1987 apoi 2008, 2009, 2010 sau 2011. Sahar Delijani te plimbă, de asemenea, prin Închisoarea Evin, Centru de detenţie Komiteh, Teheran şi Torino.

,,Nu va trece mult, căci ţara nu avea decât trupuri cu care să se apere, trupuri care urmau să fie expediate, din ce în ce mai multe, zi de zi. Trupuri care nu se vor mai întoarce.”

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Sahar Delijani.

Cartea are ca fundal poveşti de dragoste, sacrificii şi motivul morţii premature. Toată trăirea are loc în curţile interioare şi sigure ale caselor, în umbra viorie a florilor de jacaranda. Autoarea plasează acţiunea în timpul Revoluţiei din 1979 şi ca o urmare a acesteia.

,,Se pare că nimeni nu are nevoie de fotografii pe timp de război. Cine ştie? Poate nu vor să aibă amintiri din vremurile astea. Ca să uite. Sau poate le e teamă că îşi vor aminti mai târziu.”

Protegonista se naşte în închisoare, în Iran, dar se mută în Italia. Se reîntoarce în ţara sa, odată cu cei care au fost alături de Copiii arborelui de jacaranda, deşi aceştia nu se mai recunosc.

,,<Nu poate să se întoarcă după atâţia ani şi să ridice pretenţii asupra prezentului, să încerce să-l posede. Viaţa nu e ca scrisul de mână neexersat, într-o veşnică suspensie.>”

ACUM GĂSEȘTI COPIII ARBORELUI DE JACARANDA PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.