„Crimă la Vicariat” este o carte polițistă de excepție. Este un clasic al romanelor polițiste. Scris la 1930 de marea scriitoare de romane polițiste de origine britanică Agatha Christie.
Agatha Christie a fost un fenomen al literaturii polițiste. Cu 90 de romane scrise de-a lungul timpului și multe alte povestiri autoarea a lăsat posterității o adevărată comoară literară.
Cartea pe care vreau să v-o prezint astăzi este prima carte din seria de 12 cărți care o are ca personaj principal pe simpatica pensionară cu apucături de detectiv, Jane Marple. Acest personaj savuros și-a făcut debutul însă în 1927 într-o serie de povestiri scurte ale autoarei Agatha Christie. Mai târziu, autoarea va include cele 20 de povestiri într-un volum.
Cele 12 cărți s-au bucurat de un real succes pe piața literară. Ultima carte din serie a fost publicată la 40 de ani de la momentul scrierii. Succesul răsunător al acestei serii a fost preluat și în teatru și cinematografie. Prima dată a apărut în 1949 o piesă de teatru având la baza acest roman. Peste 37 de ani, în 1986 apare și ecranizarea romanului. Ceva mai aproape de zilele noastre, în 2004 s-a realizat și un serial bazat pe seria de cărți cu Miss Marple. Implicit, un episod din serial este bazat și pe volumul de față.
Crimă la vicariat – despre ce-i vorba?
Povestea cărții pe care vreau să v-o prezint în acest articol se desfășoară în orașul în care locuiește pensionara noastră Jane Marple. Orășelul pentru că vorbim de unul micuț se numește, St. Mary Mead. Este o localitate ficțională pe care autoarea a mai folosit-o în 1928 într-o carte al cărui personaj principal este Hercule Poirot.
Colonelul Protheroe este persoană pe care nimeni nu o îndrăgește în această localitate. Și pentru că toți îl detestă termină prin a fi asasinat. Crima nu se petrece oriunde ci tocmai în biroul vicarului de la vicariat. Ce este un vicar și ce este vicariatul?
Ei bine, conform dicționarului, un vicar este un înlocuitor al unui slujitor bisericesc iar vicariatul este reședința vicarului, mai exact locul unde acesta locuiește.
Bun, deci colonelul este omorât în biroul slujitorului bisericesc din casa parohială cum s-ar spune pe la noi.
Nimic suprinzător până acum. Dar ce te faci când te trezești cu mai multe persoane care își asumă vina pentru moartea colonelului? Polițiștii care anchetează cazul sunt în impas. Au nevoie de o mâna de ajutor și cine este mai potrivită pentru a-i ajuta să dezcifreze cazul decât o pensionară curioasă și băgăcioasa cum este Miss Marple?
Cartea este savuroasă și este prezentată la persoană întâi din perspectiva vicarului. Este o abordare inedită pentru că îți permite să o descoperi pe Miss Marple prin ochii acestuia.
Nu este o carte ce prezintă dificultate cititorului. Este genul de carte perfectă pentru vacanță. Ușoară, simplă și amuzantă. Asa ca mie nu-mi ramane decat sa va invit la lectura.
