Recenzie „Dacă te apropii” de Jacqueline Woodson

de | iun. 20, 2022 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DACĂ TE APROPII ARE REDUCERE PE:

„Miah, ești negru. Ești un luptător!” Dar care era lupta? se tot întreba el. Unde era războiul? Mai târziu, când Jeremiah a văzut un desen animat cu o maimuță jucând baschet s-a simțit rușinat, de parcă maimuța aia era chiar el, cumva. Și atunci și-a dat seama că războiul era peste tot în jurul lui. Erau oamenii și reclamele care încercau să-l facă să se simtă ca și cum n-ar fi contat, care încercau să-l facă să creadă că a fi negru e ceva greșit.

Jacqueline Woodson este o autoarea de origine americană, specializată în literatura pentru copii și tineri. Ea a câștigat premiul National Book Award for Young People`s Literature cu romanul Brown Girl Dreaming. Autoare afro-americană, Woodson portretizează în romanele sale dificultățile cu care se confruntă oamenii din cauza rasismului existent în Statele Unite. Este autoarea a peste treizeci de romane și a fost introdusă publicului din România odată cu traducerea romanului „Dacă te apropii”.

Acum avea cincisprezece ani. Cincisprezece. Șaisprezece era probabil cu totul altceva, dar cincisprezece era un loc fără nicio identitate.

Dacă îți place recenzia cărții DACĂ TE APROPII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Jacqueline Woodson

„Dacă te apropii” de Jacqueline Woodson este o poveste sfâșietoare despre o iubire interrasială într-o lume putredă, care nu este capabilă să înțeleagă că diversitatea este ceea ce ne face speciali. Woodson urmărește viețile a doi tineri, Jeremiah și Ellie, care deși au doar cincisprezece ani vor învăța că lumea nu este un loc în care iubirea este încurajată să crească.

Cei doi adolescenți simt, încă din prima clipă în care se privesc, că ceea ce li se întâmplă este rar și, deși nu înțeleg sentimentele care îi cuprind, aleg să aibă curaj să se descopere dincolo de orice impedimente le-ar arunca societatea în cale. Modul în care cei doi cresc împreună și se confruntă cu prejudecățile, dând dovadă de o maturitate ce le precede vârsta, creionează un mesaj puternic al cărții.

-Ți-e frică vreodată, Ellie?

-Da.

-De exemplu, acum?

-Da.

Ellie și Jeremiah vor doar să fie împreună, însă lumea în care povestea lor de dragoste crește nu le dă șansa să-și atingă finalul dorit. Cu toate că este un roman scurt, de aproape 200 de pagini, „Dacă te apropii” are o încărcătură emoțională care te copleșește și îți deschide ochii asupra unor probleme pe care mulți dintre noi probabil nu le-au luat în considerare.

Romanul are un stil asemănător cu „Eleanor&Park”, dând dovadă de aceeași inocență specifică adolescenței și aceeași puritate a sentimentelor care înduioșează cititorul.

Povestea este narată din perspectiva ambelor personaje principale, la trecut, alternând între persoana întâi și a treia, în funcție de personaj. Limbajul folosit este unul simplu, fără metafore, frazele fiind scurte și rapide, astfel încât lectura curge pe nesimțite.

Este un roman ca o lecție de viață, care va rupe bucăți din tine.

-Hai să spunem că plouă – oamenii care au o problemă cu faptul că noi doi suntem împreună – hai să-i numim pe ei și problemelor lor ploaie.

Ellie a dat din cap.

-Ok, sunt ploaie, a zis, apoi a zâmbit. Și acum?

-Deci nu plouă întotdeauna, nu-i așa? Dar și când nu plouă, știm că ploaia nu a dispărut pentru totdeauna.

Îi ofer nota 10 din 10 și vă încurajez să o citiți!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DACĂ TE APROPII CU REDUCERE DE PE:

Titlu: DACĂ TE APROPII
Autor: Jacqueline Woodson
An apariție : 2022
Editura: GRUPUL EDITORIAL ART
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 9516

Alte recenzii de la Jacqueline Woodson:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Laura este redactor Booknation.ro de 2 ani, 8 luni, 4 zile și a scris până acum 36 articole. Se află pe poziția 23 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Laura aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments