Recenzie „Dagon și alte povestiri macabre” de H.P. Lovecraft

de | oct. 5, 2021 | Ficțiune, Horror și Thriller, Literatura Universală, Mister, Psihologie, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA DAGON ȘI ALTE POVESTIRI MACABRE ARE REDUCERE PE:

E foarte dificil să-l simpatizezi pe Lovecraft omul, cel care vorbind despre Hitler a spus: “I know he’s a clown, but god I like the boy!”, dar nuvelele lui sunt imposibil de abandonat, iar noi judecăm cărțile, niciodată oamenii.

Dagon și alte povestiri macabre este o colecție de 14 nuvele ce mustesc de straniu și macabru în stilul specific lovecraftian, devenit deja celebru și etalon pentru generațiile de scriitori care l-au folosit ca inspirație. Universul lui Lovecraft este populat de coloși monstruoși, noroi, zei necunoscuți, vise obsesive și indivizi ieșiți din tiparul normalului, de la visători naivi, savanți obsedați până la criminali sadici și psihopați sau oameni simpli certați cu somnul. Concentrația de grotesc și mit este perfectă pentru a-ți destabiliza granița dintre realitate și fantastic. Mi-au plăcut tare mult ultimele nuvele, mai ample, mai elaborate, primele fiind atât de scurte încât nici n-am avut timp să mă acomodez cu conceptul și universul propus. Dar toate la fel de terifiante, cele scurte ridicând ștacheta nebuniei și aruncându-te într-o nebuloasă sufocantă plină de mâl, oase,  creaturi oribile și întâmplări ciudate. Dacă sunteți în căutare de supranatural, weird, straniu, fantezist și macabru,  aceasta este cartea care vă trebuie.

Dagon, nuvela care dă titlul volumului, este printre primele scrieri ale autorului și explorează teroarea unui naufragiat, care reușind să ajungă pe un țărm necunoscut descoperă o lume teribilă, un coșmar nebunesc patronat de un zeu monstruos cu tentacule. Atmosfera este teribilă și sufocantă, iar descrierea lumii îți dezlănțuie cele mai tainice temeri și un profund dezgust, o greață aproape fizică a fost pentru mine. Nu sunt toate axate pe horror, există și câteva nuvele care doar explorează alte universuri, alte lumi, fără intenția de a-ți declanșa spaima sau fobiile.

Preferatele mele au fost Dincolo de zidul somnului și Herbert West, reanimator care m-a dus cu gândul la Frankenstein bineînțeles, dar cu accente mult mai dark și mai dramatice. Herbert și-a dedicat întreaga viață diabolicelor sale experimente. Teoriile lui privind natura morții și posibilitatea a fi învinsă l-au condus către un șir de proceduri și cercetări care au lăsat în urmă multe cadavre grotești, resuscitate, readuse la viață, dar într-o formă irațională și oarbă, animalică, al căror singur scop pare a fi să-și hăituiască creatorul. Nuvela este plină de nervi zdruncinați, experimente eșuate, specimene reanimate și macabre. De la pasiune pentru știință, personajul lui Lovecraft degenerează într-o curiozitate morbidă, o plăcere perversă ce culminează cu o succesiune de experimente infernale ce readuc la viață creaturi respingătoare și artificiale. Riscuri incredibile, crime tulburătoare comise în numele științei, visul recreării unei vieți raționale după moarte și decăderea mentală a unui om învins de curiozitate și ambiție.

Recomand iubitorilor de gen. Probabil este una dintre cele mai tulburătoare și obsesive cărți citite de mine. E o lectură care te provoacă să-ți lași imaginația să zburde și cred că marea ei calitate este că poate fi privită de la cititor la cititor într-un alt mod și fiecare, în funcție de concepții și înclinații, îi poate atribui o simbolistică variată și semnificații diferite.

Ți-a plăcut recenzia cărții DAGON ȘI ALTE POVESTIRI MACABRE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de H.P. Lovecraft

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DAGON ȘI ALTE POVESTIRI MACABRE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Dagon și Alte Povestiri Macabre
Autor: H.P. Lovecraft
An apariție : 2020
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 205
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 5.10.2021
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 56

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Poveștile mele” de Sanda – Gabriela Talabă

Recenzie „Poveștile mele” de Sanda – Gabriela Talabă

Unele cărți par desprinse din îndepărtata noastră copilărie, acolo unde un bunic sfătos ne dăruia povești frumoase și ne îmbrățișa, învelindu-ne cu căldură spirituală și cu stări de bine. Sunt cărți care nu pretind la Olimpul literar, dar care te umplu de aromele...

Recenzie „Moștenirea” de Yrsa Sigurðardóttir

Recenzie „Moștenirea” de Yrsa Sigurðardóttir

Am văzut o afirmație scrisă de The Globeand Mail - "Excepțional! Cel mai bun roman de până acum al Yrsei." Sincer? Și eu cred la fel. Gând la gând se poate spune, însă această carte a fost pe departe cea mai bună din tot ce am citit până acum de la Yrsa. Pasiunea mea...

Recenzie „Prietena mea de suflet” de Sarah Pinborough

Recenzie „Prietena mea de suflet” de Sarah Pinborough

După o distopie și un roman de dragoste, mi se făcuse poftă de un thriller bun. Aveam "Prietena mea de suflet" de Sarah Pinborough în bibliotecă de ceva vreme. Așa că m-am apucat de această carte și pot zice că nu m-a dezamăgit. Mai citisem de la Sarah Pinborough...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1228 zile și a scris până acum 403 articole. Se află pe poziția 3 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments