Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

de | mart. 23, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA DANEZA ARE REDUCERE PE:

Daneza spune povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză. Cred că scrierea acestei povești a fost o treabă complicată, riscantă și anevoioasă din cauza subiectului foarte delicat. Einar și Greta erau căsătoriți, aveau o căsnicie echilibrată și fericită, se completau unul pe celălalt, aveau pasiuni comune și dădeau impresia unui cuplu rezistent. Povestea debutează în Copenhaga în anul 1925. Einar este pictor de peisaje și pentru o perioadă a predat la Universitate, unde a cunoscut-o pe exploziva Greta, o studentă de origine daneză, născută în America. Greta este nevoită să părăsească Copenhaga din cauza iminenței izbucnirii războiului și să se întoarcă în America. Aici, se căsătorește în pripă cu un tânăr sărac în ciuda protestelor părinților și din nefericire rămâne văduvă în scurt timp. La reîntoarcerea în Copenhaga, după terminarea războiului, se recăsătorește cu timidul și tăcutul Einar.

Personajul Gretei mi s-a părut fascinant, i-am admirat dârzenia, rezistența, toleranța. Sub nicio formă nu și-a judecat bărbatul vreodată. Nici măcar o dată nu s-a gândit că dorințele și visurile lui Einar îi distrug liniștea și îi destabilizează viața. A refuzat să lase prejudecata și regulile nescrise sociale să îi influențeze conduita și comportamentul față de schimbările intervenite în viața ei de cuplu datorită metamorfozei suferite de Einar. A ales să-l susțină necondiționat și până la capăt chiar dacă acest lucru echivala cu eșecul ei profesional și cu terminarea căsniciei. Construcția personajului este foarte minuțioasă și profundă. Autorul a fost nevoit să scrie ca și cum ar fi mers pe sârmă, orice neatenție putea strica tot, pericolul de a a-și condamna personajele și povestea la vulgaritate era foarte mare. Dar a reușit să găsească forma perfectă care să evite trivialitatea și imoralitatea. Și să ne oblige să vedem dincolo de fațadă, să privim în sufletul și mintea acestor oameni confruntați cu o situație inedită și încă neînțeleasă și neacceptată de societate.

Cu toată această eleganță și atenție acordate de autor poveștii, am fost contrariată de personajul lui Einar. Mi-a dat senzație mai mult că suferea de dublă personalitate sau de o formă de tulburare bipolară. N-am înțeles amnezia de care suferea Lili în ceea ce privește acțiunile lui Einar. Dacă prin asta autorul a încercat să separe cele două identități sexuale ale personajului nu cred că a fost cea mai bună alegere. Einar a fost aproape inexistent ca personalitate. E doar lampa (imobilă și statică) în jurul căreia zboară fluturii: soție, prieteni, doctori. Pare tot timpul indecis, confuz, nu știe ce vrea, are nevoie de îndrumare. Prin comportament dă senzație de meschin și egoist. A fost cel mai neinteresant și cel mai nebulos personaj. Prin comparație, Greta este un personaj convingător, are o personalitate dinamică, energică și impulsivă, este o femeie puternică în ciuda îndoielilor care o frământă. Gândurile și analizele ei sunt veridice și logice. Einar este pur și simplu șters, invizibil, pierdut, incapabil să se exprime, să se justifice. Și aceste trăsături sunt valabile pentru ambele lui personalități. Ca bărbat e foarte deprimat și are un aer bolnăvicios, ca femeie este timorată, pierdută și în căutarea unui sprijin masculin. Este un personaj bizar și neverosimil. Criza lui de identitate nu m-a convins deoarece declanșarea ei este prea bruscă și personajul este mult prea nedefinit. De asemenea, ieșirile lui Einar în societate, travestit în Lili, fără a crea rumoare și discriminare, având în vedere epoca, mi-au ridicat semne de întrebare.

Dilema care rămâne în urma acestui roman este: Oare Greta l-a iubit atât de mult pe Einar încât a preferat să-i redea libertatea în ciuda propriei nefericiri sau conștiința ei n-ar fi fost liniștită dacă ar fi stat împotriva visului lui Einar?

Dacă îți place recenzia cărții DANEZA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de David Ebershoff

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DANEZA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: DANEZA
Autor: David Ebershoff
An apariție : 2015
Editura: RAO
Nr. Pagini: 374
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 986

Alte recenzii de la David Ebershoff:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Recenzie ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Am auzit de cartea ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens că ar fi foarte apreciată, iubită, recomandată de toți cititorii. Am salvat-o de ceva timp pe lista de citit, dar nu am ținut neapărat să o citesc în momentul în care era pe buzele tuturor. Acum însă am ajuns...

Recenzie „Mai inteligent, mai repede, mai bine” de Charles Duhigg

Recenzie „Mai inteligent, mai repede, mai bine” de Charles Duhigg

Am ales aceast[ carte după titlu, și nu m-a dezamăgit. După cum ne spune încă de la început, Charles Duhigg a scris această carte pornind de la o cercetare pe care a făcut-o pentru a răspunde unei nevoi personale – aceea de a fi mai productiv. Productivitatea, poate...

Recenzie ”Viața e un roman” de Guillaume Musso

Recenzie ”Viața e un roman” de Guillaume Musso

Pentru el, totul este scris dinainte, pentru ea, totul urmează să fie scris Într-o cumplită zi de primăvară, Carrie, fiica de șase ani a scriitoarei Flora Conway, a dispărut. Ce este și mai ciudat este că a dispărut în apartamentul lor, acolo unde ușile și geamurile...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1594 zile și a scris până acum 520 articole. Se află pe poziția 2 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments