Recenzie „Daneza” de David Ebershoff

Titlu: Daneza
Autor: David Ebershoff
An apariție : 2015
Editura: Rao
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Ana Dumitraşc
Publicată la 1.07.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Daneza” de David Ebershoff
5 (100%) 1 vote

„Uneori mă simt ca într-o colivie. Tu te simţi aşa vreodată? Eu să fiu de vină oare? Sau poate Copenhaga? Te sărut…”

Acestea sunt unele dintre multele întrebări şi frământări ale unei persoane captive într-un trup greşit printr-o eroare a naturii. O persoană care decide să îşi asume adevărata identitate şi să înfrunte natura reparându-i greşeala. Definitiv. O femeie care va ajunge să deţină viaţa şi amintirile unui bărbat.

Daneza. Un titlu desăvârşit prin subtilitatea sa, care ilustrează viaţa şi alegerile controversate ale unei personalităţi marcante de la începutul secolului XX cunoscută drept Lili Elba.

Autorul volumului, David Ebershoff, a avut curajul să scrie o carte a deciziilor extreme. O carte a metamorfozării şi a renaşterii unui om. Aşa o pot descrie. Totodată, o poveste de iubire profundă şi de o sensibilitate aparte.

Cine este misterioasa Lili Elba? Este prima persoană care şi-a schimbat identitatea sexuală cu succes pe cale chirurgicală. S-a născut drept Einar Wegener, într-un loc mlăştinos din Danemarca. A fost un pictor cunoscut în ţara sa şi a avut-o ca soţie pe Greta Wegener, realizatoare de portrete, care îi va sta alături în toate procesele de schimbare ale personalităţii sale.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de David Ebershoff.

Totuşi, trezirea la viaţă a lui Lili şi evaporarea treptată a lui Einar începe cu o simplă cerinţă venită din partea Gretei.

„Anna a contramandat din nou întâlnirea. Ai ceva împotrivă să-ţi pui ciorapii ei? îl iscodi ea. Şi pantofii?”

Doar atât… iar micuţa Lili şi-a făcut apariţia în mod timid în casa şi viaţa celor doi continuând să pozeze pentru tablourile Gretei.

„În chip ciudat, avea senzaţia că sufletul său este captiv într-o colivie de fier forjat: inima îi bătea cu putere în coaste şi Lili se trezea încet la viaţă înlăuntrul lui; foindu-se neliniştită, începea să se izbească de gratiile trupului său.”

Desigur, Lili Elba a existat dintotdeauna în corpul şi mintea lui Einar, însă aceasta a fost adânc ascunsă în subconştient şi suprimată prin intermediul picturilor cu aceleaşi peisaje mlăştinoase şi prin rolul de soţ fidel al Gretei. Cu toate astea, cele câteva cuvinte banale au avut un impact semnificativ asupra existenţei celor trei în cauză: Einar, Greta şi Lili.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.