Recenzie ,,Despre Roderer” de Guillermo Martinez

Titlu: Despre Roderer
Autor: Guillermo Martinez
An apariție : 2008
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 114
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Irina Fodor
Publicată la 6.10.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Scrisă în 1993 povestirea Despre Roderer ilustrează raportul dintre inteligență, durere și setea de nou, setea de mai mult.

Guillermo Martinez, autorul operei, este de origine argentiniană fiind răsplătit pentru capodoperele sale cu numeroase premii.

Titlul original este în spaniolă, Acerca de Roderer care poate fi tradus şi ca Aproape de Roderer.

 În cartea de față, naratorul-personaj construiește, în definitiv, o lume disparată. Pe de o parte, Roderer intelectual și îndrăgostit de matematică, pe de altă parte, lumea cotidiană care nu înțelege progresele științifice.

Pe primele pagini sunt inserate culisele primelor contacte dintre autor şi Rodere, la o partidă de şah.

,,Treptat, am pierdut orice conexiune cu exteriorul. Ne-am afundat în acel tărâm al nimănui, dincolo de primele mutări, acolo unde începe cu adevărat jocul. Abia mai auzem zgomotele din jur, ca şi cum s-ar fi potolit brusc.”

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Guillermo Martinez.

Cartea are o structură ciclică, începând și terminându-se cu imaginea celor doi protagoniști. În zece capitole, Guillermo Martinez descrie munca asiduă a lui Roderer și studiu intens pe care acesta îl făcea, dar și imaginea naratorului-personaj care se lasă derutat de tânărul de aceiași vârstă, dar care pare un geniu.

,,Pentru că dragostea provoacă mii de căderi, dar nu şi pierderea. Dragostea e protejată de divinitate. În orice îmbrăţişare, chiar şi în cea care poate părea îngrozitor de depravată, există nişte reminiscenţe religioase, nişte ecouri ale comunicării.”

Îl pot caracteriza pe Roderer ca un învingător în scopul său privind știința, dar ca un învins pe plan personal. În roman despre care povestesc, romancierul Guillermo Martinez îmbină cunoștințele dobândite în timpul studiilor de logică matematică cu experiența personală.

Moartea, iubirea, războiul, durerea și grija constituie adevărate piedici în fericirea adevărată după care tânjește autorul. În mod bizar, deznodământul este unul deschis dar care prevede oarecum acţiunile viitoare.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.