Recenzie „Destine pierdute” de Adina Speteanu

by | Apr 11, 2016 | Fantezie, Literatură Contemporană, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DESTINE PIERDUTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Romanul Destine pierdute al Adinei Speteanu a apărut ca o gură de aer nemort, aducând, pentru cititorii români, acel farmec exotic al poveştilor cu fiinţe supranaturale pe care le aşteptam cu sufletul la gură, din partea Twilight sau Jurnalele vampirilor.

Cu un început promiţător, volumul 1 din seria <<Dincolo de moarte>>, protagonista, Natalia, află în ce mod interferează sensibilitatea ei la fantastic la strigoii din propria şcoală. Destine pierdute se axează predominant pe realizarea unei monografii a Bucureştiului, infestat de vampiri şi pus la încercare din cauza unei lupte între creaturi mistice.

Publicat  în 2013, cartea se bucură de succes, în ciuda faptului că nu se întemeiază pe o poveste de dragoste. Ceea ce Natalia nu ştie este faptul că este este într-un fel predestinată să asiste la războiul dintre vampiri şi strigoi, ea fiind aleasa. Inamicul ei şi al prietenilor săi numărul unu este Dragoş, un vampir însetat şi pus pe distrugerea ordinului antic al Gărzii din Stygorra.

Destine pierdute este mai mult decât un titlu simbolic ce prevesteşte tema cărţii; schimbă total imaginea de fiinţe nemuritoare, puternice şi omnipotente. Personajele sunt angrenate în acţiuni ce le fac să ajungă la concluzia că firea lor reprezintă mai mult un blestem, decât un dar al naturii.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Adina Speteanu

„Nemurirea nu e atât de roz precum ne-au lăsat să credem.”

Prietenia dintre Natalia şi Lorena o pune pe cea dintâi la ananghie: bunicul ei sfârşeşte şi profeţia care spune că ea va pune capăt conflictelor o zguduie atât de tare, încât dă peste cap toate regulile jocului.

Concepţia despre vampiri, îmbinată cu legendele româneşti, adaptate la spaţiul citadin al capitalei, conferă autenticitate romanului, prin nararea obiectivă, dar implicată, din mai multe perspective, permiţând decodarea mesajului: realitatea nu este niciodată ceea ce pare.

Volumul Destine pierdute, aşa cum este precedat de spusele lui Mircea Eliade-„Toţi suntem nemuritori. Dar trebuie să murim întâi.”-, pune accent pe latura realistică, dacă se poate spune, a unui război ocult de care depind vieţile unei naţiuni.

„La graniţa dintre viaţă şi moarte, eternitatea are propriul ei sfârşit.”

Titlu: Destine Pierdute
Autor: Adina Speteanu
An apariție : 2013
Editura: TRITONIC
Nr. Pagini: 398
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 11.04.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru

Recenzie „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru

„Pe această mare Doamnă a cântecului popular românesc trebuie să o revedem, cu ochii minţii noastre, numai cântând: atunci trăia ea cu adevărat, atunci era ea cea adevărată.” Mi-am dorit să descopăr un personaj feminin care a lăsat o amprentă asupra culturii muzicale...

Recenzie „Autobiografia” de José Luís Peixoto

Recenzie „Autobiografia” de José Luís Peixoto

„Autobiografia”, de José Luís Peixoto, este un roman care împletește biografia cu ficțiunea publicat în 2019, fiind cea mai recentă carte de acest autor. Peixoto, născut în 1974, este unul dintre cei mai citiți scriitori portughezi contemporani, câștigător a numeroase...

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Pe Elisabeth Naughton am cunoscut-o prin intermediul seriei Casa Păcatelor. M-am îndrăgostit iremediabil de stilul ei de a scrie și am savurat fiecare carte din serie ca și cum ar fi fost ultima mea lectură. Urmează să scriu o recenzie și pentru această serie, însă...

Alexandru Niță este redactor Booknation.ro de 2016 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 32 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments