Recenzie „Devoratoarea de păcate” de Megan Campisi

de | iun. 9, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Originală scriitură, dezgustătoare şi macabră atmosferă, revoltătoare situație, încântătoare repunere fictivă în scenă a istoriei. Love it. Recomand cu mare drag. Ambientul Londrei la începutul Epocii de aur este magistral, atât de real, îngrețoşător, mizer şi dezumanizat. O atmosferă înăbuşitoare, sufocantă, ce nu permite vreunui vis să pătrundă. Toți oamenii par sortiți să se zbată pe viață în noroi şi mizerie. Grotesc şi vulgar, putred şi duhnind a boală şi sărăcie. Până şi Curtea Regală este în aceeaşi situație, deşi totul este pudrat cu un strat înşelător de bunăstare şi civilizație. O epocă a schimbărilor religioase împletită cu credințe şi rituri păgâne, o perioadă agitată în care oamenii îşi trădează credința de frică şi se văd obligați să adopte noua orânduire, dominată de intrigi politice, neîncredere şi suspiciune, cu pedepse grele şi acuzații absurde ce frizau bunul simț şi încurajau credința în supranatural şi ocult. Autoarea reuşeşte să respecte adevărul istoric până la un punct, iar imaginația complică misterios intriga şi adânceşte suspansul. Mi s-a părut scrisă ca o alegorie şi numai pentru scriitură are 5 steluțe de la mine, asocierea cu perioada de început a domniei Elizabetei, ultima descendenta a casei Tudor, fiind evidentă.

Pentru un orfan, viața în mahalaua londoneză e teribilă, supraviețuirea nu-i uşoară, iar furtul unei pâini poate schimba iremediabil soarta hoțului. May, o orfană de 14 ani, se trezeşte condamnată la o viață de paria după ce este prinsă furând o pâine. E adevărat că de acum, foamea n-o să mai fie niciodată o problemă pentru ea. Noua ei slujbă, presupune mese îmbelşugate, bucate ce corespund fiecare în parte câte unui păcat. Muribundul este absolvit, iar vina trece în cârca devoratorului imediat ce se ridică de la masă. May este condamnată să spovedească până la moarte, cu promisiunea că dacă va servi cu credință va fi primită în Rai. Condamnarea primită îi interzice orice fel de contact cu societatea. Dar, ascultând păcatele unor doamne de la curte, se vede prinsă într-o plasă de minciuni şi secrete pe care îşi promite să le descâlcească. Este nevoită să trădeze încrederea unora, să mintă şi să înşele ca să nu fie ucisă, „pentru că nu eşti nimic dacă eşti mort”. May se adaptează noii situații obligat, își asumă greșelile și luptă să le îndrepte.

Aducând în decor vrăjitoare, iscoade, ucigaşi, magie neagră, autoarea construiește meșteguit fantasy-ul, adâncește misterul şi te ține captiv în poveste. O lume dominată de prejudecăți și trivialitate, agresivă şi pusă pe uneltiri, clădită parcă doar pentru a provoca suferință, durere şi umilință. O lume guvernată de frică și dezbinare, ce înfățisează o epocă închistată, când,  în regatul englez, schimbările de orientare religioasă au înspăimântat populația săracă, ce se zbătea să supraviețuiască sărăciei, bolilor, mizeriei şi depravării. Starea economiei este la pământ, păturile inferioare își asigurau supraviețuirea prin mijloace care mai de care mai mizerabile şi mai ingrate, trăind sub amenințarea permanentă a ștreangului, cârmuirea denotă doar nepricepere și fanfaronadă, iar țara se sufocă sub nesfârșitele schimbări de mentalitate.

Un tabloul apocaliptic şi degradant despre credințe absurde, discriminare socială şi sexuală, despre statut şi valori, despre singurătate şi puterea de a folosi stigmatul ca pe un avantaj.

 

Titlu: DEVORATOAREA DE PĂCATE
Autor: Megan Campisi
An apariție : 2020
Editura: LITERA - COLECȚIA BUZZ BOOKS
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 618

Alte recenzii de la Megan Campisi:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 7 zile și a scris până acum 568 articole. Se află pe poziția 2 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments