Recenzie Dezmierdare de Catifea de Eric Fottorino

by | Feb 23, 2015 | Ficțiune, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DEZMIERDARE DE CATIFEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

dezmierdare de catifea goodread.roGândul la o dezmierdare de catifea nu e neapărat ceva ce m-ar determina să citesc o carte. Nu pentru c-aș fi eu o insensibilă, ci poate pentru că titlul pare fragil și efemer, iar eu am nevoie de altceva. Citind însă scurta descriere a cărții, s-a aprins un beculeț și un semn de întrebare, undeva prin încâlcitul meu subconștient. [mulțumesc GoodRead pentru premiul oferit! – mi-am găsit răspunsurile în paginile cărții]

Eric Fottorino creează în primele rânduri ale cărții o atmosferă tipică serialelor polițiste americane. De unde știu? Pentru că mănânc seriale pe pâine, dimineața și seara. E ușor să pătrunzi în lumea aceasta gri și oarecum monotonă, care se conturează la început. E rutina aceea familiară oricăruia dintre noi, sunt zilele pe care le trăim robotic, automatizat.

Până când ceva ne scoate din visul gri și monoton… Și părăsim atmosfera de care aminteam.
Felix e agent de asigurări în Paris, unul care e atent la detalii și la nevoile clienților lui. Dintr-o aparentă rutină, îl scoate tocmai unul dintre acești clienți, în urma unui incendiu produs în imobilul asigurat. Începând să acorde atenție cazului, Felix începe să își amintească de fiul său și, implicit, tu începi să-ți cunoști personajul mai bine. Cu un pas în prezent, cu unul în trecut, cu un pas în birou, cu unul în gânduri.

Afli de tragedia în urma căreia Felix și-a pierdut fiul, o rană încă deschisă, pe care colegii lui o intuiesc și îl trimit acasă, într-un soi de concediu ,,forțat”. E momentul în care începi să vezi dincolo de normalitatea și masca pe care fiecare dintre noi o purtăm în societate, față de ceilalți. Îl descoperi pe Colin, fiul lui Felix, prin amintirile care i se declanșează celui din urmă, în fiecare moment al zilei.

,,Nu știu pentru câtă vreme rămâi tată. Pentru totdeauna, fără nicio îndoială.”

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Eric Fottorino

Colin e o prezență permanentă în gândurile și acțiunile lui Felix. Nu știu exact unde se trece ușor granița între normalitate și patologic. Căci, fără să îți dai seama, ajungi să empatizezi cu niște trăiri și niște comportamente nu tocmai sănătoase din punct de vedere emoțional. Prin prisma durerii pe care un tată îți imaginezi că ar simți-o într-o astfel de situație, ți se pare normal.

Asupra accidentului lui Colin, însă, plutește încă un semn de întrebare. Resimțind dorul lui Felix pentru fiul său, curiozitatea îți rămâne vie până la final: vrei să afli ce a pățit micuțul, vrei ca acest caz să fie rezolvat, închis. E greu să depășești orice durere, când au rămas semne de întrebare.

La final, primești și răspunsul. Poate puțin prea previzibil, însă frumos construit din punct de vedere narativ și al construcției personajelor.

Dezmierdare de catifea e un roman ușor de lecturat, o îmbinare de mister și fir narativ bine construit, de personaje complexe (deși prezentate într-o manieră destul de simplistă) și explorare a unor comportamente și trăiri interioare la limita dintre normal și patologic.

🔥 CARTEA DEZMIERDARE DE CATIFEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Dezmierdare De Catifea
Autor: Eric Fottorino
An apariție : 2010
Editura: TREI
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 23.02.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Un roman ușor de lecturat, o îmbinare de mister și fir narativ bine construit.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Recenzie ”Occulta” de Cristian Neamțu

Recenzie ”Occulta” de Cristian Neamțu

Într-o lume cu măști la propriu, iar alteori și la figurat, am avut ocazia săptămâna aceasta să gust dintr-o carte care promovează libertatea de exprimare prin însuși conținutul ei. Cristian Neamțu a așternut pe pagini părți din sufletul lui, din conștientizările de...

Recenzie „Darul stelelor” de Jojo Moyes

Recenzie „Darul stelelor” de Jojo Moyes

Jojo Moyes a devenit una dintre autoarele mele preferate. N-am citit trilogia care i-a adus renumele, însă i-am citit majoritatea cărților care au fost traduse până acum. Darul stelelor nu este o carte de romance, așa cum suntem obișnuiți să scrie autoarea. Este o...

Iulia Marc este redactor Booknation.ro de 1956 zile și a scris până acum 1 articole. Se află pe poziția 118 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Iulia Marc aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments