Recenzie Diana sau Zeița Solitară a Vânătorii de Carlos Fuentes

de | nov. 18, 2014 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

603„Mânăriile” lui Dumnezeu sunt mai straşnice decât cele ale unui croupier din Las Vegas. Ne dă fericirea pentru eternitate şi suferin­ţa pe pământ.

Cam așa își începe Carlos Fuentes romanul a cărei recenzie încerc să o fac în articolul de azi. Fuentes filozofează despre rolul lui Dumnezeu, un creator atotputernic care face ce vrea cu noi pamântenii promițîndu-ne de mii de ani o viață veșnică mult mai bună. E posibil ca la finalul cărții să nu știți cu exactitate de ce ține neapărat autorul mexican modern(a trăit până în 2012) să precizeze această relație cu divinitatea, cum de alt fel e posibil să găsiți că ea e perfect plauzibilă, având în vedere păcatele descrise în paginile romanului.

Diana sau zeița solitară a vânătorii este o autobiografie mascată, în sensul în care autorul păstrează cronologia și veridicitatea unor evenimente dar nu și numele personajelor din roman. Pe scurt, Diana, nu este chiar zeița din mitologie, mai mult o Ioana D’arc dacă e să batem monedă pe insistențele autorului referitoare la cel mai important personaj pe care Diana Soren l-a interpretat în cariera de actriță. Pentru că da, personajul principal feminin este o actriță americană, blondă și cu adevărat suavă, pe numele ei Diana Soren. Personajul principal masculin este chiar autorul care devine narator.  El va apărea sub un alt nume dar în linii mari va avea aceiași biografie ca și în realitate, scriitor de succes în Mexic și America, căsătorit cu o brunetă superbă, tată, individ cu viziuni politice de stânga.

Romanul este interpretarea relației de două luni dintre el și frumoasa Diana. Amândoi căsătoriți vor trăi o aventură plină cu de toate, de la erotism pur explicit la crize de egoism și gelozie. Povestea lor nu foarte lungă ca durată în timp, se va petrece în Santiago, acolo unde ea va filma un nou film. El își va părăsi familia și va locui împreună cu ea pe perioada filmărilor și se vor despărți, poate din cauza numelui predistant către o vânătoare continuă, al amantei lui plină de senzualitate.

Diana sau zeița solitară a vânătorii, este un roman realist în primul rând, cititorul va descoperi evenimente politice și sociale, de fapt o întreagă generație cu toate frământările ei din anii 1960-1970, va descoperi lumea actorilor de la Hollywood,  a celor mai importante personaje care au influențat politica și literatura vremii. În plus, veți fi plăcut surprinși să constatați că și Bucureștiul este amintit în treacăt.

O carte care merită citită chiar și numai pentru citatele care vă vor rămâne în minte legate de relațiile dintre femei și bărbați. Lectură plăcută !

Titlu: DIANA SAU ZEIȚA SOLITARĂ A VÂNĂTORII
Autor: Carlos Fuentes
An apariție : 2003
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2803

Alte recenzii de la Carlos Fuentes:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Florentina Turcanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 92 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Florentina Turcanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments