Recenzie „Doamna cu cățelul” de A.P. Cehov

de | feb. 25, 2019 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DOAMNA CU CĂȚELUL ARE REDUCERE PE:

doamna cu catelul de A.P. Cehov“Doamna cu cățelul” este un volum ce cuprinde unele dintre cele mai cunoscute proze scurte ale scriitorului rus A.P. Cehov. Ediția de față, de la Auchan, 100 de Nume cu Renume, este alcătuită pe lângă faimoasa scriere “Doamna cu cățelul”, și din povestiri precum “Salonul nr. 6”, “Zvăpăiata”, “Călugărul negru”, “Casa cu mezanin”, “Mujicii”, “Acasă”, “Agrișul”, “Omul în carapace”, “Arhiereul” și “Logodnica”.

“Doamna cu cățelul” și celelalte povestiri din această carte reprezintă o colecție de scrieri scurte ale celebrului scriitor rus A.P. Cehov

Povestirea “Doamna cu cățelul”, care stă în centrul acestui volum, relatează o poveste romantică. Dmitri este un bancher rus, care se află în vacanță la Yalta. El este împreună cu soția lui, dar nu o iubește și nici nu îi pasă prea mult de cei trei copii ai lui. Dmitri nu mai este un bărbat tânăr. Vede cu ochi ironici orice femeie. Dar totuși preferă compania acestora, deoarece prezența altor bărbați îl plictisește.

Însă la fel îl plictisește și vacanța în Yalta, unde parcă nimic nu se întâmplă și zilele curg monoton. Astfel, într-o bună zi, plimbându-se prin oraș, o întâlnește pe tânăra blondă Anna. Aceasta este o femeie nou aparută în peisaj, despre care nimeni nu știe nimic. Dar care este văzută mereu la plimbare însoțită de cățelul ei. Nu trece mult timp și între cei doi se înfiripă o pasiune puternică, care le schimbă viețile amândurora.

Chiar dacă ambele personaje se află în relații serioase, asta nu le împiedică să se iubească pătimaș. Și nici să uite unul de celălalt, chiar dacă anii trec. Astfel că povestea lor nu se sfârșeste amar, ca o simplă idilă de vacanță. Ci îi reunește, schimbându-le definitiv judecata.

Toate povestirile lui A.P. Cehov din colecția “Doamna cu cățelul” au loc într-o lume în care comportamentul uman este limitat de reguli fixe

Însă, în pofida acestui lucru, descoperi în fiecare proză o varietate extraordinară a relațiilor dintre bărbați și femei, copii și adulți. Natura umană este caracteristica principală pe care se bazează fiecare dintre aceste povești ale societății ruse din secolul 19.

Nu vei putea trece cu vederea teme precum inutilitatea și însemnătatea vieții, iubirea tragică sau slăbiciunea omului în fața destinului său. Un alt subiect pe care se axează mai multe dintre scrierile lui A.P. Cehov se referă la faptul că omul este doar un instrument într-o vastă birocrație. Prin urmare, el se simte mic și fără putere de a schimba ceva. Chiar dacă știe că trebuie și că doar așa lumea va ieși din impas.

Volumul “Doamna cu cățelul” de Cehov este presărat de descrieri bogate ale stărilor sufletești ale personajelor. Psihologia este adusă în față la fel de mult ca și filosofia. Însă, nu este un limbaj neapărat greoi. Deoarece totul este presărat din plin cu fragmente ironice și dialoguri cu umor subtil.

Îți recomand această colecție de proze scurte ca primă lectură, dacă nu ai citit nimic de Cehov. Îți va aminti oarecum de scrierile lui I.L. Caragiale și nu vei regreta lectura.

Ți-a plăcut recenzia cărții DOAMNA CU CĂȚELUL?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de A.P. Cehov

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DOAMNA CU CĂȚELUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Doamna Cu Cățelul
Autor: A.P. Cehov
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 799

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Sărutul Femeii-Păianjen” de Manuel Puig

Recenzie ”Sărutul Femeii-Păianjen” de Manuel Puig

Nu, nu, nu...nu plecați la drum cu speranțe "mitologice", nu visați să întâlniți fatala femeie păianjen...e inutil. Pentru că nu-i nicio femeie în această carte, cel puțin nu una care să conteze... Prietenie, obsesie, fixație, nevoie...abandon, predare necondiționată,...

Recenzie ”Trilogia Farseer” de Robin Hobb

Recenzie ”Trilogia Farseer” de Robin Hobb

Am citit Trilogia Fraseer dintr-o suflare. L-am cunoscut pe Fitz acum câțiva ani, dar atunci m-am oprit la primul volum din lipsă de timp și alte priorități în lista de must-read, probabil. Dar de data asta nu m-am mai oprit. Adevărul e că mi-era și dor de un fantasy...

Recenzie ”O familie aproape normală” de Mattias Edvardsson

Recenzie ”O familie aproape normală” de Mattias Edvardsson

Scenariul pe care îl propune cartea ar trebui să fie incomod pentru orice părinte. Suntem conștienți că a fi părinte nu este un job ușor sau part-time. Este un job permanent care îți modelează psihicul și îți pune la încercare în fiecare zi valorile, siguranța de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1403 zile și a scris până acum 343 articole. Se află pe poziția 4 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments