Recenzie „Doamna cu ochelari negri” de Sidonia Drăgușanu

de | mart. 28, 2019 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DOAMNA CU OCHELARI NEGRI ARE REDUCERE PE:

doamna cu ochelari negri de sidonia dragusanuCând am intrat prima oară în contact cu cartea “Doamna cu ochelari negri” de Sidonia Drăgușanu m-a atras foarte mult coperta acesteia. Apoi m-a intrigat titlul ei, care este și titlul uneia dintre povestirile din carte. Asta deoarece avem aici o serie de nuvele scrise de autoarea Sidonia Drăgușanu.

Și cea mai intrigantă dintre aceste nuvele este chiar cea care intitulează acest volum românesc. Cartea de față a fost publicată postum, în 1974, la 3 ani după trecerea în neființă a scriitoarei bucureștene.

Toate povestirile din cartea “Doamna cu ochelari negri” de Sidonia Drăgușanu se învârt în jurul tipologiilor umane

Fiecare bărbat și femeie din cele 14 nuvele este un adevărat portret al firilor celor două sexe din toate timpurile. Avem de-a face cu caractere omenești dintre cele mai cunoscute. De la bărbatul tânăr dar sărac care se îndrăgostește de o frumoasă femeie și până la femeia misterioasă care este vorbită de toată lumea. Întâlnești în scriere personaje feminine și masculine cu care te identifici, care ți se par cunoscute și care sunt atemporale.

Cele 14 povestiri ale autoarei Sidonia Drăgușanu sunt pline de umor. Au un dialog curgător, descrieri cuprinzătoare, dar și o doză bună de satiră. Scriitoarea nu face altceva decât să creioneze portretele lor și să le prezinte povestea. Dar tu tot ajungi să le plângi de milă unora, să te distrezi în legătură cu viețile altora sau să critici. Autoarea nu intervine în poveștile lor în vreun fel. Nu este subiectivă. Este cât se poate de detașată și te lasă pe tine ca cititor să fii atins de destinul fiecăruia în parte.

Vei iubi cartea pentru realismul ei, pentru lipsa de secrete și pentru psihologia fină aplicată în scriere

Caracterele umane descrise în volumul de nuvele sunt definitorii cam oricărei epoci, deși au fost creionate în epoca postbelică. În plus, Sidonia Drăgușanu fiind o bună cunoscătoare a firii umane, datorită faptului că a fost jurnalistă, ne prezintă o adevărată galerie de artă, în care fiecare exponat este diferit. Și poate fi văzut de fiecare dintre noi altfel.

Descoperi în cele 14 povestiri din cartea “Doamna cu ochelari negri” o mulțime de vicii, slăbiciuni, orgolii și frici ale omului. Dar toate acestea gravitează în jurul unui lucru important: iubirea. Astfel, citind cartea, vei afla despre toate nebuniile pe care le poate face cineva din dragoste și pentru dragoste.

De exemplu, în nuvela “Cinci garoafe roz”, un tânăr sărac dar foarte îndrăgostit își sacrifică puținii bani pentru a-și permite luxul de a trimite flori femeii pe care o adoră în taină. Și pentru ce? Ca să fie înjosit și criticat pentru gestul lui, nerăspunzândui-se la sentimente în felul în care ar dori.

În povestirea “Batista roșie”, o adolescentă răpitoare dar orfană visează la o dragoste dezinteresată. Dragostea într-adevăr va veni, dar se va axa mai mult pe dorința trupească. Fata devenind astfel amanta unui bărbat matur, cu o situație materială foarte bună. Și nici soarta ei nu va fi una ca în poveștile imaginate alături de prietena sa în copilărie.

Nuvela “Două prietene” este extrem de potrivită și pentru zilele noastre

Două prietene se întâlnesc la cafea și la făcut confidențe. Însă fiecare dintre ele începe mai mult un monolog despre situația sa cu bărbatul iubit.

Nici una nu o ascultă cu adevărat pe cealaltă. Și ajunge să critice comportamentul iubitului, spunându-și totodată că va pune piciorul în prag. Dar spre finalul așa zisei discuții, cele două se despart, fiecare dintre ele fiind îngrijorată tot de părerea bărbatului. Și abia așteptând să se vadă cu acesta. Așa vicios cum este. Halal dialog și halal feministe!

“Doamna cu ochelari negri” de Sidonia Drăgușanu este prima carte citită de la această scriitoare. Dar m-a atras foarte mult ca stil și subiect. În plus mi-a plăcut și detașarea autoarei referitor la destinul personajelor, a cuplurilor din nuvele. Finalurile nu sunt nici fericite, nici forțate. Sunt naturale și reflectă exact viața de zi cu zi.

Recomand cartea pentru satiră, ironie, umor și tragismul ei totodată. Nu se poate să nu regăsești în vreuna dintre cele 14 povestiri portrete feminine sau masculine care sa nu îți pară cunoscute.

Ți-a plăcut recenzia cărții DOAMNA CU OCHELARI NEGRI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Sidonia Drăgușanu

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DOAMNA CU OCHELARI NEGRI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Doamna Cu Ochelari Negri
Autor: Sidonia Drăgușanu
An apariție : 2017
Editura: HYPERLITERATURA
Nr. Pagini: 300
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 412

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Sărutul Femeii-Păianjen” de Manuel Puig

Recenzie ”Sărutul Femeii-Păianjen” de Manuel Puig

Nu, nu, nu...nu plecați la drum cu speranțe "mitologice", nu visați să întâlniți fatala femeie păianjen...e inutil. Pentru că nu-i nicio femeie în această carte, cel puțin nu una care să conteze... Prietenie, obsesie, fixație, nevoie...abandon, predare necondiționată,...

Recenzie ”Trilogia Farseer” de Robin Hobb

Recenzie ”Trilogia Farseer” de Robin Hobb

Am citit Trilogia Fraseer dintr-o suflare. L-am cunoscut pe Fitz acum câțiva ani, dar atunci m-am oprit la primul volum din lipsă de timp și alte priorități în lista de must-read, probabil. Dar de data asta nu m-am mai oprit. Adevărul e că mi-era și dor de un fantasy...

Recenzie ”O familie aproape normală” de Mattias Edvardsson

Recenzie ”O familie aproape normală” de Mattias Edvardsson

Scenariul pe care îl propune cartea ar trebui să fie incomod pentru orice părinte. Suntem conștienți că a fi părinte nu este un job ușor sau part-time. Este un job permanent care îți modelează psihicul și îți pune la încercare în fiecare zi valorile, siguranța de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1403 zile și a scris până acum 343 articole. Se află pe poziția 4 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments