Recenzie ” Dodsworth” de Sinclair Lewis

Titlu: Dodsworth
Autor: Sinclair Lewis
An apariție : 1974
Editura: Univers
Nr. Pagini: 437
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 25.03.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ” Dodsworth” de Sinclair Lewis
Acordă o notă

O frescă sublimă care împodobește templul literaturii universale. Cam așa este romanul ” Dodsworth” al scriitorului Sinclair Lewis.

 

Încercând, cu o laborioasă îndârjire, să picteze prin intermediul cuvintelor, scriitorul încearcă să facă din dualismul firii umane un motiv de etalare al precarității senzoriale, cu visul măreției și decadența incomensurabilelor ambiții, cu hibridizările unor interrelaționări mânate de întrepătrunderea aristocratismului și modernismului în petece de tremurânde trăiri spongiforme.

Din punctul meu de vedere și sunt absolut sigur că nu numai, romanul ” Dodsworth” este o inestimabilă capodoperă prin care autorul reușește să extrovertească carențele unei societăți cu nejustificate pretenții, așezând entuziasmul snobismului și cântecul de lebădă al cioclilor ipohondrici sub lupa unei evidente și necesare recartografieri a universalității firii umane, scriitorul scoțând în evidență discrepanțele vizionarismului și nivelului de cultură, dar mai ales diversitatea palierelor perceptibilității care, volen nolens, pigmentează și repigmentează fulgurantul modus vivendi al oamenilor din prima zi a Genezei până în prezent.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Sinclair Lewis.

Sinclair Lewis nu încearcă nicidecum continuarea uni modernis Turn Babel, ci justa etalare a gândirismului elucubrant și a continuei jalonări dintre a fi și a nu fi al rasei umane, care, dintr-odată, numai are nimic din hamletianul unui magnetizant laudator tempor acti.

O carte extraordinară și necesară, care nu trebuie să lipsească biblioteca împătimiților de literatură.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Lupta antagonismelor simțirii, gravată cu precizia unui chirurg lipsit de scrupule, ne dăruie o viziune veridică a senzorialului și raționalului uman.

Aspecte Negative:

Împănat cu un amestec de britanicism și americanism stilul lui Sinclair Lewis devine anevoios pe alocuri.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.