Recenzie „Domnișoara Brodie în floarea vârstei” de Muriel Spark

Titlu: Domnișoara Brodie în Floarea Vârstei
Autor: Muriel Spark
An apariție : 2017
Editura: Editura Vellant
Nr. Pagini: 132
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Raluca Nicula
Publicată la 9.05.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Domnișoara Brodie în floarea vârstei” de Muriel Spark
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI DOMNIȘOARA BRODIE ÎN FLOAREA VÂRSTEI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

După ce am terminat de citit această carte, am rămas nedumerită… mi-a plăcut sau nu? Ce mi-a plăcut, ce nu mi-a plăcut, dar, de fapt, de ce nu mi-a plăcut mai mult? Acestea mi-au fost primele gânduri.

Trebuie să recunosc că mă așteptam să mă dea pe spate domnișoara Brodie… ceva anunța asta: numele autoarei (nu mai citisem nimic de Muriel Spark), numele cărții… ambele mă trimiteau așa într-o zonă frumoasă din trecut.

De fapt, romanul prezintă povestea unei profesoare din perioada interbelică, o profesoară aflată, așa cum îi place ei să spună, „în floarea vârstei”, adică în acel moment din viață, care diferă de la om la om, dar care îl pune în cea mai favorabilă lumină din întreaga existență.

Neconvențională și autoritară, domnișoara Jean Brodie (ușor trecută de prima tinerețe) adună în jurul ei un grup de fete (Monica, Eunice, Rose, Mary și Sandy) pe care le învață bunele maniere, le duce la teatru și la operă, le deprinde cu tainele seducției și ale feminității. Aceste preocupări  ale grupului atrag atenția directoarei școlii Marcia Blaine, care condamnă aplecarea elevelor pentru subiecte ce nu țin de programa școlară. După mai multe încercări de intimidare, în cele din urmă directoarea va reuși să dezbine „trupa Brodie”, după ce una dintre fete o va trăda pe profesoară.

Încă de la început sesizezi că domnișoara Brodie are o relație bolnăvicioasă cu elevele sale, dacă pe unele le apostrofează exagerat, altora le promite că o să devina „crema” dacă o vor asculta. Spre finalul cărții, cititorul va descoperi că aceste invitații la ceai și amabilități fac parte dintr-un plan meschin al domnișoarei Brodie.

Eu m-am întrebat de unde această înverșunare a profesoarei de a le insufla elevelor sale idei despre dragoste și sex. Și am înțeles că de fapt „floarea vârstei” lui Brodie este întreținută de aceste preocupări, că, mai mult, ea nu ar putea trăi dacă nu s-ar înconjura de tinerețe și pasiune.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Muriel Spark.

Jean Brodie este un personaj foarte bine conturat. Muriel Spark reușește să o imprime, pentru totdeauna, atât în mințile elevelor de la Marcia Blaine, dar și în cele ale cititorului acestei cărți. Jean Brodie iese în evidență, impune respect și te copleșește cu dezinvoltura ei.

„Domnișoara Brodie în floarea vârstei” este cel mai cunoscut roman al autoarei  scoțiene Muriel Spark. Filmul cu același nume a apărut în 1969 și i-a adus actriței Maggie Smith un Oscar pentru interpretare.

Ediția de față (apărută chiar în acest an) aparține editurii Vellant, căreia îi dau un plus pentru copertă și pentru calitate.

Muriel Spark (1918-2006) s-a născut și a crescut în Edinburgh. Pe lângă romane, ea a mai scris piese de teatru, poezie, cărți pentru copii, dar și biografiile unor autori precum Mary Shelley, Emily Brontë sau John Masefield. În 1992, Spark a publicat volumul său autobiografic intitulat Curriculum Vitae.

ACUM GĂSEȘTI DOMNIȘOARA BRODIE ÎN FLOAREA VÂRSTEI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.