Recenzie „Domnișoara Brodie în floarea vârstei” de Muriel Spark

de | mai 9, 2017 | Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DOMNIȘOARA BRODIE ÎN FLOAREA VÂRSTEI ARE REDUCERE PE:

După ce am terminat de citit această carte, am rămas nedumerită… mi-a plăcut sau nu? Ce mi-a plăcut, ce nu mi-a plăcut, dar, de fapt, de ce nu mi-a plăcut mai mult? Acestea mi-au fost primele gânduri.

Trebuie să recunosc că mă așteptam să mă dea pe spate domnișoara Brodie… ceva anunța asta: numele autoarei (nu mai citisem nimic de Muriel Spark), numele cărții… ambele mă trimiteau așa într-o zonă frumoasă din trecut.

De fapt, romanul prezintă povestea unei profesoare din perioada interbelică, o profesoară aflată, așa cum îi place ei să spună, „în floarea vârstei”, adică în acel moment din viață, care diferă de la om la om, dar care îl pune în cea mai favorabilă lumină din întreaga existență.

Neconvențională și autoritară, domnișoara Jean Brodie (ușor trecută de prima tinerețe) adună în jurul ei un grup de fete (Monica, Eunice, Rose, Mary și Sandy) pe care le învață bunele maniere, le duce la teatru și la operă, le deprinde cu tainele seducției și ale feminității. Aceste preocupări  ale grupului atrag atenția directoarei școlii Marcia Blaine, care condamnă aplecarea elevelor pentru subiecte ce nu țin de programa școlară. După mai multe încercări de intimidare, în cele din urmă directoarea va reuși să dezbine „trupa Brodie”, după ce una dintre fete o va trăda pe profesoară.

Încă de la început sesizezi că domnișoara Brodie are o relație bolnăvicioasă cu elevele sale, dacă pe unele le apostrofează exagerat, altora le promite că o să devina „crema” dacă o vor asculta. Spre finalul cărții, cititorul va descoperi că aceste invitații la ceai și amabilități fac parte dintr-un plan meschin al domnișoarei Brodie.

Eu m-am întrebat de unde această înverșunare a profesoarei de a le insufla elevelor sale idei despre dragoste și sex. Și am înțeles că de fapt „floarea vârstei” lui Brodie este întreținută de aceste preocupări, că, mai mult, ea nu ar putea trăi dacă nu s-ar înconjura de tinerețe și pasiune.

Jean Brodie este un personaj foarte bine conturat. Muriel Spark reușește să o imprime, pentru totdeauna, atât în mințile elevelor de la Marcia Blaine, dar și în cele ale cititorului acestei cărți. Jean Brodie iese în evidență, impune respect și te copleșește cu dezinvoltura ei.

„Domnișoara Brodie în floarea vârstei” este cel mai cunoscut roman al autoarei  scoțiene Muriel Spark. Filmul cu același nume a apărut în 1969 și i-a adus actriței Maggie Smith un Oscar pentru interpretare.

Ediția de față (apărută chiar în acest an) aparține editurii Vellant, căreia îi dau un plus pentru copertă și pentru calitate.

Muriel Spark (1918-2006) s-a născut și a crescut în Edinburgh. Pe lângă romane, ea a mai scris piese de teatru, poezie, cărți pentru copii, dar și biografiile unor autori precum Mary Shelley, Emily Brontë sau John Masefield. În 1992, Spark a publicat volumul său autobiografic intitulat Curriculum Vitae.

Ți-a plăcut recenzia cărții DOMNIȘOARA BRODIE ÎN FLOAREA VÂRSTEI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Muriel Spark

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DOMNIȘOARA BRODIE ÎN FLOAREA VÂRSTEI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Domnișoara Brodie în Floarea Vârstei
Autor: Muriel Spark
An apariție : 2017
Editura: VELLANT
Nr. Pagini: 132
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 9.05.2017
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1588

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Raluca Nicula este redactor Booknation.ro de 2086 zile și a scris până acum 16 articole. Se află pe poziția 1 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Raluca Nicula aici. Raluca Nicula are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments