“Dorință” de Richard Flanagan

Dorință este un roman tare bun și captivant de la romancierul australian Richard Flanagan, carte ce a fost tipărită la editura Litera în 2019.

Ceea ce m-a atras pe mine la acest autor a fost faptul că este din continentul down under, iar pe piața românească, sau chiar europeană nu găsești prea mulți scriitori de acolo.

În scrierile sale, după cum observăm în Dorință, autorul pune accent pe descrierea vieții de insulă, în special a oamenilor de culoare, aborigenii, care trăiau în Australia înainte de descoperirea acesteia de către britanici.

Cartea de față are 2 planuri care se intersectează

Exploratorul Sir John Franklin este trimis pe o insulă unde încearcă să ajute localnicii aborigeni, acolo unde soția sa, Lady Jane, adoptă o fetiță, Mathinna. Neavând copiii de-ai lor, aceștia vor să o crească și să o educe, dar firea sălbatică a fetiței este mai puternică.

Sir John moare într-o expediție, dar moștenirea și succesele sale sunt umbrite de zvonuri cum că ar fi trecut de partea canibalismului pentru a supraviețui.

Lady Jane, în încercarea de a-i apăra reputația soțului său, îi scrie lui Charles Dickens, faimosul scriitor englez, să o ajute.

Acesta va pune în scenă o piesă legată de expedițiile lui Sir John, dar care va avea repercursiuni și în viața lui personală.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Richard Flanagan

Viața pe insulă vs universul lui Charles Dickens

Astfel, regăsim capitole în care este descrisă viața pe insulă, care sunt alternate cu capitolele ce îl au în prim plan pe Charles Dickens și a sa luptă cu propriul sine, cu propria minte antrenantă.

Cu toate că la început nu m-au atras prea multe pasajele legate de viața băștinașilor, acestea au urmat un curs firesc și plăcut, astfel încât de-abia așteptam să aflu ce se alege de acele triburi și de fetița sălbatică.

Capitolele cu Charles Dickens au fost preferatele mele, având parte de o perspectivă originală și inedită asupra marelui scriitor și a geniului său.

Întotdeauna mi-au plăcut poveștile cu scriitori, în care vedem cum se chinuie mintea acestora pentru a crea, pentru a scrie mai mult și mai bine.

Ceva diferit în literatura contemporană

Pot să spun că am regăsit în Richard Flanagan un nou scriitor contemporan bun, care readuce în prim plan faima vremurilor de demult, a expedițiilor și a aventurilor pe mare și pe uscat.

Recomand cartea cu mult drag, este o lectură ce îmbină stilul lui Robinson Crusoe cu universul lui Charles Dickens.

Titlu: Dorință
Autor: Richard Flanagan
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 3.09.2019
Nota recenzorului: 9/10

Avatar
Autor: Ioana
Ioana e Redactor Foarte Activ
Redactor de 327 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Ioana