Recenzie „Drept de viata și de moarte” de Amélie Nothomb

by | Nov 23, 2015 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA DREPT DE VIATA ȘI DE MOARTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Drept de viata și de moarte abordează un subiect neobișnuit, sub o tentă polițistă, presărată cu ironia caracteristică scriitoarei, încercând să răspundă la o întrebare nu tocmai comună :”Ce ai face dacă un invitat/necunoscut ar muri pe neașteptat la tine în casă?”. A XVII-a carte scrisă de Amélie Nothomb poate fi considerată o comedie ironică, dar dincolo de umorul negru și ironiile cu care aceasta și-a obișnuit cititorii, cartea poate fi văzută și ca un test al propriei persoane.

Cartea este dezvoltată în treisprezece părți, fără a fi numerotate, delimitate doar printr-o pagină nouă. Prima parte, poate fi asociată cu introducerea, aici se dezvăluie încă din primele rânduri întrebarea ce va deveni subiectul cărții. Încă de la început putem simți ironia fină a autoarei, presărată într-un dialog dintre Baptiste Bordave (un francez obscur fără destin), personajul principal al cărții și un necunoscut.

introducere drept de viata si de moarte

Partea a două, prezintă intriga cărții. Un necunoscut bate la ușa lui Baptiste Bordave și ca o împlinire a tuturor discuțiilor sale din seara precedentă, acesta moare, chiar pe covorul lui. Acesta nu cheamă nici poliția și nici salvarea și decide să dea un nou sens vieții sale, furând identitatea celui care a decedat sub privirile lui și devenind un suedez bogat, care va locui într-o vilă în Versailles, bucurându-se de nenumărate sticle de șampanie și de compania frumoasei Sigrid Sildur – o degustătoare de heroină și de vinuri. Acest furt de indentitate, pentru mine, a fost destul de previzibil, mă așteptam la ceva de genu din momentul în care am văzut coperta cărții.

drept de viata si de moarte bianca ionel review

Baptiste devenit Olaf Sildur, se mută în casa răposatului și este pus în diferite ipostaze care îi dezvăluie neliniștea interioară, calmată de fiecare dată de prea multe cu pahare de șampanie. Povestea acestuia pare un pic ruptă de realitate, dar dacă ar fi să o raportez la lumea actuală, s-ar încadra cu ușurință în context.

Dincolo de subiectul destul de ciudat, carte surprinde șansa unui om de a își schimba viața și de a își asuma o altă identitate în totalitate, cu speranța că va avea un drum mai bun decât cel parcurs până atunci.

Nu am să vă dezvălui finalul, dar am să mă las pradă slăbiciunii mele pentru cărțile scrise de Amélie Nothomb și am să vă împărtășesc câteva citate care mi-au plăcut:

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Amélie Nothomb

“Dacă nu ești paranoic, ești vinovat”

“După douăzeci și cinci de ani orice întâlnire este o recepție”

“Îmi place să mă simt operațional fără să-mi fie crispat creierul de efort. E mai bine decât să nu faci nimic, îți eliberează mintea de angoase. Cele mai frumoase visări au loc în timpul treburilor celor mai prostești.”

“Minciunile au puteri curioase: cel care le-a inventat li se supune.”

Per total cartea este interesantă, poate fi bună pentru a te deconecta de la grijile tale și pentru a ajunge la finalul ei să te întrebi “ce aș fi făcut dacă aș fi fost eu Baptiste?“. Se citește ușor, în proporție de 80% este dialog, dacă ești genul de cititor care are o pasiune pentru cărți mai ciudate și un stil diferit, îți recomand această carte.

Recenzie trimisă de cititoarea noastră Bianca Ionel.

Titlu: Drept De Viata și De Moarte
Autor: Amélie Nothomb
An apariție : 2009
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 23.11.2015
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Comunitatea Booknation.ro este redactor Booknation.ro de 1911 zile și a scris până acum 16 articole. Se află pe poziția 49 din 149 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Comunitatea Booknation.ro aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments