Recenzie „Elegbara” de Alberto Mussa

Titlu: Elegbara
Autor: Alberto Mussa
An apariție : 2015
Editura: Univers
Nr. Pagini: 123
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Valentin Cristea
Publicată la 23.09.2015
Nota recenzorului: n/a

recenzie ElegbaraĘlęgbara de Alberto Mussa este o scurtă culegere de povestiri istorico-mistico-religioase cu puternice implicații filosofice. Povestirile sunt scurte, cu final neaşteptat ce îndeamnă cititorul să îşi pună serioase întrebări existenţiale.

Alberto Mussa apelează la o tehnică de compoziţie ce îmbină adevărul istoric cu miturile religioase, realitatea cu ficţiunea, concretul social cu imaginarul magic.

Facem, aşadar, cunoştinţă cu Alfonso Ribeiro, un tânăr exilat pentru crima  de a fi refuzat euharistia şi care, abandonat printre sălbatici, are o inedită imagine a comuniunii cu divinitatea, în faţa unor acte de canibalism.

Aflăm cum o femeie foarte urâtă este înterzisă, iar a o iubi surpă toate fundamentele sociale şi acest lucru trebuie oprit cu orice preţ.

În povestirea Ęlęgbara, autorul ne relevă care este preţul pe care regele regatului Oio trebuie să îl plătească unui străin ce l-a salvat de la moarte- ,,cel care are cea mai mare valoare şi încape în cea mai mică măsură”.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Alberto Mussa.

În Spânzuratul, Alberto Mussa descrie modul, aproape religios, în care un om al legii se schimbă radical doar gustând din mâncarea facută de o sclavă fugară din nişte ingrediente pe care o viaţă întreagă el le-a considerat respingătoare.

În fine, în Ksar el-Kebir, un posibil ,,antimăr” al lui Newton are profunde şi greu de acceptat urmări religioase şi sociale ce se repercutează asupra regelui Portugaliei.

Povestirile lui Alberto Mussa cuprinse în volumul Ęlęgbara par a îngloba în ele o adevărată ciocnire a civilizaţiilor, cea spaniolă, catolică, şi cea amerindiană, cu pleiada sa de zeităţi şi credinţe, ciocnire desfăşurată cu necesitate sub spectrul morţii şi al distrugerii şi care lasă cititorului, întotdeauna, câteva semne de întrebare.

Aspecte Pozitive:

Narațiune relaxantă. Text încărcat de semnificaţii. Volum bine realizat, legat şi tehnoredactat.

Aspecte Negative:

Multe noţiuni, expresii, personaje şi evenimente a căror semnificaţie scapă necunoscătorului civilizaţiei Americii de Sud. Puţine lămuriri din partea traducătorilor.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.