Recenzie „Elizabeth a dispărut” de Emma Healey

de | feb. 12, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți, Suspans

elizabeth a disparut de_emma healeyAm terminat de citit „Elizabeth a dispărut”, cartea de debut a lui Emma Healey și mi s-a părut senzațională pentru o ‘începătoare’!

Deși la primele capitole s-ar putea să ți se pară greu de priceput, pe parcurs te prinzi de ce și cum încet încet. Dar ăsta îi e farmecul. Nu îți pune totul pe tavă, ci te lasă să te chinui un pic să pricepi ce se întâmplă acolo. Sunt și două planuri temporale, apropo. Și în plus, personajul principal suferă de demență senilă. Ceea ce face totul și mai complicat. Deoarece prin prisma memoriei sale scurte și încâlcite afli despre dispariția lui Elizabeth.

Romanul „Elizabeth a dispărut” de Emma Healey ne-o prezintă pe Maud

Ea este o bunică de 80 și ceva de ani, care are probleme cu memoria. Ea uită foarte repede cam tot ce se întâmplă în jur. Poate merge la magazin ca mai apoi să uite de ce este acolo sau ce trebuia să cumpere. Își poate face o cană de ceai, îl lasă pe undeva și uită să îl bea.

Uneori chiar persoanele dragi îi sunt niște necunoscute. Ca în cazul fiicei ei Helen și a nepoatei ei Katy. Până și casa ei i se pare de nerecunoscut, chiar dacă a trăit acolo aproape toată viața. Pentru a-i fi mai ușor să depășească Alzheimerul, Maud își notează în fiecare zi cuvinte pe bilețele pe care și le pune în buzunar.

Chiar dacă tot ceea ce o înconjoară îi pare străin până își revine pentru moment, un lucru o macină încontinuu și îi revine în memorie în cele mai diverse situații. Prietena ei Elizabeth a dispărut. Așa începe să chestioneze pe toată lumea. Să găsească indicii și să caute răspunsuri. Asta chiar dacă reușește să agaseze pe oricine cu întrebările ei care se repetă și prin acțiunile ei necugetate.

Dacă noi ca cititori privim uneori cu ironie și cu înțelegere comportamentul lui Maud, personajul nu poate simți decât disperare și sentimentul că nu este ascultat de nimeni. Nu degeaba simte că înnebunește când nimeni nu pare să o înțeleagă și să o ajute în această investigație.

Căutând-o pe Elizabeth, Maud nu își dă seama că de fapt o caută pe Sukey, sora sa mai mare dispărută demult

Noi, cititorii, ne vom da seama de asta pe parcursul lecturării tulburătoarei cărți. Totuși, ceva aflat în mintea alienată a lui Maud stârnește aflarea adevărului despre cazul nerezolvat al dispariției surorii ei dragi. Cu mai bine de 70 de ani în urmă. Un mister intrigant de care toată lumea pare să fi uitat. Toată lumea, cu excepția bătrânei.

Romanul „Elizabeth a dispărut” are ca subiect un mister ce se ivește în mintea lui Maud. Dar care de fapt are rădăcini mult mai adânci, în trecutul acesteia. Cartea este un thriller psihologic plin de suspans, în care personajul principal pornește ca un adevărat detectiv în căutarea adevărului. Doar că acest detectiv este mult prea în vârstă și cu nițele probleme de memorie.

Prima scriere a lui Emma Healey este o adevărată meditație asupra identității, memoriei și a procesului de îmbătrânire, prin care cu toții trecem

Obsesia lui Maud este singurul lucru care o mai ancorează în prezentul care ușor ușor se dizolvă și în trecut totodată. Însă dovezile pe care le găsește căutând mereu nu o vor face să descopere ce s-a întâmplat cu Elizabeth. Ci o vor duce adânc în trecutul ei, la un alt caz misterios, căreia nu i s-a găsit răspuns atâția ani. Este vorba despre sora ei Sukey. Aceasta a dispărut subit din viețile lor la puțin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Este curios faptul că deși în carte ne este prezentată o Maud care în prezent uită ușor lucruri, autoarea ne prezintă pe de altă parte reminiscențe ale trecutului ei când se află cu familia sa. Și pare puțin tras de păr un lucru. Chiar dacă Maud din cauza memoriei proaste nu știe unde se află sau cine este, este lăsată singură acasă, putând practic să i se întâmple orice.

Dar îmi place mult faptul că tocmai unele situații din prezent, total aiurite, îi reînvie bătrânei amintiri atât de limpezi din trecut.

Oare va reuși ea să rezolve misterul dispariției prietenei ei Elizabeth sau va reuși să descopere în sfârșit un răspuns legat de dispariția surorii ei Sukey? Ca să afli care este posibilitatea ca aceste lucruri să se întâmple trebuie să citești cu atenție extraordinara istorie redată de Emma Healey în cartea „Elizabeth a dispărut”.

Titlu: ELIZABETH A DISPĂRUT
Autor: Emma Healey
An apariție : 2016
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1228

Alte recenzii de la Emma Healey:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman
Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman

Cu acest volum se încheie o serie care mie mi-a plăcut enorm, pentru că a oferit cititorilor altceva, o perspectiva diferită asupra vieții după vârsta de 70 de ani, atunci când mulți cred că viața stagnează. Eh, personajele noastre ne-au arătat ce înseamnă să te...

Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James
Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James

În ultima perioadă mi-am dorit să găsesc un Thriller bun, pentru că am avut parte doar de experiențe nefericite. Știam că cei de la Editura CSP mă puteau scoate din acest impas, pentru că au niște cărți extrem de bune, care chiar să îți aducă aminte de ce îți place să...

Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh
Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh

Recunosc că am fost atrasă de această carte după niște impulsuri superficiale, începând de la faptul că a fost foarte dezbătută în mediul literar și terminând cu titlul și coperta, care erau de adăugat la colecție, ambele. Însă, subiectele majore relatate în această...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 9 luni, 21 zile și a scris până acum 438 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments