Recenzie „Elizabeth a dispărut” de Emma Healey

de | feb. 12, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți, Suspans

elizabeth a disparut de_emma healeyAm terminat de citit „Elizabeth a dispărut”, cartea de debut a lui Emma Healey și mi s-a părut senzațională pentru o ‘începătoare’!

Deși la primele capitole s-ar putea să ți se pară greu de priceput, pe parcurs te prinzi de ce și cum încet încet. Dar ăsta îi e farmecul. Nu îți pune totul pe tavă, ci te lasă să te chinui un pic să pricepi ce se întâmplă acolo. Sunt și două planuri temporale, apropo. Și în plus, personajul principal suferă de demență senilă. Ceea ce face totul și mai complicat. Deoarece prin prisma memoriei sale scurte și încâlcite afli despre dispariția lui Elizabeth.

Romanul „Elizabeth a dispărut” de Emma Healey ne-o prezintă pe Maud

Ea este o bunică de 80 și ceva de ani, care are probleme cu memoria. Ea uită foarte repede cam tot ce se întâmplă în jur. Poate merge la magazin ca mai apoi să uite de ce este acolo sau ce trebuia să cumpere. Își poate face o cană de ceai, îl lasă pe undeva și uită să îl bea.

Uneori chiar persoanele dragi îi sunt niște necunoscute. Ca în cazul fiicei ei Helen și a nepoatei ei Katy. Până și casa ei i se pare de nerecunoscut, chiar dacă a trăit acolo aproape toată viața. Pentru a-i fi mai ușor să depășească Alzheimerul, Maud își notează în fiecare zi cuvinte pe bilețele pe care și le pune în buzunar.

Chiar dacă tot ceea ce o înconjoară îi pare străin până își revine pentru moment, un lucru o macină încontinuu și îi revine în memorie în cele mai diverse situații. Prietena ei Elizabeth a dispărut. Așa începe să chestioneze pe toată lumea. Să găsească indicii și să caute răspunsuri. Asta chiar dacă reușește să agaseze pe oricine cu întrebările ei care se repetă și prin acțiunile ei necugetate.

Dacă noi ca cititori privim uneori cu ironie și cu înțelegere comportamentul lui Maud, personajul nu poate simți decât disperare și sentimentul că nu este ascultat de nimeni. Nu degeaba simte că înnebunește când nimeni nu pare să o înțeleagă și să o ajute în această investigație.

Căutând-o pe Elizabeth, Maud nu își dă seama că de fapt o caută pe Sukey, sora sa mai mare dispărută demult

Noi, cititorii, ne vom da seama de asta pe parcursul lecturării tulburătoarei cărți. Totuși, ceva aflat în mintea alienată a lui Maud stârnește aflarea adevărului despre cazul nerezolvat al dispariției surorii ei dragi. Cu mai bine de 70 de ani în urmă. Un mister intrigant de care toată lumea pare să fi uitat. Toată lumea, cu excepția bătrânei.

Romanul „Elizabeth a dispărut” are ca subiect un mister ce se ivește în mintea lui Maud. Dar care de fapt are rădăcini mult mai adânci, în trecutul acesteia. Cartea este un thriller psihologic plin de suspans, în care personajul principal pornește ca un adevărat detectiv în căutarea adevărului. Doar că acest detectiv este mult prea în vârstă și cu nițele probleme de memorie.

Prima scriere a lui Emma Healey este o adevărată meditație asupra identității, memoriei și a procesului de îmbătrânire, prin care cu toții trecem

Obsesia lui Maud este singurul lucru care o mai ancorează în prezentul care ușor ușor se dizolvă și în trecut totodată. Însă dovezile pe care le găsește căutând mereu nu o vor face să descopere ce s-a întâmplat cu Elizabeth. Ci o vor duce adânc în trecutul ei, la un alt caz misterios, căreia nu i s-a găsit răspuns atâția ani. Este vorba despre sora ei Sukey. Aceasta a dispărut subit din viețile lor la puțin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Este curios faptul că deși în carte ne este prezentată o Maud care în prezent uită ușor lucruri, autoarea ne prezintă pe de altă parte reminiscențe ale trecutului ei când se află cu familia sa. Și pare puțin tras de păr un lucru. Chiar dacă Maud din cauza memoriei proaste nu știe unde se află sau cine este, este lăsată singură acasă, putând practic să i se întâmple orice.

Dar îmi place mult faptul că tocmai unele situații din prezent, total aiurite, îi reînvie bătrânei amintiri atât de limpezi din trecut.

Oare va reuși ea să rezolve misterul dispariției prietenei ei Elizabeth sau va reuși să descopere în sfârșit un răspuns legat de dispariția surorii ei Sukey? Ca să afli care este posibilitatea ca aceste lucruri să se întâmple trebuie să citești cu atenție extraordinara istorie redată de Emma Healey în cartea „Elizabeth a dispărut”.

Titlu: ELIZABETH A DISPĂRUT
Autor: Emma Healey
An apariție : 2016
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 994

Alte recenzii de la Emma Healey:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 18 zile și a scris până acum 423 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments