Recenzie „Eminescu și Veronica Poveste de dragoste” de Dumitru Mircea

de | apr. 18, 2016 | Biografii, Memorii, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA EMINESCU ȘI VERONICA POVESTE DE DRAGOSTE ARE REDUCERE PE:

„Dulcea mea doamnă/ Eminul meu iubit…”

Aceste cuvinte ne duc cu gândul la o  poveste de dragoste care a intrat în istoria literaturii, o pasiune care a lăsat în urmă volume întregi de versuri, o iubire ce mai trăiește și astăzi prin intermediul poeziilor.

Nu trebuie să fii un mare cunoscător într-ale literaturii românești pentru a știi cine este Mihai Eminescu. Apreciat de unii, criticat de alții, studiat în școli și probabil citat într-atâtea nopți cu lună plină de către îndrăgostiții măcinați de sentimente, Eminescu este mai mult decât un poet; Eminescu este o emblemă, o figură reprezentativă și o stare de spirit.

„Eminescu și Veronica.
Așa cum istoria universală a reținut și alte mari iubiri: Romeo și Julieta, Faust și Margareta, Dante și Beatrice, Petrarca și Laura, Pușkin și Natali, Esenin și Isadora, la fel au intrat în  legendă ținându-se de mînă și cei doi mari îndrăgostiți – Eminescu și Veronica.”

Dar înainte de toate, Mihai Eminescu a fost om. A trăit, iubit și suferit la fel cum o facem toți, iar povestea de dragoste dintre el și Veronica Micle este astăzi asemănată cu alte mari iubiri din literatura universală.

Astăzi vă voi vorbi despre o carte ce adună într-un singur loc rezultatele acestei frumoase povești de dragoste, Eminescu și Veronica Poveste de dragoste de Dumitru Mircea.
eminescu-si-veronica-poveste-de-dragoste-dumitru-mamaliga-x300

Relatată sub forma unei povestiri spuse într-o duminică leneșă și târzie, când soarele de afară te îndeamnă să îndrugi vrute și nevrute, cartea ne istorisește cum s-au petrecut lucrurile între Eminescu și Veronica, folosindu-se totodată de versuri și frânturi din poemele scrise de îndrăgostitul om de geniu, amintindu-ne în același timp că și Veronica obișnuia să îi răspundă prin versuri compuse de ea. Floare albastră și bineînțeles, Luceafărul, sunt doar două dintre scrierile ce servesc drept dovadă a pasiunii nemuritoare dintre cei doi și care au fost folosite de Dumitru Mircea în cartea sa.

Înc-o gură și dispare…
Ca un stâlp eu stam în lună!
Ce frumoasă, ce nebună
E albastra-mi, dulce floare!

Deși se poate vorbi și scrie la nesfârșit despre această idilă, Dumitru Mircea a reușit să o sintetizeze în doar 85 de pagini și să surprindă esența. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte a fost faptul că a descris povestea de iubire în termeni simpli, nu din perspectiva unui eminescolog, ci din perspectiva unui admirator al lui Eminescu, așa cum suntem toți cititorii lui.

Ți-a plăcut recenzia cărții EMINESCU ȘI VERONICA POVESTE DE DRAGOSTE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Dumitru Mircea

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA EMINESCU ȘI VERONICA POVESTE DE DRAGOSTE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Eminescu și Veronica Poveste De Dragoste
Autor: Dumitru Mircea
An apariție : 2009
Editura: CHIșINăU
Nr. Pagini: 85
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1397

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Popa este redactor Booknation.ro de 2963 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Popa aici. Adelina Popa are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments