Recenzie „Eram cu toții” de Emilia Zăinel

de | nov. 17, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ERAM CU TOȚII ARE REDUCERE PE:

Nu sunt mare fan al poeziilor și cred că asta este cea mai bună declarație cu care pot să-mi încep recenzia. Nu se întâmplă des, nici să le citesc și cu atât mai puțin să le recenzez. Așa că, o carte cu poezii este cu adevărat o provocare pentru mine.

Cum nu citesc des poezii, cunoștințele mele în materie de poeți autohtoni se limitează la clasicii pe care i-am studiat în școală. Ulterior am mai descoperit vreo câțiva alături de pustii mei în clasele primare. Nu sunt cum s-ar spune la curent cu poeții români contemporani.

Cu toate acestea, Emilia Zăinel a reușit să-mi trezească o multitudine de sentimente prin intermediul poeziilor din volumul pe care vreau să vi-l prezint în acest articol.

Despre Emilia Zainel pot să va spun că este un Behavioral Designer & Growth Hacker așa cum ea însăși afirmă. O să mă întrebați probabil ce înseamnă asta. Mai exact, ea se ocupă cu optimizarea bussinis-ului celor care o solicită cu rezultate foarte bune putem spune. Nici nu s-ar putea altfel dacă luăm în calcul faptul că ultimii 7 ani și i-a dedicat studiului și experimentării economiei comportamentale. Oferă consultanță, traininguri, colaborează cu diverse companii și ONG-uri. Ocazional scrie articole, studii de caz și editoriale pentru site-uri precum: TaketheNudge.com, Republica.ro, Medium.com.

Dacă îți place recenzia cărții ERAM CU TOȚII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Emilia Zăinel

Cum se îmbină activitatea de Growth Hacker cu pasiunea pentru poezii va trebui să descoperiți voi citindu-i cărțile. Pentru că deja se poate laudă cu două volume de poezii. Unul apărut în 2015 și intitulat În afară timpului și al doilea volumul despre care vreau să va povestesc astăzi și anume, Eram cu toții publicat anul acesta. Volumul este împărțit în două părți. Prima parte se numește Eu, tu, ei și conține 49 de poezii. A două parte a cărții se numește Toții și conține 38 de poezii.

Emilia Zainel are un stil aparte și scrie mult despre durere, tristețe și despre umanitatea dificilă și rece a zilelor noastre. Mă duce mult cu gândul la poeziile lui Bacovia. Atmosfera este apăsătoare și întunecoasă în poeziile ei. Sunt poezii despre sentimente grele, despre  suferință în general.

De când am citit Ana Karenina lui Tolstoi mi-au rămas în minte următoarele cuvinte care mi se pare că se potrivesc de minune cu poeziile Emiliei Zainel: „Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei” cu toate că poeziile ei nu sunt doar despre familie și relații de familie ci despre viață omului în general.

Cel mai aproape de sufletul meu a fost poezia Zidul care personal mi se pare că exprimă exact ceea ce trăim zilele acestea în lume, distanțarea și scindarea socială pe care o experimentăm în ultimii doi ani de când a început perioada Covid 19. Va las mai jos versurile că să va faceți o idee despre genul de poezii pe care le puteți descoperi în acest volum, cu amendamentul că există poezii potrivite pentru toate gusturile literar poetice.

Va aștept cu impresii în comentarii.

Zidul

 „A venit ziua când s-a ridicat zidul.
Nimeni nu știa ce să facă
să se revolte, să se mire, să-l dărâme
sau să rămână nepăsător.

În ziua următoare acesta crescuse,
precum o plantă îngrijită cu dragoste
vocile, care înainte se-auzeau în șoaptă
au început să propună să-l dărâme
ații au trecut indiferenți pe lângă el,
iar unii îl priveau și barfeau până în noapte.

Câțiva se bucurau de umbră lui, văzându-l
că pe un semn ceresc.

A treia zi acesta devenise insuportabil,
crescuse într-atât încât abia mai vedeai cerul de el.
Soarele se arăta doar câteva minute,
Înainte de apus.
Glasurile s-au întețit, însă nimeni nu făcea nimic.

Doar cei bucuroși zâmbeau și așteptau că divinul să apară.”

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ERAM CU TOȚII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Eram Cu Toții
Autor: Emilia Zăinel
An apariție : 2021
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 100
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 445

Alte recenzii de la Emilia Zăinel :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 1453 zile și a scris până acum 79 articole. Se află pe poziția 11 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments