Recenzie „Fata cu toate darurile” de M. R. Carey

by | Jul 24, 2016 | Dragoste, Fantezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FATA CU TOATE DARURILE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Fata cu toate darurile e un roman impresionant, un SF distopic inedit, care se „metamorfozează” pe parcurs într-o lucrare psihologică, având ca scop principal deslușirea comportamentului uman în preajma factorilor externi.

Lăsând la o parte introducerile științifice, Fata cu toate darurile e o carte absolut sublimă. Eu nu citesc de obicei nimic ce are legătură cu fantasticul, asta incluzând zombies, creaturi cu zece capete, fantome și așa mai departe. Nu-mi plac cărțile de genul ăsta și nu mă regăsesc în SF-uri, le găsesc nepotrivite pentru gusturile mele. De asta cred că am și fost sceptică atunci când am deschis, fericită ca un copil în Ajun, coletul de la Editura Nemira și am văzut Fata cu toate darurile. 

Ca să vă povestesc acțiunea romanului mi-ar trebui cam trei articole și vreo doi saci de răbdare și atenție. Pe scurt, în urma unei boli omenirea a fost împânzită de flămânzi, care arată aproape la fel ca oamenii normali, comportamentul fiind cel care-i deosebește. Imuni la durere, sensibili la zgomotele făcute de oameni, flămânzii reprezintă oarecum tiparul clasic al creaturilor SF existente în majoritatea cărților de acest gen, fiind un alt termen pentru zombies, paraziți, walkers și așa mai departe. Între acești ucigași de oameni există totuși și flămânzi mai evoluați, care aproape gândesc și acționează logic, asemenea oamenilor.

Într-o bază militară, zeci de copilași își duc traiul de pe o zi pe alta, inclusiv Melanie, o tânără firavă și extrem de inteligentă, care observă că, din când în când, colegii ei dispar și știe că la un moment dat va fi și ea luată pe sus și dusă în laboraotorul doamnei Caldwell, de unde nu se va mai întoarce. Când baza militară e atacată de flămânzi, Melanie reușește să scape, râmânând în viață alături de Sergentul Parks, doctorul Caldwell, un soldat și profesoara Justineau. Pentru a supraviețui, cei cinci trebuie să se salveze de flămânzi, dar, mai ales, de ei. O vor accepta ei pe flămânda Melanie ca una de-a lor? Asta rămâne să aflați singuri 😀

Legătura care se creează între micuța flămândă și profesoara Helen Justineau este priceless. Nu găsesc un termen mai potrivit. Aproape o legătură maternă, aș zice Helen protejând-o pe Melanie chiar cu prețul propriei vieți, iar Melanie încercând să o protejeze pe profesoară de flămânzi, ea fiind una dintre ei.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de M.R.Carey

Melanie thinks: when your dreams come true, your true has moved. You’ve already stopped being the person who had the dreams, so it feels more like a weird echo of something that already happened to you a long time ago.

Sergentul Parks mi-a mâncat zilele, zău! La început îl uram, uram ura lui pentru Melanie, felul în care o trata, îl consideram un laș și un misogin clasic. Pe parcurs însă, sentimentele mele față de el s-au schimbat considerabil, și am trecut de la furie și ură la admirație. Parks s-a dovedit mai mult decât un strateg și un soldat bun, s-a dovedit ca fiind un om bun.

Fata cu toate darurile e construit asemenea unui puzzle; pe parcursul cărții, autoarea adaugă încă o piesă lipsă pentru descoperirea finalului. Deși pare stufos, acțiunea alertă reușește să te facă să nu mai poți lăsa romanul din mână. Deși e un SF veritabil, Fata cu toate darurile e o carte realistă, diferită de tot ce am citit până acum din acest gen.

Cu un fir narativ alert, emoționant, și dramatic, Fata cu toate darurile e un roman care te va cuceri încă din primele capitole, creând portretul unei eroine, care vrea, mai presus de orice, să îi salveze pe ceilalți, să devină un om mai bun, care vrea să iasă dintr-un ocean în care chiar semenii ei au înecat-o.

Mic pont: Romanul urmează să fie ecranizat în toamna acestui an 🙂

🔥 CARTEA FATA CU TOATE DARURILE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Fata Cu Toate Darurile
Autor: M.R.Carey
An apariție : 2016
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 24.07.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Arianna Suduc este redactor Booknation.ro de 1886 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 8 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
barbalata mirela
barbalata mirela

Nu e genul meu 🙂