🔥 CARTEA FATA DINAINTE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Înainte să termin cartea “Fata dinainte” de J.P. Delaney și să intru pe net să citesc recenzii, mi s-a părut că aduce la unele faze cu alte cărți citite. Din cauza obsesiei pentru supunere și dominare, am asemănat-o cu „Cincizeci de umbre ale lui Grey” de E.L. James. Și din cauza personajelor care par la început cumva și apoi descoperi că sunt altcumva, m-am gândit la „Fata dispărută” de Gillian Flynn.

Oricum, fiecare carte Thriller și Crime va avea la un moment dat puncte comune cu alte scrieri din aceste genuri

Mai ales dacă citești adesea astfel de romane, cum este cazul meu. Cu toate astea, nu pot zice că nu mi-a plăcut cartea de ficțiune “Fata dinainte” de J.P. Delaney. O pusesem pe lista de lecturi pentru anul ăsta. Încadrată evident în secțiunea Thriller, cel mai iubit gen literar pentru mine.

Deși scrierea are 379 de pagini, am dat-o gata relativ repede. Și asta pentru că m-a atras subiectul și voiam să aflu cât mai repede despre fata dinainte. Abia la sfârșit îți vei da seama că este vorba total despre altă fată decât cea care credeai.

După ce am mai citit recenzii, am aflat că alții o aseamănă și cu „Fata din tren” a Paulei Hawkins. Se poate să aibă și ceva elemente care să te ducă cu gândul la asta.

Așa cum am spus, mie “Fata dinainte” de J.P. Delaney mi-a amintit de mult mai multe romane Crime citite

În plus, unii dintre cei mai cool și pe val scriitori de asemenea romane au lăudat cartea de față. Lee Child este unul. Lisa Gardner este altul. Și Peter James ar completa lista. Dar să lăsăm la o parte ce cred alții despre carte. Să vedem despre ce este vorba și dacă are cum să vă atragă.

Jane este o femeie singură, care tocmai a pierdut o sarcină. Ea este în căutarea unui loc în care să stea cu chirie. Dar cam nimic de pe piață nu se potrivește cu bugetul ei. Și dacă se potrivește, nu este suficient de salubru pentru ea.

În sfârșit căutarea o duce la descoperirea unei case moderne ultra minimaliste, proiectată de un arhitect enigmatic.

Problema este că arhitectul și totodată proprietarul casei minunate impune o serie de condiții cât se poate de bizare pentru cei care vor să locuiască acolo

În cele din urmă, femeia acceptă situația deoarece este atrasă de îndată de stilul locuinței. Dar și de ceea ce poate aduce asta pentru viitorul ei. Securitate și liniște sufletească. Însă, după ce Jane se mută, ea descoperă faptul că o fostă chiriașă, Emma, a murit în condiții suspecte acolo. Și evident că începe o anchetă pe cont propriu pentru a-i afla povestea.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de J.P. Delaney.

În plus, faptul că proprietarul, Edward Monkford, a avut o relație cu Emma, fata dinainte, așa cum are în prezent cu Jane, o face pe aceasta din urmă să își pună și mai multe întrebări. Oare ea va repeta soarta fostei chiriașe, de vreme ce asemănările între cele două femei și relații sunt atât de mari?

Cartea “Fata dinainte” de J.P. Delaney te dă pe spate cu povestea ei

Este uneori un pic dificil de înțeles din cauza planurilor temporale în care ne sunt redate poveștile celor două femei. Trecut – Emma. Prezent – Jane. Și poate că de asemenea vei găsi derutant faptul că între cele două versiuni există foarte multe lucruri comune. Mie mi s-a întâmplat nu doar o singură data să confund trăirile Emmei cu cele ale lui Jane. Sau să dau pagina în urmă pentru a revedea exact care și cum.

Totuși, nu are cum să nu te prindă acest roman misterios. Schimbare de situație după schimbare de situație prinde orice cititor în plasă. Trecutul Emmei și prezentul lui Jane devin atât de conectate pe moment, încât te vei rupe de la orice altceva pentru a le afla soarta.

În scriere este vorba și despre o obsesie psihologică gravă

Dar vei ghici oare cine este acel personaj psihotic care a dus la moartea personajelor? Fără să îți stric finalul, îți voi spune că există obsesii din partea mai multor personaje pe care le credeai cu toate țiglele pe casă.

Nimeni nu este cine pare și fiecare își are intențiile sale mascate mai bine sau nu. Și referitor tot la personajele cărții, deși la început trăgeam să empatizez cu unele, aproape de sfârșit mi-am dat seama de adevăratul lor caracter. Și am zis că aceste persoane inventate de autor nu pot fi iubite. Pentru că, așa cum îți vei da seama, nu prea merită. Fiecare are viciile, nebuniile și maniile sale. Și niciunul dintre ele nu acționează etic și moral.

Recomand, însă, thrillerul psihologic “Fata dinainte” de J.P. Delaney deoarece nu are cum să nu te prindă cu suspansul său. În plus, de la același autor, se așteaptă să fie tradusă și în România o carte a sa, “Believe Me”.

🔥 CARTEA FATA DINAINTE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Fata Dinainte
Autor: J.P. Delaney
An apariție : 2017
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 379
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 5.06.2019
Nota recenzorului: 8/10
Avatar
Autor: Oana Maria Stefan
Oana Maria e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 476 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Oana Maria Stefan