Recenzie „Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

de | sept. 12, 2022 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FEMEI PE RUG ARE REDUCERE PE:

Femei pe rug m-a dus cu gândul la Blestemul mării datorită cadrului în care este amplasată povestea. Mi-aș fi dorit mai multă acțiune și un ritm mai alert, dar a fost captivantă și ușor de parcurs.

Cartea are la bază evenimente reale istorice. Este vorba de prigoana iscată împotriva așa-zișilor eretici de către puritanii creștini pe la sfârșitul secolului al 17-lea. O mulțime de oameni nevinovați au fost acuzați de vrăjitorie și arși pe rug. Cadrul poveștii este insula norvegiană Vardø unde în iarna anului 1617 are loc o tragedie. În timp ce bărbații erau ieșiți pe mare la pescuit, o furtună puternică, iscată din senin le înghite bărcile și îi ucide pe toți cei ieșiți în larg. Pe insula rămân doar femeile, copiii și bătrânii. Supraviețuirea nu este ușoară. Insula este izolată de continent, hrana lipsește cu desăvârșire, principala sursă fiind peștele, iar superstițiile și prejudecățile par a exista doar pentru a le condamna pe aceste femei, deja lovite de tragedie, la moarte prin înfometare.

Maren este protagonista centrală a cărții care în urma dezastrului petrecut pe mare rămâne fără tată, frate și logodnic. Într-o clipă, marea i-a spulberat atât trecutul, cât și viitorul. A rămas cu o mamă resemnată și speriată și o cumnată care parcă este urmărită de ghinion. Nu este destul că și-au pierdut bărbații, tații, fiii și frații, dar deasupra lor planează și pericolul de a fi acuzate de vrăjitorie. Femeilor nu le este permis să iasă pe mare. Aceasta este o treabă de bărbat și orice femeie care ar face acest lucru ar putea fi acuzată de erezie și trimisă pe rug.

Singurii bărbați în putere de pe insulă sunt preotul și trimisul împăratului, Absalom Cornet, un scoțian habotnic a cărui misiune este să restabilească ordinea și bunul-simț printre aceste femei care și-au uitat locul și rostul și se consideră independente. Ceea ce pentru femeile de pe insulă sunt acțiuni care să le asigure supraviețuirea, pentru Absalom este vrăjitorie și pierzanie. Este convins că femeile au ales diavolul în detrimentul lui Dumnezeu și ajuns pe insulă la aproape doi ani de la tragedie este determinat să curețe sufletele acestora, cu foc dacă de bunăvoie nu se poate.

Dacă îți place recenzia cărții FEMEI PE RUG, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Kiran Millwood Hargrave

S-ar putea spune multe despre aceste femei năpăstuite și vitregite de soartă. Un singur lucru ar fi neadevărat: că nu sunt puternice. Aici, în ținutul acesta unde natura te pândește la fiecare streașină de casă, unde doar o clipă de neatenție e suficientă pentru a fi nimicit, doar cei puternici supraviețuiesc. Maren este printre cei puternici, dar are fricile, temerile, frustrările și mai ales secretele ei. Iar aici secretele te pot trimite pe rug.

Este o poveste de dragoste, o dragoste interzisă, o dragoste imposibilă, care se aprinde cu forța unui rug, dar care va dăinui în inima lui Maren pentru eternitate. Am empatizat total cu ea, i-am înțeles neputința, frustrarea, șovăiala, trădările și m-am bucurat că în ciuda soartei potrivnice n-a renunțat și a ales lupta chiar dacă șansele ei sunt minime. Am admirat-o în special pentru puterea altruismului de care a dat dovadă, a alegerii pe care a făcut-o, sacrificându-și fericirea pentru siguranța celor pe care-i iubește. Mediul în care a fost crescută este parte din ea și și-a pus amprenta asupra caracterului și credințelor sale. Știe ce presupune supraviețuirea pe insula pe care a fost născută, e conștientă că nu oricine poate face față provocărilor pe care natura le aruncă și de aceea nu riscă viața altora.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FEMEI PE RUG CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Femei Pe Rug
Autor: Kiran Millwood Hargrave
Traducător: Carmen Ion
An apariție : 2022
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1154

Alte recenzii de la Kiran Millwood Hargrave:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1358 zile și a scris până acum 447 articole. Se află pe poziția 3 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments