Recenzie ” Femeia de hârtie” de Rabih Alameddine

de | nov. 27, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA FEMEIA DE HÂRTIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Romanul ” Femeia de hârtie” al scriitorului libanez Rabih Alameddine poate fi considerat un veritabil festin, cu metafore extrem de elaborate și anumite analogii înțepătoare care mușcă viermănos din crusta închistatei societăți.

Plasându-ți acțiunea într-o societate libaneză nu prea însetată de literatură, fiind mult prea ocupată cu instinctul de supraviețuire bine transmis din generație în generație din pricina războaielor care par a nu se mai sfârși vreodată, romancierul libanez creează un personaj oarecum proustian, în persoana bătrânei Aalia Sobni, în vârstă de 72 de ani. care, trăind într-un apartament scorojit, plin de cărți și hârtii, traduce cu asiduitate din marile capodopere universale.

” Literatura îmi dă viață, iar viața mă ucide.” Acesta este laitmotivul existențial al lui Aalia Sobni, care găsește în freamătul marilor prozatori elixirul unei continue întineriri lăuntrice care o ajută să supraviețuiască într-o excesiv de islamizată societate în care literatura este percepută ca o chestie vetustă și inutilă, care nu face altceva decât să irosească timpul și să slăbească puterea de cugetare a credincioșilor.

Pentru personajul principal al romanului literatura este simțită și trăită ca o defibrilare sau ca o resuscitare, reușind să împletească într-o pânză a speranței trecutul, prezentul și viitorul, prin susurări de vise, gânduri și idealuri, uneori rumegate pe îndelete, alteori înaripate de impulsurile dezertărilor din chingile canonice. Astfel că fiecare carte citită și apoi tradusă, poate fi asemuită cu o dulce otravă, blestem și binecuvântare, lumină și întuneric, mai mereu amestecând trăirile între strigăt și oclusiv.

Anumite pasaje din cărțile citite de Aalia, ba chiar anumite cărți pe de-a întregul, se comportă precum veritabile organe ale trupului, netezind anumite cute, înseninând privirea, răsfirând buzele în surâsuri și cabrări, sineala anumitor concepte și idealuri literare devenind sanguinitatea existențialismului bătrânei traducătoare care este conștientă de faptul că niciodată nu se va opri din această muncă într-o pasiune arzătoare.

O care molipsitoare și mângâietoare!

Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții FEMEIA DE HÂRTIE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Rabih Alameddine sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FEMEIA DE HÂRTIE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Femeia De Hârtie
Autor: Rabih Alameddine
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 328
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 27.11.2018
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Tuck pentru totdeauna” de Natalie Babbitt

Recenzie ”Tuck pentru totdeauna” de Natalie Babbitt

Prezentarea acțiunii: Povestea acestei cărți începe cu Winnie Foster, o fetiță de 10 ani care locuiește cu familia ei dintotdeauna în Treegap. Familia ei deține pădurea de acolo și, în același timp izvorul. Într-o zi, după o discuție cu broscoiul ei, Winnie decide să...

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Prezentarea acțiunii din Soarele a murit în zori: Totul începe când scriitorul Corneliu Cara primește o vizită neașteptată de la un străin, în miezul nopții. Deși nu îl mai văzuse în viața lui pe omul care se arată la ușa lui, Cara decide să îl asculte. Mulți ar spune...

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

O scurtă prezentare a acțiunii: Ar putea Stephen King să scrie o poveste care să-l sperie chiar și pe el însuși? Să-l sperie într-un asemenea hal încât să-i fie frică să o scrie până la sfârșit? Cimitirul animalelor pare să fie chiar această poveste. Tu, cititorule,...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2384 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments